Hlavní navigace

Prokrastinace – odkládání povinností jako diagnóza

19. 1. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Taky děláte všechno možné, jen ne to, co byste měli? Zdá se, že vědci, tentokrát psychologové, nám objevili novou, krajně nebezpečnou civilizační chorobu. Maňana!

Termín prokrastinace můžeme přeložit do češtiny jako otálení. V podstatě se jedná o chorobné odkládání povinností na pozdější dobu.


Autor: Isifa.cz


Ještě před několika lety nebylo toto onemocnění v České republice známé a laická veřejnost je považovala za chronickou dispozici jižanských národů, nyní se situace zásadně mění.

Ukázalo se, že ve srovnání se Španěly a jejich typickým „maňana…“ na tom nejsou obyvatelé zbytku Evropy o mnoho lépe, Čechy nevyjímaje. 

Vznikají tedy online testy a svépomocné internetové aplikace, s jejichž pomocí se může každý otestovat a v případě, že nemocí či psychickou poruchou podle výsledků testu skutečně trpí, obrátit se přímo na psychologickou poradnu anebo se pokusit zvládnout svou situaci pomocí návodu sestaveného profesionálními psychology a sociálními pracovníky. Takovouto pomoc nabízí například Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK: poradna.adiktologie.cz

Otálím si, otálím...

Prokrastinace, tedy otálení s plněním úkolů, může mít různě závažné formy, v podstatě ale nutně vede k neustálému stresu z povinností, které člověk valí před sebou jako balvan.


Autor: SXC


Obvykle tak činí z nedostatku elánu do nudné práce, z obavy, že je daný úkol příliš náročný, protože je práce moc anebo proto, že to přece bude mít zítra za chvilku hotové… Chodíte všude pozdě? Zapomínáte platit účty?

Říkáte si už půl roku, že s tím zubem budete muset jít k zubaři? Odpovídáte na pracovní e-maily a telefonáty až po několika dnech? Uklízíte doma až hodinu před příchodem přátel, o jejichž návštěvě víte už dva týdny?

Občas celou noc nespíte, protože ráno musíte odevzdat úkol, který jste přes den nestihli, protože: Ráno jste se museli vydatně nasnídat a zacvičit si, aby se vám lépe pracovalo. Poté jste zjistili, že váš pes záhadně tloustne, a tak jste ho místo obvyklé půlhodiny venčili třikrát tak dlouho.

Mezitím byl čas na oběd, jehož příprava zabrala neočekávaně mnoho času, a ani to špinavé nádobí jste tam nemohli nechat jen tak ležet. Poté jste pro jistotu ještě umyli kuchyňskou linku, vytřeli podlahu, rovnou vydrhli i koupelnu a vyluxovali, což zabralo hodně času a hlavně přišel čas na kávu a malou odpolední svačinku u oblíbeného seriálu. Kupodivu se ale i další, jindy nudné televizní programy začaly jevit jako vcelku zajímavé, ale televizi jste nakonec vypnuli a posadili se k počítači.

Trpíte podobnými problémy?

...a otálím...


Autor: Isifa.cz


Spustili jste Facebook a zkontrolovali 263 nových příspěvků. Prohlédli jste si fotky svého spolužáka ze základní školy, který byl na dovolené v Indii.

Zhlédli jste video o kočkách, které před hodinou přidala bývalá kolegyně.

Zhlédli jste všechna podobná videa o kočkách na Youtube.

Prohlédli jste si e-mail, potom opět zkontrolovali Facebook a pak zase e-mail. Krátce jste podiskutovali o chovu psů a koček na chovatelském serveru a prohlédli si nabídku opuštěných zvířat z útulku.

Zašli jste na večeři do kavárny, která je hned naproti vašemu bytu, ale i tak se rychlá návštěva protáhla na dvě hodiny, protože jste se začetli do obskurního časopisu o nových trendech v bytové architektuře. Napsali jste o tom na Facebook, zkontrolovali e-mail, vyvenčili a nakrmili psa… Přečetli jste si tento článek, a protože vám to něco připomnělo, udělali jste si test a obdrželi diagnózu „těžký prokrastinátor“. Prostudovali jste si všechny dostupné materiály o prokrastinaci, zhlédli dostupná videa...

a dali na ně odkazy na svůj blog, prodiskutovali tento fenomén po Skypu s přáteli i na internetovém fóru zaměřeném na pracovní psychologii. Dali jste si diagnózu „těžký prokrastinátor“ do statusu na Facebooku, a… s údivem zjistili, že se blíží půlnoc a vy jste ještě nezačali pracovat.

Ano, pravděpodobně trpíte onou nebezpečnou chorobou, kterou ovšem spolu s vámi strádá většina populace a podle výzkumů až 80 % všech vysokoškoláků.

Měli byste tedy ještě dnes vyhledat pomoc odborníků. Anebo to prostě nechat na zítra…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).