Tisíc dobrých důvodů, proč zasadit dýni

Autor: SXC

Tisícovku nedáme, ale ve prospěch dýně toho mluví hodně: je zdravá i léčivá, není kalorická, můžete ji vařit, péct, smažit, grilovat, odšťavňovat. Každý z mnoha druhů je k něčemu dobrý.

Také vám ve školních jídelnách povinným dýňovým kompotem vštípili celoživotní odpor k tykvi? Třeba po přečtení tohoto článku názor změníte. Představím vám totiž dýni, jak ji neznáte. Zjistíte, jak moc prospívá našemu organismu i které nemoci dokáže zmírnit. Přidám i osvědčené tipy k pěstování a dozvíte se, co všechno se z této oranžové krásky, krom halloweenských hlav, dá vyrobit. Čekají na vás recepty na výborný dýňový krém bez zahušťování i osvěžující dýňovou zmrzlinu.


Autor: SXC

Kdy sázet dýni? Právě teď je ideální čas

Dýně patří do čeledi tykvovitých, jež zahrnuje asi 850 druhů rostlin. Mezi ty nejznámější patří dýně, okurky, melouny nebo čajoty. V Čechách jsou známé i lufy, ne však ze zelinářských trhů, ale z drogerie, kde je vysušené najdeme v regále s mycími houbami.

Tvar, velikost i barva plodů z čeledi tykvovitých je různá. Ve skleníku vám může vyrůst hromada malých žlutých kuliček se zeleným žíháním, „rohatá okurka“ nebo plody připomínající přerostlou hrušku. V našich zeměpisných šířkách a délkách se však nejlépe daří klasické oranžové dýni, která pod stínem svých listů může narůst až do úctyhodných barokních rozměrů. Tu největší na světě z pole museli loni odvézt jeřábem, vážila totiž 824 kg.

Dýně na špeky i na chuť

Dýně stojí ve výživové pyramidě vysoko nad mnoha ostatními dary přírody, obsahuje totiž hodně vitamínů a minerálů bez zásadního obsahu tuků.

Na 100 g má přibližně (údaje se mohou lišit podle odrůd):

  • stejný obsah hořčíku a draslíku jako citron
  • 3× vyšší obsah vápníku než mrkev
  • 12× menší podíl cukrů než brambory
  • stejný obsah fosforu jako citron
  • odrůda Vianatera obsahuje až dvojnásobek betakarotenu oproti rajčatům a broskvím

Je vhodná při redukci nadbytečných kilogramů. Nahraďte dýňovými pokrmy jedno hlavní jídlo denně a do léta jste ve formě.

Dýně se dá se vařit, dusit, péct, smažit, grilovat i odšťavňovat. Slouží jako základ pro moučníky i zmrzlinu pro labužníky. Kdo nevěří, ať si vyzkouší.

Dýňová zmrzlina

suroviny:

  • 650 g dýně (nejlépe máslové)
  • 250 g cukru
  • 150 g třtinového cukru
  • 1,5 l plnotučného mléka
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 g kondenzovaného mléka
  • kousek skořice v celku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 9 tobolek kardamomu

Oloupejte dýni, rozkrojte, vydlabejte dužninu a dýni nakrájejte na kousky. Dejte ji společně s mlékem, tmavým cukrem a kouskem celé skořice do hrnce. Pozvolna vařte cca 30 min. do změknutí. Vyjměte skořici. V hmoždíři rozdrťte kardamom, který přidejte do uvařeného základu zmrzliny společně se smetanou, bílým cukrem a mletou skořicí. Vše rozmixujte tyčovým mixerem. Hotovou smět vlijte do nádoby, ve které bude zmrzlina tuhnout. Důležité je zmrzlinu každé dvě hodiny promíchat, do té doby, než zhoustne.

Podávejte se šlehačkou nebo opečenou drobenkou na koláč.

Dýně jako odpuzovač nemocí

Drží se vás kašel i po zimě, děti často marodí? Pomůže vám královna Haloweenu. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomůže posílit imunitní systém, navíc pomáhá s vylučováním hlenu z plic, průdušek a hrtanu.

Šťáva z dýně zase zbaví zácpy, odzbrojí i tasemnici.

Potýkáte-li se se záněty močového měchýře nebo vás trápí problémy s prostatou, podpořte léčbu semínky. Jednou za den si požvýkejte pět polévkových lžic dýňových semen a do třech dnů byste se měli cítit lépe.

Semínka tykví obsahují až 45 % nenasycených mastných kyselin a nukleové kyseliny, které regenerují tělesné buňky, pomáhají zdravému růstu těla, při metabolismu vápníku a při přestavbě karotenu v bioaktivní vitamín A.

Proč do jídelníčku zařadit dýni?

  • Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny – zahání hlad.
  • Snižuje krevní tlak a má protirakovinné účinky.
  • Rozmixovaná s mlékem se doporučuje při poruše trávení a žaludečních vředech.
  • Působí jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči.
  • Brání tvorbě krevních sraženin v arteriích.

Nekupujte dýni, vypěstujte si ji

Už jste tak trochu podlehli oranžovému kouzlu a chcete vyzkoušet jeho účinky na sobě? V obchodech se aktuálně dá sehnat dýně hokkaido nebo máslová. Jejich ceny začínají na 60 Kč za kus, takže na ně v regálech spíš sedá prach, než že by se po nich zaprášilo. Netřeba se ale dýňových experimentů vzdávat, vypěstujte si vlastní plod zdraví. Teď, v půli května, je ideální čas na sadbu.

Pro začátek si asi vystačíte se semínky prodávanými za pětikačku v supermarketu. Chcete-li však záruku vzklíčení a mít z výsledku opravdu požitek, vsaďte na vyšlechtěné odrůdy, které zaručeně nejsou sprášené (nevyroste z nich mix různých dýní). Seženete je od pěstitelů, a to i na internetu.


Autor: SXC

Ani dýňová semínka nepřijdou nazmar

Předpěstované rostlinky vysaďte nejméně půl metru od sebe, optimálně do hojně kompostované půdy nebo přímo na kompost. Důsledně zalívejte, zbavujte půdu plevele a v září nám dejte vědět, jestli plodu vaší pěstitelské vášně stačí osobní váha.

Bude-li úroda větší než vaše podzimní spotřeba, můžete si dýni uchovat do příštího roku. Aby bez úhony přežila zimu, vystačí si s teplotou do 15 °C a tmou. A až vás v zimě přepadne chuť na rychlou teplou specialitu, vezměte svou vlastnoručně vypěstovanou dýni a ohromte své chuťové buňky dýňovou polévkou.

Dýňová polévka

suroviny:

  • 1 ks máslové dýně
  • 1 ks čerstvé chilli papričky
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 dl smetany
  • sůl, pepř

Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužninu nakrájejte na kostičky. Do připraveného vývaru přidejte nadrobno pokrájenou chilli papričku, sůl, pepř a smetanu. Dejte vařit na cca 30 minut a následně dýni i s vývarem rozmixujte do hladkého krému. Na talíři lze dozdobit lžící ušlehané smetany a opraženými dýňovými semínky.

Pakliže v polévce vynecháte chilli, sůl, pepř a ozdobu, lze ji podávat i jako příkrm kojencům.

Pokrmy z dýně jsou snadné, rychlé, výživné a zdravé. Odplavují z těla neduhy a navíc skvěle chutnají. Zařadit je do běžného jídelníčku není tak obtížné, stačí jen chtít zkusit nové chutě a kdo ví, třeba zajásají i odpůrci všeho „zeleného a zdravého“, když neprozradíte základ té lahodné polévky a fantastické zmrzliny…

Nejznámější druhy dýní pěstované v ČR a jejich využití:

  • Rondini – výborná na vaření, chuťově mezi dýní a cuketou
  • Dýně Halloween – bílé nebo žluté, vhodné k dekoraci, ale i vaření
  • Lagenarie – říká se jim labutě, jsou výborné na přípravu leča
  • Baby Boo – tyto mini dýně mají v syrovém stavu oříškovou příchuť a v kuchyni všestranné využití (dají se péct, plnit, grilovat i smažit i sušit)
  • Hokkaidó – červené nebo zelené můžete využít na náš dýňový krém
  • Sweet potatoes – nebo-li sladké brambory, dýně, která se dá konzumovat i za syrova
  • Bleu de Hongrie – dýně s karamelovou příchutí
  • Špagetová dýně – podlouhlá dýně v hodná k pečení i do polévky
  • Acorn Chameleon nebo Carnival – dekorativní dýně s oříškovou chutí
  • Sweet dumpling – dekorativní dýně s kaštanovou chutí
  • Německá centýřová tykev – obří tykev vhodná především k vydlabávání a dekoraci