Hlavní navigace

Proteinová dieta baví bohaté muže a odrovnává ledviny

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejnovějším hitem, o němž mluví všichni, kdo chtějí zhubnout, je proteinová dieta. Nese totiž ohromné výsledky: za měsíc a půl i dvanáct kilogramů pryč. Jenže hlavně vody.

Poslanecká sněmovna se sice už rozpustila, ale politici ještě dlouho poté bloudili chodbami, balili se a hlavně: horečně si nakupovali od kolegy – dealera do zásoby takzvanou proteinovou dietu. A to přesto, že měsíční dávka vyjde na více než šest tisíc korun. Dietě propadly napříč stranickou příslušností skoro dvě desítky poslanců. Nese totiž ohromné výsledky. Během pouhého měsíce člověk zhubne a ještě se mu vyrýsuje postava. Nový zázrak?

„Ale kdeže. Všechno už tu bylo. Dřív se jí říkalo Atkinsova dieta,“ komentuje to dietolog Pavel Suchánek. Jinak také bílkovinová dieta, ketodieta nebo vysokoproteinová.

Proteinová dieta

je nový výraz pro komerční produkty, jde o obdobu dřívější bílkovinové diety, nebo Atkinsovy diety ap., kdy se ovšem nekupovaly hotové produkty, ale šlo jen o úpravu stravy. Spočívala v radikálním omezení až zrušení příjmu cukrů a tuků a o to větší spotřebě vajec, masa, zeleniny či tvarohu. Tabu byl chleba, těstoviny, cukrovinky… Proteinová dieta je nahrazuje napodobeninami z proteinové hmoty.

„Nové je jenom to, že dnes se toho chytily firmy, které umí vyrobit vysoce proteinový prášek a z něj udělat chutná jídla. Takže máte jídlo, které vypadá jako špagety, chutná jako špagety, ale nejsou to špagety. Nebo koláč, který vypadá a chutná jako koláč, ale nemá s těstem nic společného, je vyrobený z vysoce proteinové hmoty. Vyrábí to navíc po balících na týden, dva, měsíc, takže je to zákaznicky příjemné,“ vysvětluje dietolog.

To, co člověk dříve při tomto způsobu diety nemohl jíst, dnes může – ovšem jde o napodobeniny. Vyrábějí se cukrovinky, těstoviny, chleba i falešná bramborová kaše, vše z proteinové směsi. Některé jsou hotové, většina je ve formě prášku a pouze se rozmíchá ve vodě, případně se připraví stejně jako jiné instantní potraviny. „Prostě umí udělat z čistých proteinů potraviny, které vypadají a chutnají jako ty, které dřív byly při bílkovinové dietě zakázané. Proto ji nikdo neuměl vydržet dlouho, protože cpát se dokola vejcem a tvarohem vážně nejde. Zato teď je to snadné, když mám dezerty, špagety, bramborovou kaši… Máte pocit, že je to pestrý jídelníček, a chutná to i vypadá jako opravdové potraviny, ale jde o proteiny. A vy si vesele hubnete,“ popisuje jeden z „dietářů“.

Čtěte dále: Nízkosacharidová dieta pouze pro otrlé? Žádné cukry, hodně masa

Vážně to funguje?

Překvapivé je, že proteinová dieta skutečně funguje. Podstatou je, jíst co nejvíc bílkovin na úkor tuků a sacharidů. „První, čeho se tělo zbavuje při dietě, jsou totiž obvykle svaly, Jenže ty jsou naopak potřeba k nastartování základního metabolismu, takže když se tělu dodávají bílkoviny, svaly nezmizí, budují se,“ vysvětluje Pavel Suchánek.

Tak se udrží vysoký bazální metabolismus a člověk hubne zdravě, bez jojo efektu. „I lékařské diety jsou nastaveny podobně, na principu vyššího příjmu bílkovin. Nejlepší jsou buď rostlinné ze soji nebo kasein z mléka, ideálně tvaroh. Takže k snídani vajíčka a miniporci chleba, a ne naopak, k obědu steak se zeleninou a k večeři tvaroh, což je bílkovina, která je ideální, protože se vstřebává pomalu. Jenže co si budeme povídat, toho se lidé brzy přejí, takže dát si čokoládovou tyčinku, která chutná jako čokoláda, ale je vyrobená z bílkovin, je příjemná změna,“ říká dietolog.

Trochu však brzdí nadšení z rychlého hubnutí. „Je nemožné hubnout rychleji, než tempem půl kilogramu až kilogram za týden. Cokoliv navíc jsou odbourané svaly a voda z těla. Bílkovinové diety neodbourávají ty svaly, ale umí vyloučit z těla vodu vázanou ve svalech, takže člověk na váze zhubne deset kilogramů během měsíce, a opticky je to samozřejmě hned poznat, ale to jsou pouze tři kila tuku a zbytek je voda,“ vysvětluje.

Dieta má i zdravotní rizika

Nic není tak ideální, jak by se zdálo. Vysoce proteinové diety by neměly překročit příjem bílkovin vyšší než dva gramy na jeden kilogram váhy. Ovšem té ideální, nikoliv stávající. „Takže muž, který váží 140 kilogramů, si musí spočítat, kolik tento poměr dělá na 85 kilo jeho váhy,“ popisuje dietolog.

Bílkovin by měl člověk přijmout jen 0,85 až 0,9 gramů na kilogram optimální váhy, to je správně vyvážený poměr. Pokud se překročí, hrozí zdravotní rizika. „Vysoký příjem bílkovin ohrožuje ledviny. Bohužel to je zrovna orgán, u něhož nikdy nevíte, jestli už je nemocný, nebo má nějakou poruchu, kterou taková dieta spustí, protože se nehlásí bolestí,“ říká výživová poradkyně Radka Zlámalová. „Takže bezhlavě se pustit do vysoceproteinové diety, bez toho, že by měl člověk vyšetřené ledviny, nebo mu odborník spočítal a sestavil jídelníček, může mít u některých lidí za následek riziko selhání ledvin,“ varuje výživová poradkyně.

Příznivce má proteinová dieta zejména mezi muži (ti si oblíbili už její předchůdkyně kvůli pořádným porcím masa) a to hlavně těmi movitějšími. Je tu totiž ještě jeden háček – cena. Například balení sedmi sáčků s instantní směsí bramborové dietní kaše vyjde klidně až na 455 Kč, to samé stojí čokoládové tyčinky, ovocné dezerty nebo třeba hrášková polévka a další. Jedna porce i cirka 65 korun. V téhle dietě jedou již zmínění politici a ve velkém také třeba lékaři.

Čtěte dále: Které diety jsou podle lékařů nebezpečné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).