Hlavní navigace

Chcete vyzkoušet čtečku? V knihovně vám ji půjčí zdarma

15. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Petr Macháček (www.mlp.cz)
Co táhne čtenáře? Smrt autora a filmové zpracování. Vedle tutovek v podobě detektivek, románů pro ženy a slavných jmen sázejí knihovny i na moderní technologie. I tady už můžete e-číst.

Miluju knihovny. Je v nich klid, vůně knih, a hlavně – jediné plné regály, kterým nedokážu odolat; zatímco věšáky s oblečením nebo police s kosmetikou mě nechávají v klidu, z knihovny pravidelně odcházím s naditou taškou, i když jsem si původně šla pro jeden konkrétní titul, a cítím se blaženě. Nemůžu se dočkat, až se pustím do čtení, „žrádlo-prádlo“ počká.


Autor: Petr Macháček (www.mlp.cz)

Knihovna má pro mě vedle atmosféry ještě několik výhod – je to levné, je to skladné a je to s překvapením. Zdaleka ne všechny knihy, které si chci přečíst, potřebuju mít doma. Kupuju spíše knihy „trvanlivé“, encyklopedie, slovníky, krásné knihy. Taky nevím, kam bych všechna ta písmena a obrázky doma uskladnila. A to překvapení? Mým oblíbeným místem jsou police s označením „právě vráceno“. Tady obvykle naberu největší hromadu, knihy, které někoho zaujaly přede mnou a které bych třeba jinak nikdy neobjevila.

Jak a jaké knihy vybírají ostatní čtenáři? Je dnes ještě zájem o knihovny? A drží tyhle poněkud obstarožní instituce (pražská knihovna právě slaví 120. narozeniny) krok s dobou, nebo se na nich usazuje prach?

O noviny není zájem, nastupuje e-zóna

Ačkoli v knihovnách panuje poklidná atmosféra, i tady se snaží jít s dobou, a tak mohli jejich návštěvníci v uplynulých letech zaznamenat některé modernizace. V Městské knihovně v Praze (MKP) je to například postupné rozšiřování sítě automatizovaných knihoven, kdy ke čtenářskému komfortu přispívá třeba možnost vracet tituly na kterékoli pobočce ap.

Knihovníci sledují, co jejich návštěvníky zajímá, a snaží se reagovat na poptávku. Mezi služby, o které v posledních letech významně klesl zájem, patří nabídka tištěných novin a časopisů, jimž byla například v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí vyhrazena celá místnost. Právě minulý týden byla tato Čítárna proměněna v e-zónu a nabízí snadný přístup k elektronickým zdrojům informací. Čtenáři denního tisku ale o své noviny a časopisy nepřijdou, zůstávají i nadále v nabídce knihovny.

E-zóna v MKP

  • místo pro připojení k internetu pomocí PC, iMaců i vlastního notebooku
  • pro práci či studium v menších skupinách
  • přístup k e-knihám a online zdrojům informací
  • vyškolený knihovník, který poskytne rady a informace
  • placený tisk pro osobní potřebu

Půjčte si zdarma čtečku!

V minulém roce MKP testovala zájem čtenářů o nové způsoby čtení knih. Velkou pozornost vyvolala možnost půjčování čteček e-knih domů, proto byl v říjnu 2010 zahájen pilotní provoz této služby. „Čtečku si u nás zdarma může domů půjčit každý, kdo vlastní čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze déle než jeden rok a nemá snížený limit výpůjček z důvodu předžaloby. Dále musí být čtenáři více jak 18 let,“ upřesňuje podmínky tisková mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. „Služba je zdarma a čtečky půjčujeme s nahraným obsahem – výběrem z e-knih z produkce MKP.“


Autor: Petr Macháček (www.mlp.cz)

Pokud si však chcete čtečku sami vyzkoušet, budete muset chvíli počkat. „V současné době půjčujeme šest typů čteček a na půjčení máme přes dvacet přístrojů,“ říká mluvčí. „Všechny čtečky jsou rozpůjčené a jsou na ně rezervace.“ Rezervaci na čtečku si čtenář může udělat v kterékoli pobočce, ale půjčit si ji musí zajet buď do pobočky Smíchov nebo Dům čtení (http://www.mlp­.cz/cz/novinky/47-pujcte-si-e-ctecku-v-knihovne/). „Služba není ani tak o tom, že si někdo půjčí čtečku a bude na ní celých čtrnáct dní číst, ale spíše ji chápeme jako možnost vyzkoušet nový způsob čtení knih,“ vysvětluje Lenka Hanzlíková.

V České republice čtečky čtenářům půjčuje také například SVK Hradec Králové a Městská knihovna Vsetín, další informace a tipy si zájemci vyměňují např. na adrese http://www.amazon-kindle.cz/seznam-knihoven-kde-vam-zapujci-ctecku-elektronickych-knih/.

Kolik e-knih najdete v knihovně?

Obecně není zatím nabídka e-knih příliš pestrá, zejména pokud jste omezeni jazykem (porci čtení k tématu najdete např. na Lupa.cz). Jaká je situace v MKP? „Městská knihovna v Praze nabízí přes dvě stě titulů a každý týden jich cca pět přibývá. Většinou jde o díla volná, tedy ta, na která už vypršela autorská práva. Ale přesto se tam najdou věci, které jsou milé – např. sbírky Františka Gellnera, Jiřího Wolkera, nebo čtenářsky zajímavé – např. Ladislav Klíma,“ vypočítává mluvčí knihovny. „O zpřístupnění nových děl jednáme, zatím se nám nové e-knihy daří čtenářům zprostředkovat alespoň na půdě knihovny.“ Takové e-knihy si čtenáři nebudou moci stáhnout, ale přímo v knihovně přečíst, případně si z nich část vytisknout. Půjde o tituly z nakladatelství Academia a služba by měla být spuštěna v druhé polovině září.

Knihovna chce také pokračovat ve zpřístupňování knih, které školáci a studenti nacházejí na svých seznamech doporučené četby.

Nabídku e-knih MKP najdete zde: http://www.mlp­.cz/cz/projek­ty/on-line-projekty/.

„Půjčování e-knih nezávisí ani tak na knihovně, ale na distributorech a na tom, jaká nastaví pravidla,“ upozorňuje Lenka Hanzlíková. „I když si myslím, že v půjčování e-knih knihovny svoji budoucnost vidět nemůžou, a nesmějí…“

Smrt autora zvedá zájem

Můj osobní výběr knih je značně chaotický. Od náhodného výběru ze zmíněného regálu „právě vráceno“, přes doporučení známých a recenze v médiích po nové knihy mých oblíbenců nebo resty z klasiky. Jak se chovají ostatní čtenáři, dají se vysledovat nějaké trendy oblíbenosti? Mají ještě lidé vůbec zájem o čtení a půjčují se knihy? „Odpověď je celkem snadná, zájem je, knihy se půjčují a lidé do knihovny chodí z nejrůznějších důvodů – když chtějí čtení pro radost, pro zábavu, hledají informace ke studiu…,“ říká mluvčí MKP.

Čteme? Údaje MKP:

  • Knihy a další dokumenty půjčené v jednom dni – 19 526
  • Knihy a další dokumenty půjčené v jedné provozní hodině – 1934

„Nejlépe zájem čtenářů asi ilustruje přehled nejpůjčovanějších knih (zde). Je to seznam generovaný z výpůjček beletrie čtenářů nad 15 let,“ vysvětluje Lenka Hanzlíková. V době vzniku tohoto článku byly na předních příčkách vedle detektivek a románů spíše pro ženy například Lovec draků (Khaled Hosseini), Nesnesitelná lehkost bytí (Milan Kundera), Oněgin byl Rusák (Irena Dousková) a Občanský průkaz (Petr Šabach).

Evidentní pokles zájmu čtenářů je v průběhu let vidět u hudby a již zmíněných tištěných novin a časopisů, tedy typů dokumentů, které se z velké části přesunuly na internet. Trvalý zájem je o populárně naučnou literaturu a to zejména v oblasti zájmové – „E-kuchařka nemá tak pěkné barevné obrázky jako ta papírová,“ říká mluvčí – a o krásnou literaturu.

Reaguje nabídka knihovny na aktuální dění? „Snažíme se ho sledovat a čtenářům nabízet tematické výběry, které zveřejňuje na webových stránkách a facebooku. Tyto výběry jsou velmi oblíbené, i proto, že se je vždy snažíme sestavit tak, aby neobsahovaly jen knihy, ale průřez celým naším fondem (knihy, e-knihy, pokud máme, hudbu, film, obrazy, mapy…).“

A co táhne spolehlivě? Smrt a film. „Zájem čtenářů se vždy zvýší v případě úmrtí autora. Dalším případem, kdy knihy zmizí z regálů, je pak uvedení filmové zpracování původně knižního příběhu do kin.“

Pozvánka – 120 let Městské knihovny v Praze

Chcete-li vědět, co všechno Městská knihovna v Praze nabízí, vidět nejstarší knihu ve fondu knihovny (Pražskou bibli z roku 1488), prolistovat si e-knihy, podívat se na dokumentární film o založení Divadelního a filmového oddělení knihovny z roku 1942, ve kterém nechybí ani Adina Mandlová, přijďte od 5. října do 19. listopadu 2011 do Galerie Smečky na výstavu 120: vylodění ve Smečkách.


Reklama

Knihkupectví Kanzelsberger – hlavní partner seriálu Léto s (e)knihou
Síť knihkupectví po celé ČR, online prodej. Nabízíme více než 56 000 denně aktualizovaných záznamů knih všech žánrů: beletrie, dětské knihy, učebnice, slovníky, odbornou a technickou literaturu, historie, encyklopedie, hudebniny, mapy a atlasy.
http://www.kan­zelsberger.cz
| www.facebook.com/kni­hy.kanzelsber­ger

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).