Hlavní navigace

Ptačinec žabinec je mimořádná léčivá rostlina

Sdílet

 Autor: Simona Procházková
Letní sérii o divokém koření završíme prostou, ale velmi ceněnou léčivkou. Ptačinec rozpouští hleny, podporuje krvetvorbu a hojí nemocnou kůži.

Jako divoké koření označujeme lístky, kořínky, natě, které nacházíme na zahradách i ve volné přírodě. Právě tyto plané byliny jsou úžasnou zásobárnou cenných látek. Podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater, pomáhají organismu získávat silnou imunitu.

Jak sbírat divoké koření?

Při sběru bylinek je dobré dodržovat pár pravidel:

  • Léčivky nikdy nesbíráme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, ideální je proutěný košík.
  • Bylinky sbíráme za suchého počasí, ne v dešti nebo krátce po něm.
  • Květy sbíráme za plného slunce, v tuto dobu je jejich léčivá síla nejsilnější.

 

Co obsahuje ptačinec

Ptačinec žabinec (alsinula media) je drobný plevel, který najdeme na zahradách, záhonech i ve volné přírodě. Vyskytuje se ve vlhčích místech.

Málo se ví, že dříve se používal jako zelenina.

Tato bylina je bohatá na slizy, tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, kysličník draselný, kysličník křemičitý, vitamíny C, E, karotin a další.

Z žabince sbíráme kvetoucí nať, ale i lístky. Na zimu si ho můžeme zamrazit.

Galerie: Divoké koření

Léčivé účinky žabince

Tato rostlina má silné detoxikační působení a používá se jak vnitřně, tak i zevně při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka, ekzémy, mykózy, kopřivka, akné). Dále je účinným diuretikem neboli močopudným prostředkem. Rovněž zastavuje krvácení, zmírňuje revmatické potíže a výborně rozpouští hleny. Při zevním použití je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, kožní neduhy, bolavé klouby a svaly.

Tady je několik tipů:

Čerstvá žabincová šťáva zatočí s rýmou a kašlem

Tento přípravek výborně rozpouští hleny. Šťávu si připravíme tak, že tuto léčivku odšťavníme v odšťavňovači nebo ji rozmixujeme s troškou vody. Užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku po dobu sedmi dní.

Koktejl pro posílení krvetvorby

Potřebujeme: 2 lžíce ptačince, 2 lžíce kopřivových špiček a lístků, 3 dl vody
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a následně rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysokých sklenicích, popíjíme ho 1× denně po dobu čtrnácti dní.

Koupele a obklady z ptačince

Celkové nebo jen místní koupele z této byliny jsou výborným podpůrným prostředkem při léčbě atopických ekzémů, lupénky, akné.

Při ekzémech, lupénce nebo bolavých kloubech jsou velmi účinné ptačincové obklady.

Jak je připravit?

Koupel z ptačince

Potřebujeme: 5 hrstí ptačince, 3 litry vroucí vody
Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme k vodě do vany. Koupel by měla trvat 15 minut. Po té se už neoplachujeme. Koupel doporučuji provádět denně po dobu 15 dní.

Obklady z ptačince

Čerstvý žabinec rozsekáme paličkou na maso a vzniklou směs nasypeme na utěrku, přiložíme na postižené místo, zavážeme a necháme 1 hodinu působit.

Žabincová kosmetika

Stejně jako řada bylin nejen z tohoto seriálu o divokém koření, ptačinec žabinec se skvěle hodí pro výrobu domácí kosmetiky. Vyzkoušejte:

Regenerující pleťová maska

Potřebujeme: 1 lžíci žabince, 2 lžíce zakysané smetany
Postup: Léčivku rozmixujeme se smetanou, vzniklou směs naneseme na obličej i dekolt a vše necháme 20 minut účinkovat. Poté dobře opláchneme.

Vyhlazující pleťové tonikum z ptačince

Potřebujeme: 1 lžíci ptačince, 1 dl 60% lihu
Postup: Léčivku přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 lžičku základní tinktury.

Ptačinec v kuchyni

Ptačinec můžeme přidávat do salátů (skvěle nahradí listový salát), pomazánek, polévek, zeleninových směsí i k masu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).