Hlavní navigace

Průzkum: na Štědrý den budeme mít kapra, lososa, ale i chobotnice

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/PublicDomainPictures, podle licence: Public domain
Dříve byl na Vánočním stole k vidění jen kapr – obalený v trojobalu nebo pěkně na modro. Dnes se běžně vedle salátu vyjímá losos, ale i kalamáry nebo slávky. Alespoň to tvrdí obchody, ve kterých jsme poptávali nejprodávanější ryby a mořské plody.

Společnost Ahold si nechala zpracovat průzkum, v němž se snažila zjistit, co je pro Čechy nejvýraznější symbol Vánoc. Překvapivě to nejsou dárky nebo stromeček, ale vůně jehličí, kterou na prvním místě uvedlo sedmdesát procent respondentů. Na druhém místě se umístila vánočka a třetí byly ryby.

Sháníme kapra, lososa i krevety

Přestože jsou čerstvé ryby v nabídkách obchodních domů prakticky denně, největší tržby s nimi mají obchodníci v těchto dnech. V Aholdu je například realizováno až devadesát procent nákupů kapra právě před Vánocemi. „Přestože jsou mnozí Češi ve volbě štědrovečerního pokrmu konzervativní, stoupá v posledních letech i popularita jiných druhů ryb, jako jsou losos, pstruh, štika, sumec nebo tolstolobik,“ říká Renata Veselá, vedoucí nákupu z Aholdu. V době adventu a Vánoc si rádi dopřejeme to, co nám chutná, a jsme ochotni více utrácet a zkoušet něco nového. „Zákazníci poptávají například i mořské plody, jako třeba krevety a další,“ říká Renata Veselá.

To Tesco čerstvému kaprovi nesvědčí, tam ho před Vánocemi válcuje čerstvý losos, na třetím místě se umístil pstruh. Pokud se podíváme na prodej mražených ryb, v Tescu nejrychleji z mrazicích boxů mizí losos, následovaný je treskou a pangasem. Lidl nabízí kapra (od 21. prosince) a lososa, v nabídce najdete také např. čerstvého pstruha či mraženou tresku. Ve Sklizeno je rok od roku oblíbenější kapr, resp. již předpřipravené filety z kapra.

Fotogalerie: Jak vykostit kapra a udělat z něj hranolky?

Na štědrovečerní tabuli chobotnice a slávky? Je to jev čím dál častější

To v Globusu mají výběr ryb a mořských plodů nesmírně široký, jde až o čtyřicet druhů, přesto se o prvenství přetahují stejné ryby jako v ostatních obchodech. „Prim hraje i nadále kapr, hlavně z pohledu tradice, z pohledu prodaného množství se ale dlouhodobě o prvenství přetahuje s lososem. Losos v odprodejích rok od roku narůstá,“ řekla pro server Vitalia.cz Pavla Hobíková z Globusu. V případě ryb jsme prý konzervativní pouze z části. Na svátečních stolech se nám prý čím dál častěji objevují i mořské plody, jako jsou například různé druhy krevet, chobotnice, sépie, slávky a hřebenatky. „Češi na štědrovečerní tabuli budou mít většinou sladkovodní ryby, nicméně se naším sortimentem dlouhodobě přizpůsobujeme zákazníkům, kteří mají chuť vyzkoušet o svátcích něco méně tradičního a zároveň něco opravdu výjimečného,“ upřesňuje tisková mluvčí a dodává: „Celého kapra, půlky s kůží nebo bez kůže, filety, hlavy i vnitřnosti nabízíme i uvnitř hypermarketu u pultu s rybami, kde prodej kaprů v tomto období vždy výrazně roste.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).