Hlavní navigace

Průzkum: Ryby nám nevoní, ale pečivu holdujeme

5. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nový průzkum ukazuje, že se spotřebitelské chování mění k lepšímu. Sice nejíme ryby, jak je nám kladeno na srdce, ale zase si dáváme pozor na obsah i na druh masa v masných výrobcích.

Agentura STEM/MARK nám předložila průzkum, který nám ukázal, jak se skutečně stavíme k potravinám a zdravému stravování. V internetových diskuzích se hojně bijeme v prsa, jak nám záleží na obsahu masa v šunce a jak je celkově nehorázná kvalita potravin v českých regálech, ale je to tak doopravdy?

Průzkum ukázal, že pouhých šest procent dotázaných důsledně dodržuje zásady zdravé výživy a téměř třikrát více lidí se zdravou výživou nezabývá vůbec. A to i přes četná varování a upozornění, že zdravým stravováním můžeme předejít obezitě či cukrovce a že se špatnou životosprávou je spojeno i riziko nádorových onemocnění a že obézní, kardiaci a cukrovkáři končí na dialýze.

Syrová zelenina? Co to je?

„Dospělý člověk by měl denně sníst až 400 gramů syrové zeleniny a asi 200 gramů ovoce,“ upozorňuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Takové množství sní ale dle průzkumu jen čtyři procenta dotázaných, polovina respondentů pak nemá zeleninu ve svém jídelníčku vůbec. Co se týká ovoce, ani tam na tom nejsem bůhví jak dobře, jedno větší jablko o váze dvě stě gramů sní denně asi čtvrtina lidí. Zbytek buď ovoce nejí, nebo ho konzumuje málo.

Poznáváte se v tomto výčtu? Zkuste změnit přístup k ovoci či zelenině alespoň u svých dětí, jak nám dříve řekla lékařka Kateřina Kopecká: „Jistě je třeba respektovat určité preference chutí a chápat například, že dítě má rádo zeleninu v syrovém stavu a nechutná mu vařená či naopak. Je ale potřeba dítě navyknout na poměrně široké spektrum chutí již od malička, aby byl ve stravě zajištěn dostatečný přívod vitaminů a minerálních látek.“ Více v článku Posilují „nemoci ze školky“ imunitu?

Ryby nejíme, ale pečivo si neodepřeme

Podle odborníků by v našem jídelníčku neměly dvakrát týdně chybět ryby. Podle průzkumu se však tohoto doporučení drží jen sedmnáct procent dotázaných. Na vině je možná odpor k odéru z ryb, možná přemíra kostí, ale svou roli zde zcela jistě hraje i fakt, že jsme při nákupu ryb neustále šizeni. Jen loni označili veterináři z pohledu obsahu masa za nevyhovující téměř pětinu odebraných vzorků. Přečtěte si, co říkají Veterináři: Hmotnost mražených ryb je nižší, než udává obal.

Zatímco ryby nám nevoní, jak se obchodem line vůně čerstvě dopečeného pečiva, neodoláme. Denně si jím plní břicha kolem sedmdesáti procent Čechů. Čtvrtina z nás pak denně konzumuje pečivo celozrnné. Bohužel vše konzumujeme ve spěchu, protože si na něj neumíme udělat čas.

Při nakupování potravin hraje roli čerstvost a kvalita

Jak dále uvádí průzkum, Češi vybírají při nákupu především čerstvé a kvalitní potraviny a až poté se prý dívají na cenu. Že by se trendy změnily? Ještě před čtyřmi lety jsme od řetězců slyšeli, že pravých špekáčků se prodá 10× méně než levné napodobeniny.

Dnes je ale situace zřejmě jiná, celých sedmdesát dva procent dotázaných si dává pozor na obsah masa a šedesát sedm procent i na druh masa v masných výrobcích. A dokonce jsme obezřetní i při skladbě jídelníčku, asi polovina z nás sleduje obsah tuku, cukrů a éček v potravinách. Zbývá jen doufat, že jsme si v průzkumu jen nehráli na lepší, než jsme.

Zdroj: Zdravestravovani.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).