Hlavní navigace

Proč jsou biopotraviny drahé?

15. 4. 2009

Sdílet

Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat zbytečně drahé jídlo. Bio je jen marketingový trik prodejců a já nemám důvod podporovat jejich zisky. To si možná říkáte, když míjíte regály s biopotravinami v obchodech. Ukážeme vám, proč jsou biopotraviny drahé a jestli se vyplatí je kupovat.

Biopotraviny jsou drahé, někdy je rozdíl mezi běžným a bio výrobkem symbolický, jindy naopak činí desítky procent. Co za tím je? Poctivá práce zemědělců, kteří znají své krávy jménem, nebo jen chtějí obchodníci vydělat na naší naivitě a ochotě vytáhnout peněženky za všechno, co je bio? Vyšší ceny biopotravin ovlivňuje hned několik faktorů.

bio-zeleninaEkozemědělci dosahují nižších výnosů plodin a nižší užitkovosti hospodářských zvířat. Zjednodušeně řečeno, když biozemědělec pěstuje rajčata, vyroste jich na jedné rostlině méně za delší dobu a pravděpodobně budou i menší. Příkladem ze živočišného výroby je kuřecí maso. Zatímco klasické kuře je vykrmováno zhruba 40 dní, biokuře dvojnásobně delší dobu a navíc cena bio krmiva je výrazně vyšší, vysvětluje Martin Leibl, vedoucí oddělení enviromentální politiky Ministerstva zemědělství. To je jeden z hlavních důvodů, proč za bio kuře zaplatíte okolo 300 Kč, zatímco kilo nebio kuřecího vyjde zhruba na 50 Kč.

Navíc ekozemědělci musí více používat ruční práci, která je samozřejmě dražší. Stejně tak ekologická ochrana proti škůdcům například ve formě dravých roztočů stojí více než v konvenčním zemědělství běžně používané chemikálie. Zjednodušeně řečeno, biozemědělec se víc nadře a na chemikálie musí zapomenout, takže žádné šplíchání hnojivy nebo pesticidy.

Za poctivost se platí

bio_pecivoCenu biopotravin zvyšuje jejich „poctivost“, tedy absence chemických konzervantů a nejrůznějších přidaných náhražek. V biopotravinách nenajdete žádná škodlivá éčka. To ovšem neznamená, že je bio produkt zcela bez éček, jen se používají bezpečná a schválená, například jako barvivo beta-karoten. Bio jogurt je vyrobený z bio mléka, obsahuje kousky bio ovoce a naopak v něm chybí chemická aditiva. Naproti tomu mnoho běžných jogurtů má v sobě místo ovoce jen ovocné aroma a umělá barviva, místo cukru umělé sladidlo a hlavně chemický konzervant prodlužující trvanlivost, popisuje  Iva Buriánková, majitelka obchodu s biopotravinami Biotop. Pro ni jsou tak biopotraviny jasná volba.

Navíc už jen výroba biopotravin je dražší, například výrobce musí mít oddělenou výrobu biopotravin a ostatních produktů. To se týká také výrobců uzenin. V bio salámu nenajdete žádnou sóju ani podivnou hmotu skrývající se pod označením masný separát. Tedy nehrozí vám žádné rozemleté šlachy, kosti ani jiné nejedlé části zvířat.

Dovoz prodražuje

bio-ovoceCenu biopotravin zvyšuje také to, že se velká část z nich do Česka dováží. Ačkoliv by u nás bylo možné vyprodukovat prakticky jakékoliv bio plodiny, které rostou v našich klimatických podmínkách, ve skutečnosti se například i pohanka nebo proso dováží. Čeští zemědělci zatím nejsou schopni pokrýt poptávku spotřebitelů. Když si například koupíte český bio kečup, pravděpodobně byl vyroben ze zahraničních bio rajčat. Domácích zkrátka není dostatek.

Nejčastěji se k nám dováží potraviny ze sousedního Rakouska a Německa. V obou zemích jsou biopotraviny naprostou samozřejmostí a navíc jsou cenově srovnatelné s nebio produkcí. Bio se tam vyrábí ve velkém, což jeho výrobu výrazně zlevňuje. Přesněji potravinářské giganty si nedovolí nemít ve své produkci bio řadu. Výrobce salámů automaticky nabízí i bio salámy.

Na druhé straně už i u nás se začínají výrobě biopotravin věnovat velké potravinářské firmy. Tím se snižuje konečná cena pro spotřebitele. Zjednodušeně řečeno, když se bio vyrábí ve velkém, je výroba levnější, než když bio vzniká v malém. Jak roste poptávka po biopotravinách, je velmi pravděpodobné, že se nižších cen dočkáme i u nás.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).