Hlavní navigace

Jak na komáry? Vysadit afrikán, navonět se levandulí

23. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Bzučí, štípou a spolehlivě otráví večerní posezení na balkoně nebo terase. Proti komárům může být úspěšná řada zbraní. Stále častěji saháme po těch přírodních.

I když jsou chemické repelenty neochvějnou jistotou, takzvané „bio“ způsoby, jak zabránit dotěrnému hmyzu v útoku na naši kůži, fungují také. Navíc mnohým z nás příjemně voní na rozdíl od přípravků z drogerie.

„Zájem o přírodní prostředky proti komárům nebo klíšťatům obecně stoupá, neboť chemické složky běžně dostupných prostředků dráždí lidskou pokožku a sliznice, je na ně stále více alergií,“ potvrzuje bylinkářka Andrea Maya Jonášová (www.babskerady-dobretipy.cz). „Kupované přípravky často obsahují kromě běžných chemických složek také umělá barviva, vůně a konzervanty, které nesnesou citlivé osoby a také lidé například s atopickým ekzémem.“

Nenápadné odpuzovače

Než začnete řešit, co na sebe nalít, zkuste jít cestou nejmenšího odporu a krvežíznivým komárům nedovolit, aby se na vaše území přiblížili:

„Jako přírodní odpuzovače skvěle fungují některé rostliny,“ říká Andrea Jonášová a doporučuje vysadit na zahradu afrikány, měsíček nebo citronelu, která se ostatně úspěšně využívá i do známých venkovních vonných svíček. „Zabírá i levandule, pelargonie nebo rozmarýn. Květy vratiče si pak můžeme natrhat i domů do vázy. Afrikány se zase hodí i do truhlíků na oknech.“ dodává bylinkářka.

„Praktickým tipem je také omezit líhniště komárů ve stojaté vodě v okolí,“ nabádá Jakub Stejskal, odborník na dezinsekci (www.deraplus.cz). „To jsou například nepřikryté nádoby a cisterny. Komáry láká večer také světlo, pokud ho můžeme venku omezit, bude to mít efekt.“

Byt nebo dům chraňte sítěmi v oknech a dveřích, dokonce se nemusíte spoléhat na profi originální výrobky. Plastové nebo kovové sítě seženete v každém hobby marketu.

Proč si vařit přírodní repelent?

Protože téměř nic neriskujete. Podle Andrey Jonášové nemají doma vyráběné odpuzovače žádná úskalí kromě jediného – možné alergické reakce například na skořicovou silici. Což se o klasických repelentech říct nedá, především pokud pořádně nepročteme návod k použití:

„Existují totiž tři druhy aplikace repelentů k osobní ochraně: první typ se nanáší pouze na šaty, druhý jen na kůži a třetí je možný použít jak na kůži, tak na oděv,“ vysvětluje Jakub Stejskal. „Jejich záměna a nevhodné použití mohou vést k podráždění pokožky nebo naopak poškození oděvu. Citlivé nebo nemocné osoby a alergici by měli konzultovat výběr a použití jakéhokoliv repelentu a insekticidu se svým lékařem.“

Zapněte sporák…

…a vyzkoušejte některý z osvědčených bylinkářských receptů proti komárům, které doporučuje Andrea Jonášová:

Rozmarýnový repelent

100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 litr vody

  • Vodu přivedeme k varu, poté vložíme byliny, krátce svaříme, necháme vylouhovat a vychladnout. Směs přecedíme a přidáme ocet. Roztok uchováváme v lednici v rozstřikovači, před odchodem do lesa aplikujeme na pokožku celého těla. Nejprve ale repelent vyzkoušíme na menší ploše kůže, aby se vyloučily možné alergické reakce přecitlivělé pokožky.

Levandulový, ořešákový, pelyňkový nebo citronelový repelent

  • Používáme se stejnými přísadami i postupem jako předchozí repelent, jen rozmarýn nahradíme jinou vybranou surovinou. Sušené bylinky jsou k dostání v -shopech, prodejnách zdravé výživy nebo lékárnách.

Repelent z jablečného octa

  • Smícháme 2 díly jablečného octa, do kterého pak přidáme několik kapek levandulové, mátové nebo rozmarýnové silice. Získanou směs můžeme nalít také do rozprašovače. 

Levandule bez vaření

  • Pokud se vám nechce vařit a louhovat, nechte si levandulí zdobit zahradu nebo okno, nebude mít jen estetický efekt. Před procházkou rozemněte čerstvé květy levandule a potřete si jimi krk, místa okolo vlasového porostu, za ušima, na zápěstí a na kotnících.

„Silice z levandule, rozmarýnu, citronely, skořice nebo vanilky můžeme využít i bez dlouhých receptů,“ radí Andera Jonášová. „Stačí jimi potřít místa, kde pulzuje krev – spánky, zápěstí, ušní boltce nebo místa za ušima a kotníky. Některé silice se však nesmí nanášet na pokožku přímo (citronela, skořicová, vanilka), proto je můžeme přikápnout do nosného krému nebo oleje. Do výluhu z bylin je také možné namočit šátek, nechat ho uschnout a nosit při sobě na procházce.“ 

Jednoduše také poslouží hřebíček – nasypejte si do kapes voňavé koření a během procházky občas rukou promněte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).