Ceny obědových menu v České republice nezaznamenaly ve srovnání s loňským rokem žádné razantní změny. Stále nejdražší obědy jsou v Praze, kde průměrná cena stoupla z loňských 109 Kč na 110 Kč za jeden oběd. Nejlevněji je pak možné se najíst na Ostravsku, v průměru za 88 Kč. Průměrná celorepubliková cena obědového menu činí 99 Kč, což je také nejčastější suma, kterou si restauratéři za oběd účtují. Vyplývá to z průzkumu portálu MenuČesko.cz, který sdružuje více než sedm set restaurací v šesti největších českých městech.
Změní se ceny jídla po zavedení EET?
Cenami obědových menu napříč republikou však může zahýbat připravovaná změna týkající se zavedení registračních pokladen. Příchod EET v polovině příštího roku se nejpravděpodobněji promítne na nejnižších cenách obědů, které jsou místy na hranici 60 Kč.
„Ceny za obědová menu by měly stoupnout až o 10 Kč na minimálních 70 Kč za jedno menu,“ tvrdí Michal Popov, mluvčí portálu MenuČesko.cz. „Důvodem zdražení může být zařazení nejlevnějších restaurací do povinných plátců DPH, tudíž se cena oběda zvýší minimálně o patnáct procent,“ říká.
Další zvýšení cen však restauratéři nepředpokládají. Denní menu je stavebním kamenem příjmů pro většinu restaurací a zvýšení cen by mělo za následek výrazné snížení počtu zákazníků. Vyšší náklady budou dle portálu pravděpodobně řešeny snižováním platů, nebo dokonce redukcí počtu zaměstnanců.
Zdroj: TZ MenuČesko.cz