Průzkum: kdo u nás kupuje biopotraviny?

Bio vnímáme jako potravinu bez chemikálií a hnojiv, a rovněž jako zdravější variantu konvenčního stravování. Průzkum také ukázal, proč si někteří lidé biopotraviny nekupují.

Biopotraviny jsou vysoce kvalitní, čisté, přírodní, státem kontrolované potraviny, které pocházejí z ekologického zemědělství. Neobsahují zbytky průmyslových hnojiv, hormony, umělé konzervanty či barviva ani geneticky modifikované organismy. Vyznačují se lepší chutí a opravdovou vůní.

Kdo a proč biopotraviny nakupuje? Podle ankety, s níž jsme oslovili stovku náhodně vybraných lidí, jsou stálými zákazníky obchodů se zdravou výživou nebo přímo biopotravinami ti, kterým záleží na správné výživě nebo si potřebují upevnit zdraví. U většiny zákazníků cena potravin není limitujícím faktorem, ale důležité pro ně je, že kupují a konzumují garantované zdravé potraviny.


Autor: Isifa.cz/Lidové noviny/Ondřej Němec montáž Vitalia.cz

Biopotraviny lidé kupují hlavně kvůli zdraví

Dotazování proběhlo v Brně, na třech místech: v prodejně zdravé výživy, v supermarketu a na veřejnosti. Poměr respondentů na těchto místech byl 30, 30 a 40 %.

Bio vnímáme jako potravinu bez chemikálií a hnojiv

Evropský trh s biopotravinami se stále rozvíjí. I Česká republika zaznamenává období intenzifikace ekologického zemědělství. Rostoucí poptávka po tomto druhu produkce dává šanci obchodnímu podnikání. Co ale lidé vědí o biopotravinách?

Na otázku, co je to biopotravina, nejčastější charakteristika zněla potravina bez chemikálií a hnojiv (29 %), dále potraviny z ekologického zemědělství (18 %), potraviny ekologicky vyráběné (15 %), zdravé potraviny (13 %), zdravá výživa (9 %). Nejméně zastoupená odpověď byla, že biopotraviny jsou pěstované bez chemických postřiků (8 %). Velmi pozitivním ukazatelem je, že pouhých 8 % dotazovaných vůbec neví, co to biopotravina je.

Oslovením respondentů se také ukázalo, že z výběru několika možností biopotravinu nejvíce lidí vnímá jako čistou potravinu bez chemických látek (46 %), o dvě procenta méně jako jídlo pro vegetariány a makrobiotiky (44 %), produkt zdravé výživy (7 %) a produkt z ekologického zemědělství (3 %).

Značení a biovýrobce celkem známe

Více než polovina dotazovaných (59 %) ví, že biopotraviny jsou speciálně označeny a vědí také jak. Konkrétně označení „zelenou zebrou“ zná 15 % lidí. Pouhých 26 % nevědělo, jaké je označení, pod nímž by mohli hledat biopotraviny.

K tématu: Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele

Znalost výrobců biopotravin v ČR je velmi rozdílná. Povědomí o různých firmách na trhu, které vyrábějí biopotraviny, je na vysoké úrovni. Více než polovina dotazovaných zná minimálně jednoho výrobce biopotravin. Nejvíce zmiňované byly firmy PRO-BIO (14 %), Country life (11 %), pouze o 1 procento méně respondentů znalo společnost RACIO (10 %), dále byla zmiňována firma Olma (5 %) a Nový věk (5 %), Sluneční brána a Dobruška (po 4 %).86 % dotazovaných by uvítalo pestřejší nabídku biopotravin na trhu.

Podíváme-li se na odpovědi ohledně konzumace biopotravin, je z průzkumu zřejmé, že z oslovených lidí biopotraviny konzumuje 76 % dotazovaných.

Lidé, kteří biopotraviny nekupují a nejedí, uvádějí následující důvody: mají málo informací o tom, jak jsou biopotraviny označené; ani neví, kde se dají koupit; nemyslí si, že by byly zdravější než konvenční potraviny. Někteří jsou striktními zastánci konvenčních potravin, případně uváděli různé jiné důvody, než jsou zmíněny. Nejvíc dotazovaných ale odpovědělo, že tyto potraviny si nemůže dovolit každý z finančních důvodů, protože jsou příliš drahé.

Biopotraviny lidé kupují hlavně kvůli zdraví

Většina (92 %) dotázaných si myslí, že zařazení biopotravin do jídelníčku přispěje k jejich lepšímu zdraví (ne 4 %, neví 4 %).

Zdraví také bylo důležitým a rozhodujícím důvodem pro nákup biopotravin. Že jsou biopotraviny zdravější, uvedla téměř polovina lidí (47 %), dalším uváděným důvodem bylo, že neobsahují žádné chemické látky (38 %), jsou z kvalitnějších surovin než konvenční potraviny (28 %), jsou šetrné k životnímu prostředí (23 %), nevznikají na ně alergické reakce (17 %) a nejméně rozhodující důvod pro nákup je, že by mohly také být léčivé (7 %).

Biopotraviny se prodávají ve specializovaných prodejnách, v obchodech zaměřených na zdravou výživu, ale koutek s biopotravinami nabízejí  již také některé hypermarkety. Dnes se dají zakoupit i přes internetové obchody. Naši respondenti jsou rovnoměrně rozloženi do různých míst nákupů biopotravin, nejvíce upřednostňují prodejnu zdravé výživy (50 %), asi o polovinu méně nakupují v supermarketech v koutku zdravé výživy (22 %) a nejméně lidí si biopotraviny pořizuje přímo od farmářů (3 %).

Absolutně nejvyhledávanější kategorií biopotravin jsou obiloviny (52 %), asi o polovinu méně vyhledávané jsou sladkosti (29 %), mléčné výrobky (28 %), pečivo a pekařské výrobky (27 %), čaje a koření (25 %), ovoce a zelenina (22 %) a nejméně preferované jsou nápoje (9 %) a jiné kategorie biopotravin, které nebyly v dotazníku zmíněné (2 %).

Studie dále ukazuje, že lidem chybí informace o biopotravinách, 81 % dotazovaných by se chtělo dozvědět více. Díky rozvoji informačních technologií lidé získávají nejvíc informací na internetu (48 %), dále v prodejnách zdravé výživy (23 %), v denním tisku (6 %) a v kuchařkách (2 %).

Z průzkumu dále vyplývá, že velmi málo domácností rádo experimentuje při přípravě jídla s méně známými druhy plodin. Pravidelně pouze 23 %, občas 55 % a vůbec 22 %. Je to mimo jiné tím, že lidé mají v dnešní době špatný životní styl, který je charakteristický především každodenním rychlým životem a stravováním během dne mimo domov, hlavně v restauracích a rychlých občerstveních.

Přečtěte si: Češi volají po kvalitních potravinách, ale nekupují je

Co dáváme do úst

Biopotraviny kupují zejména vzdělanější a lépe situovaní lidé. Nejvíce se na nákupu biopotravin podílejí vysokoškoláci (60 %). Sociálně slabší vrstvy konzumují spíše nekvalitní potraviny a fast food. V České republice je hamburger a rychlé občerstvení stále ještě moderní, ale lidí, kterým záleží, co dávají do úst, přibývá.

Potravinářský průmysl začal úzce spolupracovat s chemickým a zemědělci a zpracovatelé vymysleli mnoho způsobů, jak zákazníkům nabídnout co nejnižší cenu. Výsledkem jsou levné konvenční potraviny. Dnes je základním problémem české populace přejídání levnými nekvalitními potravinami. Kdybychom kupovali méně jídla, mohli bychom mít většinu v bio kvalitě. Kvůli levnému jídlu a nezdravému životnímu stylu navíc utrácíme peníze v lékárnách.

Proč tedy konzumovat biopotraviny? Mají pozitivní dopad na zdraví i vyšší obsah vlákniny, minerálů a vitamínů. Člověk nekonzumuje zbytečnou chemii, která je velkou zátěží pro celý organismus, imunitní systém a zejména pro játra a ledviny. I sebemenší změna stravy ke zdraví má smysl, a to v každém věku.

Čtěte dále: BioHanka: Otec nemoci neznámý, matkou je vždycky strava

4 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 13. 8. 2013 14:50