Hlavní navigace

První burčák čekejte za čtrnáct dní. Ne dřív

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Podle moravských vinařů začne letošní sklizeň hroznů o deset dní dříve, než je obvyklé. To znamená, že se mladé víno dostane na pulty začátkem září. Dřív seženete jen padělky.

Právě dozrávající hrozny slibují dobrý ročník s mírně nadprůměrným výnosem, slibnou cukernatostí i potřebným vyšším podílem kyselin, alespoň tak zní hlas moravských vinařů. Ti navíc předpovídají oproti letům minulým i brzkou sklizeň.

Letošní vína budou plná aromatických látek

„Letošní sklizeň se velmi podobá té loňské a bude tedy typicky moravská, s vysokým obsahem tolik žádaných aromatických látek, k jejichž rozvoji přispívá i současné střídání teplých dnů a studených nocí,“ uvedl vinař Pavel Svoboda z firmy Víno Svoboda Mikulov. Zároveň ale připomněl, že vyšší obsah cukrů i kyselin vyžaduje od vinařů zvýšený dohled nad zráním vína, aby obě tyto složky zůstaly v harmonii a mošt tak získal potenciál k delšímu zrání.Jeho slova poskytuje i další mikulovský vinař a vedoucí vinic Jindřich Kadrnka z vinařství Volařík. „Sklizeň roku 2013 dokázala poskytnout mimořádně kvalitní vína. Na druhou stranu ti vinaři, kteří dostatečně nezvládli technologii, dnes mají z loňské úrody jen láhve průměrné nebo podprůměrné kvality, a totéž jim hrozí i letos.“

„U slibných ročníků, jako jsou 2013 nebo 2014, by se měl spotřebitel orientovat hlavně podle renomé konkrétního vinaře, nikoliv podle samotného ročníku,“ dodal mikulovský enolog Filip Mlýnek.

V srpnu pravý moravský burčák nekoupíte

Letošní sklizeň začne cca o deset dní dříve, než je obvyklé, první burčák tak ochutnáme na začátku září. „Začátek sklizně odhaduji na poslední týden v srpnu, a to ještě jen v nejteplejších oblastech, jako je Pálava,“ prognózuje vinař Pavel Svoboda. První přívlastková vína pak přijdou na řadu v prvním a druhém zářijovém týdnu. Cokoliv, co přijde na tuzemské pulty dříve než 1. září, podle něj nemůže být pravý moravský burčák, ale mošt z Maďarska nebo jiná tekutina, podvodně vydávaná za produkt z Moravy. Je však třeba dodat, že burčák se dle vinařského zákona smí prodávat už od 1. 8. do 30. 11. Podmínkou však zůstává fakt, že se musí jednat o hrozny s původem z ČR.

Zdroj: TZ Vinařů z Mikulova

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).