Hlavní navigace

Proč jíst sóju?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Proč jíst sóju? Protože její bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv, neobsahuje cholesterol, ale má v sobě vitamíny skupiny B, zejména B6, B2 a prospěšnou kyselinu listovou.

Sója a skvělé výrobky ze sójových bobů si našly svoje místo v našich jídelníčcích a stále častěji se setkávám s lidmi, které sója a její benefity zajímají a chtějí ji více zařazovat do svého stravování. Sója je ceněna především pro svůj vysoký obsah kvalitních a lehce stravitelných bílkovin.

Galerie: Náhrada mléka: Kde využít rostlinné nápoje?

Sója, nebo maso?

Sójové boby obsahují třicet pět až čtyřicet procent bílkovin (obsah vždy záleží na odrůdě, klimatických podmínkách, způsobu pěstování atd.). Aminokyseliny, které tvoří bílkoviny sóji, může organismus enzymaticky z natrávené potravy získat mnohem snáze, než je tomu u masa, ryb, drůbeže. Sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. Ve srovnání s živočišnými bílkovinami je sice nižší obsah aminokyselin metioninu a cystinu, ale vhodnou kombinací s jinými potravinami nebo fortifikací (úpravou a doplněním) při výrobě se sója stává plnohodnotnou bílkovinou stejně jako maso, ryby, vajíčka apod. Sója má rovněž lepší složení aminokyselin než obiloviny. Ovšem kombinace sóji či sójových výrobků a obilovin je velmi vhodná, protože obiloviny obsahují metioninu dostatek. To lze skvěle využít při přípravě snídaní a svačinek, kdy kombinace sójových nápojů a jogurtů s obilovinami – ať už jsou to vločky, nebo celozrnné pečivo – je pro naše zdraví velmi přínosná.

Už žádný cholesterol

Druhou významnou složkou sóji jsou tuky, kterých sójové boby obsahují okolo osmnácti procent. Jsou bohaté především na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Nesmíme zapomenout zmínit, že sója jako rostlinná potravina není zdrojem cholesterolu. Sójový tuk obsahuje zejména polyenové mastné kyseliny, zejména kyselinu α-linolenovou, která má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Příjem této kyseliny je v naší populaci nedostatečný.

Kvalitní tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Isoflavonoidy, v sóje rovněž obsažené, mají schopnost snižovat hladinu celkového cholesterolu v krvi a upravují poměr HDL a LDL lipoproteinů. Zatímco hladina LDL klesá, HDL je vyšší. Dochází také ke snižování hladiny triacylglyceridů v krevní plazmě. Tím se zvýší průchodnost a pružnost cév a následkem je menší výskyt srdečních příhod. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a napomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku.

Sója je plná vitamínů i minerálů

Z vitamínů obsahuje sója vitamíny skupiny B, zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty, jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein. Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena. Odborníci na výživu doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).