Hlavní navigace

Radioaktivita v ovzduší: Jódové tablety jsou zbytečné, říkají odborníci

23. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidé jsou znepokojeni informacemi o výskytu radioaktivního jódu v ovzduší a shánějí jódové tablety. Je to zbytečné, možná i nebezpečné, varuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Lidé reagují s obavami na zjištěný výskyt stopového množství radioaktivního jódu v ovzduší v některých evropských zemích. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) na základě dotazů řady znepokojených občanů však důrazně varuje před informacemi, které označil jako zavádějící a poplašné.

SÚJB: Ohrožení zdraví je vyloučeno

Naměřené hodnoty na území České republiky dle něj v žádném případě nemohou ohrožovat zdraví lidí. „Pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ uvádí úřad.

„Zprávy šířené některými tzv. alternativními weby, jako např. AENews, který vyzývá občany k nákupu jódových tablet a dozimetrických přístrojů a dále varuje před vycházením a konzumací některých potravin, jsou naprosto nesmyslné,“ říká oficiální zpráva a apeluje na zdravý rozum: „Ze strany SÚJB a jiných orgánů státní správy není důvodu k utajování jakékoliv informace týkající se případného ohrožení zdraví lidí. Pokud by bylo potřeba chránit zdraví obyvatel ČR a zavádět jakákoliv opatření na jejich ochranu, byla by tato opatření okamžitě přijata a občané pravdivě informováni.“

Státní úřad pro jadernou bezpečnost důrazně varuje před zbytečným nákupem a požívám jódových tablet. V této chvíli k tomu není žádný důvod a naopak to dle odborníků může vést ke zbytečné zátěži organismu nebo přímo poškození zdraví.

Jód a jódové tablety

Jód je nekovový stopový prvek důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, metabolismus živin, potřebujeme ho pro kvalitní zuby, kůži, vlasy i nehty, dobré nervy a správný mentální vývoj. Zdrojem jódu je řada potravin, doplňovat se dá i pomocí doplňků stravy. Ty si lidé doporučují, například nyní na sociálních sítích, i v případě výskytu radiace v ovzduší. Zvýšená poptávka po těchto přípravcích byla zaznamenána například v roce 2011 po havárii jaderné elektrárny Fukušima.

Po požití jódových tablet se totiž štítná žláza nasytí neaktivním jódem, který pak zabrání příjmu radioaktivního jodu z okolí zasaženého radiací. Tělo je „zaplaveno“ stabilní formou jódu a sníží se tak hromadění jeho radioaktivní formy ve štítné žláze.

Nicméně k běžnému doplňování jódu je vhodný příjem potravou, potřebují jej doplňovat zejména těhotné či vegani. Nadměrné množství jódu má však vedlejší účinky, například alergie, vyrážky, průjmy, deprese, záněty a další zdravotní potíže.

Tablety zejména ve větším množství by proto měly být využívány jen ve výjimečných případech, tato situace podle odborníků v žádném případě nenastala. Státní úřad pro jadernou bezpečnost upozorňuje, že informace o zvýšené aktivitě jódu měřené v atmosféře v různých zemích Evropy jsou některými informačními zdroji pochybně interpretovány a nezdůvodněně zveličovány a ohrožení zdraví lidí je vyloučeno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).