Hlavní navigace

Projezte se z chřipky ven!

22. 1. 2010

Sdílet

Proč utrácet za vitamínové preparáty a prolévat se sirupem, když se cesta k uzdravení mnohdy skrývá v ledničce či spíži? Až vás příště skolí chřipka, místo výpravy do nejbližší lékárny si vzpomeňte na „zaručené“ babské rady. Divili byste se, kolik z nich v posledních letech věda rehabilitovala.
polévka

Třeba na horkou slepičí polévku nedaly naše babičky dopustit. A nebyly první – jako zaručený prostředek proti nachlazení ji používali již staří Egypťané a vychvaloval ji i legendární lékař Avicenna. Ve 12. století dosáhl věhlas slepičí polévky svého vrcholu – byla doporučovaná nejen jako lék proti nachlazení, ale pomáhala i pacientům s bolavou duší a předepisována byla i lidem trpícím hemoroidy či leprou.

Ani dnešní medicína se k slepičí polévce neobrací zády – je snadno stravitelná a pomůže odblokovat zahleněný krk. „Drůbeží vývar obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Rozhodně se ale vyvarujte polévky z pytlíku – kdo chce, aby mu polévka skutečně pomohla, měl by si ji nechat uvařit anebo si ji sám připravit,“ doporučuje nutriční specialista STEFAN REBBIN v německém magazínu Lifestyle.t-online.

Věříte „lidové“ medicíně?

  • Ne, jsou to babské pověry.
    1 %
  • Občas, některé rady mají hlavu a patu.
    31 %
  • Ano, jsem odpůrcem zbytečného zaplavování těla léky.
    68 %

Síla vitamínu C

Také další osvědčený lék proti chřipce, zvýšení příjmu vitamínu C, je metoda, kterou lidové léčitelství používá léta a moderní věda jeho účinnost potvrzuje. Zatímco my dnes v lékárně utrácíme obrovské sumy za vitamínové preparáty, naši předkové pouze moudře jedli více ovoce a zeleniny.

Osvědčeným pomocníkem jsou především citrusy jako grapefruit, citrón, limetka, pomeranče a mandarinky, obrovskou službu vám ale prokáže i zelenina, třeba brambory či paprika. Pokud se vám kvůli škrábání v krku špatně polyká, není nic snazšího, než si z ovoce připravit čerstvý džus a ze zeleniny uvařit lahodnou krémovou polévku.

Přecházíte chřipku? Riskujete doživotní následky

Léčivý česnek

Tato výrazně aromatická zelenina je zaručeným prostředkem nejen proti upírům, ale pomůže i proti chřipce. Jedná se totiž o přírodní antibiotikum, které je schopné zneškodnit mnohé nebezpečné parazity a viry. Antibakteriální účinky česneku využívali už Aristoteles a Hippokrates, za druhé světové války byl dokonce používán jako antiseptikum. Poslední výzkumy ukázaly, že při pravidelné každodenní konzumaci česneku se riziko onemocnění nachlazením významně snižuje. Pokud si topinky či tzatziky nedopřáváte denně, nezoufejte – proti chřipce vám pomůže, i když česnekovou kúru nasadíte až po vypuknutí choroby.

„Léčivé účinky česneku byly známy už ve starověku; traduje se, že antičtí sportovci si před hrami dopřávali česnekovou kúru. Nyní je uznáván jako lék proti nachlazení a antioxidant a světová zdravotnická organizace dokonce doporučuje, aby dospělí konzumovali jeden stroužek denně,“ popsal léčivé účinky česneku memphiský lékař MANOJ JAIN pro server The Commercial Appeal.

Zinková kúra

Dalším osvědčeným pomocníkem proti chřipce a nachlazení je zinek, který prokazatelně zkracuje dobu trvání choroby. U lidí užívajících pravidelně zinek trvá nachlazení kratší dobu a i jeho intenzita je kratší. Nejlepší je pochopitelně konzumovat zinek v přírodní formě – skvělým zdrojem jsou například ryby, celozrnné pečivo, žloutek a listová zelenina.

Utopte bacily v čaji

čaj

Během chřipky a nachlazení bychom rozhodně neměli zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin – při vysokých horečkách totiž hrozí dehydratace a kromě toho dostatek kapalin pomůže při odkašlávání. Na kávu si nechte zajít chuť a raději si dopřejte horký čaj s citrónem a medem.

S bojem proti nachlazení pomůže i heřmánkový čaj, který rozpouští hleny a uvolňuje dýchací cesty. Další osvědčená lidová moudrost velí pít zázvorový čaj –  na pytlíky se sušenou směsí zapomeňte a raději jej připravte z čerstvého zázvorového kořene.

Co je chřipka či nachlazení? O onemocnění si můžete přečíst v katalogu nemocí.

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).