Hlavní navigace

Průměrný oběd v ČR stojí 99 Kč

26. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Nejdražší obědová menu jsou nepřekvapivě a stabilně v Praze a stojí v průměru sto deset korun, nejlevnější obědy se dají v České republice pořídit za šedesát korun.

Ceny obědových menu v České republice nezaznamenaly ve srovnání s loňským rokem žádné razantní změny. Stále nejdražší obědy jsou v Praze, kde průměrná cena stoupla z loňských 109 Kč na 110 Kč za jeden oběd. Nejlevněji je pak možné se najíst na Ostravsku, v průměru za 88 Kč. Průměrná celorepubliková cena obědového menu činí 99 Kč, což je také nejčastější suma, kterou si restauratéři za oběd účtují. Vyplývá to z průzkumu portálu MenuČesko.cz, který sdružuje více než sedm set restaurací v šesti největších českých městech.

Změní se ceny jídla po zavedení EET?

Cenami obědových menu napříč republikou však může zahýbat připravovaná změna týkající se zavedení registračních pokladen. Příchod EET v polovině příštího roku se nejpravděpodobněji promítne na nejnižších cenách obědů, které jsou místy na hranici 60 Kč.

„Ceny za obědová menu by měly stoupnout až o 10 Kč na minimálních 70 Kč za jedno menu,“ tvrdí Michal Popov, mluvčí portálu MenuČesko.cz. „Důvodem zdražení může být zařazení nejlevnějších restaurací do povinných plátců DPH, tudíž se cena oběda zvýší minimálně o patnáct procent,“ říká.

Další zvýšení cen však restauratéři nepředpokládají. Denní menu je stavebním kamenem příjmů pro většinu restaurací a zvýšení cen by mělo za následek výrazné snížení počtu zákazníků. Vyšší náklady budou dle portálu pravděpodobně řešeny snižováním platů, nebo dokonce redukcí počtu zaměstnanců.

Zdroj: TZ MenuČesko.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).