Průjem u dětí: Jak nezkazit dovolenou sobě ani jemu?

Cestování na velké vzdálenosti, pobyt v nezvyklém prostředí, jiná strava… pro malé děti představuje dovolená v zahraničí značný nápor. Jedním z typických průvodců je pak průjem.

Průjem patří podle statistik k nejčastějším infekčním onemocněním dětí i dospělých, přičemž víc než třetině lidí každoročně zkomplikuje zahraniční dovolenou. U letních a takzvaně cestovatelských průjmů bývají příčinou jak bakteriální infekce způsobené například E. coli či salmonelou, tak virové střevní patogeny. Často souvisejí s nedostatečnou hygienou, se změnou jídelníčku či dokonce samotného prostředí. A obzvlášť rodiče kojenců a batolat by měli třeba při plánování dovolené u moře pečlivě zvažovat, jak se organismus jejich dětí se změnami vyrovná.

Děti jsou citlivé na cizí patogeny

„Průjmy nejvíce ohrožují ty nejmenší děti. Nebezpečné jsou hlavně kvůli dehydrataci organismu, kdy ztráta tekutin trávicím ústrojím může vést až k nutnosti infuzní terapie,“ říká pediatr a alergolog Milan Matulka. Rodičům připomíná, aby při prázdninovém cestování s dětmi mysleli na to, že kojenci a batolata mají velmi křehkou střevní mikroflóru, při jejímž narušení trápí děti bolesti bříška, nadýmání a vůbec nejčastěji průjmy.

Na dovolené v zahraničí je totiž organismus malého dítěte vystaven zátěžovému působení antigenů, s nimiž se dítě dosud nesetkalo. „Vodní metabolismus kojence a batolete je velmi zranitelný, střevo malých dětí je obecně vnímavější ke střevním patogenům, obzvlášť těm cizokrajným. Dvojnásob to platí u dětí původně nekojených,“ zdůrazňuje pediatr.

Nejčastější příčinou prázdninových průjmů bývají špinavé ruce, kontaminovaná voda, zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso, neumyté ovoce, ale také vysoké letní teploty a změna životního rytmu. Průjmy mohou provázet křeče v břiše, horečka, zvracení či únava.

Při průjmu je důležitý přísun tekutin a minerálů

Akutní průjem, který způsobují hlavně viry nebo bakterie, přichází náhle. Vyznačuje se řídkou až vodnatou stolicí třikrát i mnohokrát denně, nezřídka i mnohokrát do hodiny, což způsobuje dehydrataci organismu a ztrátu pro tělo důležitých minerálů, jako je třeba draslík.

Především u dětí je nutné dbát při průjmu na dostatečný přísun tekutin i minerálů a je také vhodné podpořit u nich správné fungování střevní sliznice. Lékař doporučuje mít na cestách po ruce dětské kapky s probiotickou mléčnou bakterií Lactobacillus reuteri Protectis, která má na správné zažívání a normální fungování střev zásadní vliv. Klinická studie prokázala, že její podávání dětem dobu trvání akutního průjmu významně zkracuje. „Probiotické mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis se do střev dostávají živé a při osidlování střevní sliznice eliminují množení škodlivých mikroorganismů a naopak napomáhají růstu tělu prospěšných bakterií,“ vysvětluje dětský lékař Matulka.

První pomoc při průjmu:

 

Průjem je dán i změnou klimatu

Je vůbec vhodné jet s malým dítětem k moři? Od jakého věku? Jednoznačná odpověď sice neexistuje, ale doporučení ano. Rodiče by měli při plánování první cesty s dítětem k moři vždy dobře zvážit jeho věk, zdravotní stav a přizpůsobivost změnám. „V obecné rovině se asi tak do dvou let věku dítěte nedoporučují cesty na větší vzdálenosti, obzvlášť pak hromadnými dopravními prostředky,“ konstatuje pediatr. A upozorňuje, že ačkoli je v zahraničí nejčastějším důvodem průjmů kontaminované jídlo a zejména voda, může být průjem nejen u dětí způsoben třeba i změnou klimatu. „Velká změna teploty, nadmořské výšky i časový posun představují velký nápor na dětský organismus,“ dodává.

Pokud s kojencem k moři vyrazíte, potraviny a nápoje nakupujte pouze v kamenném obchodě a pouze v originálních a neporušených obalech. „Malé děti, těhotné ženy a kojící maminky by se měly zcela vyhnout pití nápojů s ledem, o kterém nevíme, z jaké vody byl připraven,“ varuje dále Milan Matulka. Ovoce a zeleninu rovněž omývejte pouze originální balenou vodou, případně je raději oloupejte. Na riziko průjmu se navíc můžete už doma připravit tím, že u svých dětí podpoříte správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech.

Použité zdroje: TZ Protectis.cz

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 10. 6. 2015 18:47