Hlavní navigace

Proč rozhodně nepít alkohol venku na mrazu

9. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Jednoho panáčka na zahřátí a druhého, aby mu tam nebylo smutno… Raději to s tím alkoholem v těchto třeskutých mrazech nepřehánějte. Jeden panák vás možná zahřeje, ale druhý a další rozšíří cévy a vy tak snáze prochladnete.

Představa, že vás v zimní vánici na hřebenech hor zachrání legendární bernardýn se soudkem rumu pod krkem, je pěkná. Je to ale pohádka. Pokud by vás promrzlé našel, v tom soudku byl by opravdu rum a vy z něj notně upili, pak by dost možná o žádnou záchranu nešlo. Naopak. Zůstali byste na místě. Pravděpodobně navždy.

S alkoholem člověk ztrácí zábrany i teplo

Kolem pití alkoholu v zimě se ostatně točí spousta pověr. Všeobecně se má ale za to, že alkohol vnitřně zahřeje a tělu se tak mrazu snáze vzdoruje. Není proto divu, že až sedmdesát tři procent lidí se v zimě snaží ohřát právě alkoholem, vyplývá to z průzkumu Fóra Pij s rozumem.

Problém je v tom, že lidé po konzumaci alkoholu vnímají teplotu jinak. Alkohol sice zahřeje, ale zároveň se cévy a póry na pokožce rozšiřují, tím člověk daleko rychleji ztrácí teplo a může snadno prochladnout. Nebezpečné je to zvláště při dlouhodobém pobytu venku na mrazu. „Venku v mrazivém počasí bych nedoporučoval konzumovat více než jednu jednotku alkoholu, například teplý grog. Obecně se dá říct, že když skleničku, tak až po návratu z venku domů, kdy už víme, že nepůjdeme zpátky ven,“ radí Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Jedna sklenka stačí, s další si koledujete

Na krátkou dobu alkohol tělo skutečně příjemně prohřeje. Platí to zvláště při přechodu ze zimy do tepla, kdy alkohol tělu pomůže dostat se na optimální teplotu. Pokud v pití pokračujeme dál už v teple a neznáme svou rozumnou míru, hrozí nám, že se dříve či později opijeme. V takových případech se pak cesta domů mrazivou nocí může stát leckomu osudnou. Stačí nešikovně šlápnout či zakopnout a tělo se poroučí k zemi. Letní noc je k opilcům milosrdná, zato v zimě vážně hrozí podchlazení. Řešením je pít s rozumem a zajistit si na cestu domů raději doprovod. Pokud vám jde skutečně jen o „rozmrazení“ organismu po dlouhé zimní procházce, zahřeje vás uzená polévka s kroupami, dobře fungují i chilli papričky, ale i teplé nápoje pro studené dny.

Zdroj: TZ Pij s rozumem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).