Hlavní navigace

Pýchavka a hnojník jsou houby pro zdraví

10. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Hans Hillewaert, podle licence: CC BY-SA 4.0
Vyzkoušejte neobvyklé recepty z hub. Tentokrát ne k zaplnění žaludku, ale pro léčivé účinky pýchavky obrovské a hnojníku obecného.

Pozor! Kvalita hub je v přímém poměru ke kvalitě substrátu, na němž roste. Z toho vyplývá, že bychom měli při sběru hub dát vždy přednost ekologicky čistým lesům, loukám. Houby sbíráme do košíků či plátěných pytlíků, rozhodně se vyvarujeme plastovým taškám. Některé léčivé houby koupíte v lékárně i bylinkářství.

Pýchavka obrovská

Vatovec obrovský (latinsky Langermannia gigantea), lidovým názvem pýchavka obrovská, může dorůst vskutku až do obrovských rozměrů, patnáctikilová houba není nic neobvyklého.

Pýchavka obrovská
Autor: Wikipedia.org / Hans Hillewaert, podle licence: CC BY-SA 4.0

Pýchavka obrovská

Najdeme ji převážně od konce června až do konce října v trávě na okrajích lesů, pastvinách či loukách. Pýchavka má kulovité plodnice bílé barvy, později mírně hnědnou. Plodnice se skládají ze dvou částí: z vnějšího obalu – okrovky a vnitřního – teřichu. Pýchavky rostou velmi rychle a při dobrých podmínkách můžou dosáhnout plné velikosti již za deset dnů.

Léčivé účinky pýchavky

Pýchavka obsahuje vápník, draslík, hořčík, železo, sodík, fosfor.

Výtažek z této houby pomáhá při žaludečních potížích, chronickém zánětu trávicího ústrojí, chudokrevnosti, kožních nemocech, alergiích, zánětu močového měchýře.

Svojí moučnou konzistencí se často používá k vysušování hnisavých a mokvavých ran.

Pýchavka je i přírodním afrodiziakem.

Jejích účinků se tradičně využívá v léčitelství. Připravit kapky či obklady není nic složitého:

Pýchavkové léčivé recepty

Pýchavkové tonikum

  • Potřebujeme: 3 lžíce vatovce, 3 dl kvalitního jablečného octu
  • Postup: Pýchavku nasekáme najemno a zalijeme octem, vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice, uschováme v lednici a užíváme 1× denně čajovou lžičku tonika do sklenice vody po dobu 20 dní.

Pýchavkové kapky

  • Potřebujeme: 3 lžíce pýchavky, 3 dl 60% lihu či kvalitního destilátu
  • Postup: Pýchavku nasekáme najemno, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, denně protřepáváme. Poté přecedíme a po 3 týdny užíváme 2× denně 25 kapek do sklenice vody.

Obklady z pýchavky na rány, vředy a kožní neduhy

  • Obklad si připravíme tak, že čerstvou houbu rozsekáme paličkou na maso a vzniklou směs nasypeme na utěrku, přiložíme na postižené místo, zavážeme a necháme 1 hodinu působit.

Jakkoli to může znít podivně, z pýchavky si můžeme připravit i účinnou „houbovou“ kosmetiku:

Pýchavková kosmetika

Regenerující pleťová maska z pýchavky

  • Potřebujeme: 1 lžíci pýchavky, 2 lžíce zakysané smetany
  • Postup: Houby rozmixujeme se smetanou, vzniklou směs naneseme na obličej i dekolt a vše necháme 20 minut účinkovat. Poté dobře opláchneme. Tuto masku můžeme používat i jako doplňkovou zevní léčbu ekzémů, lupénky, lišejů.

Vyhlazující pleťové tonikum z pýchavky

  • Potřebujeme: 1 lžíci pýchavky, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Houbu nasekáme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 lžičku základní tinktury.

Galerie: Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je

Hnojník

Hnojník obecný (latinsky Coprinus comatus) se vyskytuje od dubna do listopadu hlavně v parcích, sadech, zahradách či kompostech.

Tato houba roste v trsech, v mládí má zvonovitý, bílý, hrubě šupinatý, pět až deset centimetrů vysoký a tři až šest centimetrů široký klobouk. Plodnice se vyznačují bílou dužinou příjemné vůně a chuti.

Hnojník obecný
Autor: Wikipedia.org / Nino Barbieri, podle licence: CC BY-SA 3.0

Hnojník obecný

Léčivé účinky hnojníku

Tato houba obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B, C, dále měď, zinek, vápník, hořčík a draslík.

Hnojník snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Má mírné analgetické účinky (například při bolestech kloubů) a posiluje imunitní systém.

Léčivé recepty z hnojníku

Hnojníkové tonikum

  • Potřebujeme: 3 lžíce hnojníku, 3 dl kvalitního jablečného octu
  • Postup: Houbu nasekáme najemno a zalijeme ji octem, vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice, uschováme v lednici a užíváme 1× denně čajovou lžičku tonika do sklenice vody po dobu 30 dní.

Hnojníkové kapky

  • Potřebujeme: 3 lžíce hnojníku, 3 dl 60% lihu či kvalitního destilátu
  • Postup: Houbu nasekáme najemno, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, denně protřepáváme. Poté přecedíme a po 4 týdny užíváme 2× denně 25 kapek do sklenice vody.

Galerie: Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).