Proč kozí sýr není žlutý jako ementál?

Ta neobvyklejší barva u tvrdých sýrů je žlutá, v různých odstínech. Tedy v tom případě, že mluvíme o sýrech z kravského mléka, co se týče sýru z kozího mléka, ten zůstává vždy křídově bílý. Víte proč?

Zatímco eidam nebo ementál má pokaždé jiný odstín žluté (i bez přídavku barviv), kozí sýr se stále drží své bílé barvy. Proč? Ptali jsme se Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského mlékárenského svazu.

Galerie: Etikety sýrů z celého světa

Není bílá jako bílá

Kravské mléko samo o sobě není zcela bílé, byť se nám to může na první pohled zdát. Jeho barva je ovlivněna krmivem dojnic. Možná jste si toho také všimli, že v zimě jsou některé kravské sýry o něco světlejší, než jsou stejné sýry, které si koupíte v létě. „V letním krmení je totiž více karotenu, proto jsou sýry žlutší. V zimě je to naopak,“ říká Jiří Kopáček. Pokud ale chtějí sýraři docílit stále stejné barvy kravských sýrů celoročně, využívají barvivo. „Obvykle anatto – z rostliny Bixa orelana – je to sice „éčko“ (e160a nebo e160b), ale naprosto bezpečné v povolených koncentracích a dávkách,“ uklidňuje šéf Českomoravského mlékárenského svazu.

Naproti tomu kozí mléko je až křídově bílé, protože karoten neobsahuje. A je jedno, jaké je roční období. Sýry si tak zachovají barvu mléka, ze kterého vzešly, žádným barvivem teď nemusí dohánět letní barvy jako některé kravské sýry.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 1. 3. 2017 13:24