Hlavní navigace

Ptačí chřipka a její rizika: Hrozí přenos na člověka?

16. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / 36Janusz, podle licence: Public domain
Přenos viru ptačí chřipky na člověka není vyloučen, je však velmi vzácný. Dosud nebyl nikde ve světě zaznamenán ani jeden případ lidské infekce konkrétním virem zjištěným na území ČR.

Některé kmeny viru ptačí chřipky se sice mohou přenášet na člověka, ale tento přenos je velmi zřídkavý. Mezilidský přenos je u všech kmenů viru ptačí chřipky prakticky vyloučen.

U kmene H5N8, který je původcem ptačí chřipky v současných ohniscích v ČR, nebyl dosud ve světě zaznamenán přenos na člověka, uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Praze je přesto připravena vyšetřit případná podezření na lidskou infekci virem A/H5N8. Půjde zejména o podezření v souvislosti s přímým kontaktem osob (členů zasahujících týmů složek integrovaného záchranného systému) s nemocnými či uhynulými ptáky (především drůbeže či vodního ptactva).

Ptačí chřipka

  • Influenza drůbeže, známá také jako ptačí chřipka, je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak drůbež, jako jsou slepice, krůty, kachny a husy.
  • Postižená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou v průběhu 1–2 dnů.
  • K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků.
  • Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři.
  • Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).
  • Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.).

Nedotýkejte se těl uhynulých ptáků

Přirozenou schopností virů chřipky i virů ptačí chřipky je schopnost mutace, tedy změny některých jejich vlastností. „To je právě důvodem naší velké opatrnosti a také jednou z příčin likvidace drůbeže v ohniscích nákazy,“ uvádí ministerstvo.

Z uvedených důvodů je třeba k případným nálezům uhynulého ptactva a drůbeže přistupovat obezřetně.

  • V případě nálezu hromadného úhynu volně žijících ptáků se mrtvých těl nedotýkejte.
  • Zamezte přístupu dětí.
  • Informujte o výskytu uhynulých ptáků a jejich umístění místně příslušnou krajskou veterinární správu, která na základě vyhodnocení nákazové situace zajistí odběr vzorku k laboratornímu vyšetření.

„Zdůrazňujeme, že dosud nebyl nikde ve světě zaznamenán ani jeden případ lidské infekce virem A/H5N8,“ uvádí SZÚ. V současné době se podle odborníků možná klinicky významná expozice týká především týmů, které se podílejí na likvidaci infikovaných chovů. „Vzhledem k aktuálně probíhající chřipkové epidemii nelze vyloučit, že se u některé z osob do deseti dnů od akce v ohnisku objeví respirační symptomy, případně doprovázené konjunktivitidou či gastrointestinálními příznaky, proto je třeba, aby v případě výskytu uvedených zdravotních obtíží dotyčná osoba kontaktovala linku 150, kde obdrží kontakt na ředitele protiepidemického odboru místně příslušné krajské hygienické stanice,“ uvádí SZÚ.

Výsledek vyšetření má být k dispozici během následujícího pracovního dne po odběru vzorku. Do vyloučení nákazy osob virem H5N8 bude pacient ponechán v domácím ošetření za běžných hygienických a karanténních opatření jako v případě onemocnění klasickou sezónní chřipkou. O dalším postupu pak rozhoduje místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví na podkladě výsledku laboratorního vyšetření.

Zdroj: MZ ČR, SZÚ, bližší informace: Státní veterinární správa www.svscr.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).