Hlavní navigace

Proč naše tělo zadržuje vodu?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Trápí vás nadbytečné kilogramy, pocit jakoby nafouklého břicha a v obličeji máte vepsanou odulost? Možná nejsou na vině až tak tukové polštářky, ale spíše fakt, že vaše tělo se vody nezbavuje, ale zadržuje ji, řekněme do zásoby.

Proč tělo vodu zadržuje? A jak organismus přeučit?

Identifikujte problém

Můžete zamířit do dietetické poradny nebo se zvážit na chytré váze, která vás obeznámí nejenom s finálním výsledkem vaší hmotnosti, ale také poměrem tuku, svalů a kostí. Chytré váhy dnes nestojí majlant, dají se tedy pořídit za vcelku akceptovatelné částky. Podíl vody v těle by měl v ideálním případě ukazovat kolem čtyřiceti až pětašedesáti procent. Vyšší hodnoty ukazují na jasnou diagnózu.

Ženy tento stav mohou znát především v době před menstruací, kdy se tělo přirozeně zavodňuje a váha na tento stav reaguje jejím navýšením. Hormony si s organismem dělají, co chtějí, a se zadržováním vody v těle mohou mít problémy například ženy, které se potýkají s menopauzou, ale třeba i uživatelky hormonální antikoncepce.

„Projevy zavodnění na těle jsou patrné nejvíce ráno. A to jak v oblasti břicha, tváře či třeba prstů,“ vysvětluje čtenářka Darina Kloncká (34), kterou na tuto diagnózu přivedla odbornice na čínskou medicínu. Na tento zdravotní problém ji upozornila už ve dveřích.

Co udělat a jak přemluvit tělo, aby se vzdalo zadržované vody?

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Solte méně

Sůl sice dává pokrmům chuť, ale s jejím množstvím to zkuste nepřehánět. Naopak lahodnou chuť jídla zvýrazněte raději čerstvými bylinkami, které je možné pěstovat i na okenním parapetu po celý rok. Popřípadě v létě na záhonku a pak si je nasušit do zásoby.

Vzdejte se také konzumace polotovarů a vařte od základů, a to zvláště v rámci rodiny, kdy připravujete jídlo pro děti a třeba pro starší členy rodiny, například pro babičku léčící se s hypertenzí. Nadbytek sodíku obsahují uzeniny, paštiky, sýry, konzervované potraviny, dresinky, omáčky, hotovky z fast foodu a celá řada průmyslově vyráběných potravin (sodík se objevuje také tam, kde bychom jej nečekali, ale výrobci s ním operují pro zvýraznění chuti), dále samozřejmě chipsy a slané pochutiny.

Sodík v těle „drží“ vodu a tím dochází k navýšení krevního tlaku. Jeho nadbytek v těle také neblaze ovlivňuje vyloučení odpadních látek, močovina se pak ukládá v organismu a může začít škodit. Vyzkoušejte 3 tipy, jak omezit sodík v jídle.

Jezte zdravě

Zkuste zdravé alternativy, čerstvé suroviny a jezte pestře. Spoléhejte také na ovoce a zeleninu, které jsou připisovány diuretické účinky. Jmenovat můžeme například zelí, lilek, citrón, vodní meloun, chřest nebo salát.

Tělu dále nesvědčí strava bohatá na rafinované cukry, škroby a tuky. A to ty nasycené označující se zkratkou SAFA, SFA. Prospěšné tuky najdeme v mořských tučných rybách, avokádu, olivovém oleji nebo v ořeších.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Pijte tak, aby tělo bylo spokojené a s ním i vy

Sice se mnohde píše, že byste měli vypít alespoň dva litry neslazené vody, ale daleko přesnější je si to spočítat dle vaší hmotnosti. Jak? Jednomu kilogramu vaší hmotnosti odpovídá 25 ml čisté vody. Nejlepší je ta bez bublinek, nadbytku cukru, barviv a éček. Sodík je přítomen v různé míře také v minerálních vodách. Natáhnete se po láhvi s tekutinami, až když cítíte žízeň? To je pozdě a tělo tak strádá jejím nedostatkem.

Jaké nemoci mohou zavodňovat tělo?

Ne vždy je ale na vině jen a pouze nezdravý životní styl, tímto způsobem na sebe může upozornit celá řada nemocí souvisejících se srdcem a ledvinami. Zavodnění podporují také některá užívaná léčiva.

Zhoršila se vám celulitida, potíte se víc než kdy jindy? Tyto projevy mohou vést ke zjištění, že si vaše tělo vodu schraňuje do zásoby.

Zdravé tipy z přírody

Se zavodněním může pomoci petržel, zázvor, ostropestřec mariánský, libeček, řebříček, jalovec nebo kopřiva. Zobejte brusinky nebo černý rybíz. Pozor na jejich doslazované sušené varianty. Báječné jsou také borůvky. Pomocníkem je také jablečný ocet.

Na jaře pamatujte na pampelišku. Uvařte si z ní čaj a listy přidejte do zeleninového salátu.

Jezte okurky, kapustu, oves, vodní meloun, cuketu, ale také kořenovou zeleninu.

Vyzkoušejte další tipy pro odvodnění organismu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).