Hlavní navigace

Proč mají foodies rádi podzim

2. 10. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Na podzim je radost vařit. Užít si typické suroviny – houby, dýně, kapustu, ale i zvěřinu nebo jehněčí. Víte, jak nezavraždit kapustičky?

Nejen podzimní listí je pestré, na pestré barvy a chutě se můžete těšit i v kuchyni. Houby, dýně, kapusta, ale i zvěřina nebo jehněčí jsou typickými surovinami, které byste si měli užívat právě na podzim, kdy je jejich sezóna. Plné podzimních chutí i vůní jsou proto i prodejny lokálních potravin Sklizeno a David Kukla, zakladatel Sklizeno, láká k nákupu a vysvětluje, proč mají foodies podzim rádi. A navíc zve na kuchařský kurz s podzimní tematikou do brněnské Divoké vařečky nebo na školu vaření v restaurantu Pavillon.

Jak nezavraždit kapustičky

„Podzim je moje snad nejoblíbenější sezóna, pokud tedy mluvíme o jídle. Na rozdíl od odlehčené, často studené letní kuchyně si na podzim můžete užít v kuchyni více zábavy. Mě hodně baví hlavně suroviny, které jsou u nás asi kvůli školním jídelnám ne tak vyhledávané. Na másle orestovaná růžičková kapusta je třeba skvělá příloha, málokdo ji ale dnes používá. Přitom stačí ji jen nerozvařit, aby si zachovala barvu a chuť a krásně křupala. Žádná zhořklá koule v polévce, to se rovná vraždě téhle hodné zeleniny,“ tak trochu se rozčiluje David Kukla.

Totéž se týká třeba i něčeho tak obyčejného, jako je červená řepa. „Ta také nemusí být jen naložená změklá věc zavařená měsíce v komoře. Skvělý je třeba salát z červené řepy s kozím sýrem a piniovými oříšky nebo pečená červená řepa s octem balsamico. Chce to zase jen řepu nerozvařit a jemně dochutit bylinkami, třeba rozmarýnem nebo tymiánem, a máte lahůdku. Navíc za pár korun,“ pokračuje dál ve výčtu podzimních lahůdek David Kukla. Dýně už si u nás naštěstí svou pozici vybudovaly a o houbách se netřeba zmiňovat. Tady asi platí, že co Čech, to houbař.

Čtěte téma: Plesnivé babky rakovinu nezpůsobí aneb nesmysly o houbách

Chcete umět vařit zvěřinu? Zkuste Divokou vařečku

Ve výčtu podzimních potravin ale nemůže zůstat jen u zeleniny. Svou sezónu totiž má teď totiž i maso. A to především zvěřina a jehněčí. „Nejsou to masa u nás úplně běžná, ale pokud se je naučíte správně zpracovávat, váš jazyk se vám odvděčí. Myslím, že taková kančí kýta, srnčí hřbet či jehněčí kotletky jsou lahůdky, které nechají málokoho chladným,“ říká s nadsázkou David Kukla.

A pokud nevíte, jak zvěřinu připravit nebo byste se rádi dozvěděli více tipů pro podzimní vaření, tak se ještě nyní můžete přihlásit na kurz brněnské kuchařské školy Divoká vařečka, která se Sklizeno připravila sérii kurzů s názvem Čtyři roční období. Podzimní recepty můžete načerpat už 2. listopadu na úvodním kurzu cyklu s Divokou vařečkou nebo později v rámci nepravidelné školy vaření, jež se Sklizeno pořádá Michal Göth, šéfkuchař restaurantu Pavillon. A ti, kdo budou vařit doma, mohou nakoupit všechny zmíněné suroviny a mnohé další podzimní speciality v některé z prodejen lokálních potravin Sklizeno, kde mají záruku původu i kvality.

Co je Sklizeno

Za projektem sítě franšízových prodejen Sklizeno stojí ryze česká firma Profor, s.r.o., která si vzala za cíl přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v moderních prodejnách. Sklizeno nabízí potraviny především od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, za použití kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Přečtěte si: Co je na farmářských prodejnách tak extra?

Svou první prodejnu Sklizeno otevřelo na podzim roku 2011 v Křídlovické ulici v Brně, druhá, pražská prodejna byla otevřena ve Svatoslavově 24 na Praze 4. Třetí brněnská prodejna bude otevřena v říjnu 2012 na Palackého třídě. Více informací o nabídce prodejen Sklizeno a o jeho dodavatelích najdete na www.sklizeno.cz.

Připravili jsme pro vás:

Zdroj: Sklizeno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).