Hlavní navigace

Bylinky ze supermarketu rychle zvadnou. Jde to i líp

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Čerstvé bylinky pěstované na parapetu pro vás nemusí být tabu. Stačí vědět, kterým se doma daří a kde koupit zdravé silné rostlinky. Načerpejte rady k pěstování přímo od pěstitelů.

Minulý pátek se náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze zrovna lidmi nehemžilo. Byla zima, lilo jako z konve, a přesto na prostranství před kostelem Nejsvětějšího srdce Páně rozbila svůj bylinkový tábor početná skupina pěstitelů. V rámci Farmářských trhů na Jiřáku zde proběhly Bylinkové slavnosti věnované všem bylinkám, které v tuto dobu nabírají na síle a raší ze záhonů, z květináčů nebo na loukách. 

Pořadatelé slibovali nabídku zejména hrnkových bylin a květin: pažitku, kudrnku, libeček, majoránku, koriandr, několik druhů máty, meduňku, šalvěj, ale i kopřivy a stévii od prověřených českých pěstitelů a sedláků, kteří přítomným prý poradí i s pěstováním. Tak jsme se šli podívat, jaký je rozdíl mezi pažitkou od farmáře a stejnou rostlinkou ze supermarketu. (Propastný cenou i vzhledem, neuvěříte.) Vyzvěděli jsme pro vás i tipy a rady, jak bylinky s úspěchem pěstovat bez zahrady a balkonu.

Pažitku ze supermarketu rádi oželíte

Když se to venku začne zelenat a parapet v kuchyni zeje prázdnotou, dříve či později se to u fajnšmekrů přes jídlo změní. Čerstvě nařezaná pažitka na míchaná vajíčka nebo utržená bazalka do italských těstovin se nedá ničím nahradit. Proto v rámci velkých pátečních nákupů přibalíme k hromadě jídla i pár sazeniček do celofánu balených bylinek. Nevím jak vy, ale já už letos koupila pažitku pětkrát a pokaždé se do týdne poroučela. Kde dělám chybu, jsem se zeptala přímo na Jiřáku. Zádrhel není v nedostatku světla, v hlíně ani v olšových rukách, ale v místě nákupu. Rostlinky pěstované do obchodů jsou prý rychlené, vhodné tak maximálně k ostříhání a okamžité spotřebě. Nemají dostatečný kořenový bal, ani potřebné množství živin k tomu, aby vydržely časté zastřihávání. Natož aby se dále rozrůstaly.

K tématu: Bylinky – „manuál pro čarodějnice

V obchodě koupíte vyzáblou pažitku cca za 34 Kč, na které je namalovaná maximálně do půlky naplněná konvička a sluníčko, tím pokyny končí. Vše ve slídovém obalu, protože jinak by pažitka v květníku nestála, ale lehla by. Na Jiřáku za 15 Kč pořídíte silnou bohatou rostlinku, ke které dostanete instrukce přímo od pěstitelky, tak jako já: „Můžete ji zasadit přímo na zahrádku, ale spokojená bude i na parapetu, jen ji přesaďte do trochu většího květináče. Žádnou speciální zeminu nepotřebuje, vhodný je však vápnitý substrát. Neuškodí hrst perlitu na provzdušnění. Často ji však zastřihujte těsně nad zemí, rychle obrazí a zhoustne.“ Musím přiznat, že tahle pažitka dva dny po ostříhání vyrostla o dobrých pět centimetrů a i po týdnu je na ni radost pohledět. Zalévat by se měla jen do misky. Podobně jako petrželka.

Jak vybrat bylinky v květináči

  • Vždy vybírejte silné rostliny bez uvadlých listů.
  • Neberte domů uvadlé bylinky ve slevě, nemají valnou šanci na přežití.
  • Bylinky z obchodů jsou rychlené, bez živin, slouží k okamžité spotřebě. Výhodnější je nakupovat přímo u pěstitele nebo na trzích, kde vám poradí s pěstováním.
  • Bylinky doma hned přesaďte do většího květináče s odpovídající zeminou.
  • Zalévejte hlavně do misky – po 15 minutách je vhodné přebytečnou vodu slít. Bylinky si nelibují v přelití, ale ani v suchu.
  • Většina bylinek nemá ráda přímé polední slunce, které je může spálit.
  • Ne všechny bylinky lze úspěšně pěstovat v bytě, rozmarýn a levandule bude šťastnější venku. Vždy se u prodejce informujte, jedná-li se o rostlinu venkovní nebo vhodnou do bytu.

Kašel? Požvýkejte bylinky místo prášků

Na Jiřáku ale neměli jen bylinky do polévky nebo k posypání na chleba, pěstitelé se pyšnili mnoha druhy máty – ananasovou či do mojita, různě zbarvenými druhy bazalky, oregana, rozmarýnu i saturejky. K mání bylo i nespočet druhů rajčat od balkonových, přes popínavé a cherry, až ke klasickým keříčkovým.

K tématu: Návod, jak vypěstovat nejdražší rajče na planetě

Zájem však vzbuzovaly hlavně bylinky jako rýmovník, angínovník, ostropestřec mariánský či stévie sladká. Bujným sazeničkám nelze odolat: „My to v Českém ráji ani nesejeme, nám to roste samo,“ tvrdí prodejce, který má kolem stánku největší tlačenici u angínovníku.„Když vás bolí v krku, utrhněte si kousek listu a žvýkejte. Až budete mít v puse kouli, tak ji vyplivněte. Další dvě hodiny budete cítit pálení v krku a pak budete jako rybička,“ radí zájemcům. Jako kloktadlo slouží lžička podrcených lístků 15 minut vylouhovaná v horké vodě. V mladých listech jsou totiž glykosidy, které dezinfikují a hojí sliznice a také chrání hlasivky. Neodolala jsem, za 65 Kč kupuji rostlinu, která roste naplocho, a tak je jako stvořená pro pěstování na okně. Chce světlo a mírně vlhký substrát. Prodejce láká i na krásné květy, kterými angínovník vyniká.

Rýma? Nasávejte

U stejného prodejce sahám i po rýmovníku neboli mexickému eukalyptu. Máte-li smrkavou, dle doporučení prodejce stačí pár lístků promnout v ruce a několik minut inhalovat. Nos dobře protáhne i několik lístků vložených do obalu papírových kapesníků, které příjemně provoní. Ze zkušenosti mohu potvrdit osvěžení vzduchu v místnostech s ústředním topením. Tuhle mátovo-meduňkovou vůni si prostě zamilujete, i když vám zrovna nepoteče z nosu. Rozšafný prodejce mi rýmovník doporučuje i proto, že mi z příbytku odpudí komáry, mouchy i moly. Tedy v případě, že mu dopřeji přiměřenou zálivku bez přelití a slunné stanoviště. Dám mu, všechno, co chce.

Čtěte také: Bylinky, nebo hormony – co pomůže v menopauze?

Je ostrý a pestrý, říká se mu ostropestřec

Další rostlinkou, která vzbudila můj zájem, je ostropestřec mariánský. Takový flekatý bodlák, řeknete si, ale chyba lávky, tenhle krasavec klame tělem. Přisuzují se mu až zázračné účinky v boji s mononukleózou a žloutenkou. Funguje i na cirhózu, při otravách po lécích a je také vhodný pro odbourávání následků chemoterapie. Přestože tato rostlinka dorůstá až do dvou metrů a je bohatě olistěná, na výše uvedené neduhy se užívají semena. K těm se ale musíte probojovat skrze pichlavé listy. „Nejúčinnější pro tělo je asi pojídání 20–60 i více semen za důkladného rozkousání při každém jídle. Slupky se zároveň podílejí na čištění sliznic od starých nánosů. Lidem se zánětem žaludku a dvanáctníku, střev (i zácpou, hemeroidy) ap., to ale nelze doporučit, protože v těchto orgánech stírají také ochranný hlen,“ radí Břetislav Nový na svém webu dedekkorenar.cz.

Stévií v záhonku jen nakrmíte slimáky

Stévii sladkou asi netřeba představovat. Rostlinu, kterou by vám na záhonku spořádali mravenci a slimáci, raději držte za oknem. Rostlinkou za 75 korun si osladíte čaj, uděláte radost diabetikům a klidně jí můžete spořádat celou na posezení. Bez výčitek. I když jste na dietě. Nebojte se rostlinu uříznout cca 10 cm nad zeminou, znovu obrazí a začne se rozvětvovat. Sklízejte v době kvetení, kdy má největší obsah stevisoidů a je tedy nejsladší. Jen ji uchraňte před teplotami pod 10 stupňů, jinak si s ní v zimě čaj neosladíte.

K tématu: Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

Všechny bylinky je samozřejmě v době vegetace nutné přihnojit. Zapomeňte na podivně páchnoucí hnojiva z hobbymarketu, ale dejte na doporučení bylinkářů z Jiřáku. Svorně doporučují přírodní hnojiva, která se v dnešní době neprodávají přímo z vidlí do igelitky, ale jsou to granulované slepičince či kravský hnůj. I ta zde byla ke koupi. Když už do svého zeleného království vložíme tolik námahy, tak to přece nezazdíme chemií v plastové lahvi…

Čtěte dále: Bylinky zaberou místo prášků na spaní i na nervy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).