Hlavní navigace

Přírodní léčba atopického ekzému? Pomůže hlavně moře

22. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Atopici se často snaží udělat vše, aby se vyhnuli mastem s kortikoidy. Protože za rozvojem ekzému stojí geny, je úplné vyléčení problematické. Může pomoci přírodní léčba?

Kdo trpí atopickým ekzémem, ví, že je to nemoc přinejmenším úporná a poměrně těžko zvladatelná. Pacienti trpí svědivými vyrážkami, kterých se nemohou zbavit, lékaři jim často nedokáží pomoci, nebo alespoň tak to vypadá, protože jim nemohou nabídnout léčbu, která by je ekzému navždy zbavila. Proč to tak je? Existuje nějaká přírodní alternativní léčba?

Za atopický ekzém mohou geny, čeká se jen na spouštěč

Naděžda Vojáčková, dermatoložka z Polikliniky Anděl, říká, že atopický ekzém jako chronické či chronicky recidivující zánětlivé onemocnění vzniká na základě genetických dispozic. Stačí jen, aby zapůsobil vnější faktor, tzv. spouštěč. „Geneticky podmíněná je porucha kožní bariéry. Provokačních faktorů je mnoho a u každého mohou být různé, zpravidla je jich více. Patří sem potraviny, vzdušné alergeny či mikroby,“ popisuje lékařka.

Dědičnost je právě největším kamenem úrazu u atopického ekzému. To, že k jeho rozvoji dochází na podkladě genetické dispozice, de facto vylučuje možnost jeho úplného vyléčení. Dle MUDr. Vojáčkové navíc není možné ani vyřadit všechny spouštěče. Proto je nutné se při léčbě omezit na tlumení projevů na kůži.

Co může pomoci při atopickém ekzému:

  • Kortikoidy pomáhají s příznaky zánětu.
  • Promazávání speciálními mastmi.
  • Pobyt u moře, koupání ve slané vodě.
  • Olejové koupele a ochranné oleje (např. před koupelí).
  • Omezené mytí (koupání, sprchování), ob den nebo každý třetí den, max. 3–5 minut.
  • Šetrné zacházení s pokožkou, nedrhneme ji např. ručníkem.
  • Používání kosmetiky pro citlivou pokožku.
  • Promazávání pokožky.
  • Ochrana pokožky před „chemií“, např. saponáty, používejte dvoje rukavice – nebarvené bavlněné a teprve na ně gumové.
  • Vhodné oblečení, nedráždivé materiály.
  • Pozor na pocení.
  • Vhodná životospráva, vynechání alergenních potravin apod.

Více v článku: Zbavte se atopického ekzému

Při léčbě jsou atopici většinou odkázáni na tlumící léky

„Masti s kortikoidy nadále zůstávají lékem první volby u jeho akutních a rozsáhlých forem. U mírných forem a v udržovací léčbě se osvědčila tzv. imunomodulancia. Důležitá jsou emoliencia neboli promazávadla, která pomáhají obnovit porušenou kožní bariéru,“ říká dermatoložka.

Mluvit o kortikoidech před pacienty je však často stejné jako před býkem zamávat rudým praporem. Kortikoidy jsou zkrátka léky na atopický ekzém se špatnou pověstí. Nemocné
rozčiluje, ale především děsí to, že se jiná pomoc zdánlivě nenabízí. Atopik většinou zná i jiné možnosti, jak projevy své nemoci tlumit. Když jde ale „do tuhého“, navštíví dermatologa a ten předepíše kortikoidy. Ptala jsem se proto MUDr. Vojáčkové, zda neexistuje nějaká přírodní léčba, protože si sama pamatuji, že asi dvacet let zpět byly mimo jiné doporučovány i otrubové koupele.

Olejové koupele a pobyt u moře

„Otrubové nebo i škrobové koupele se dříve využívaly poměrně hodně. A nic nebrání tomu je používat nadále. Pravdou je, že se dnes nahrazují nejčastěji olejovými koupelemi. Ne všem pacientům koupelové přísady vyhovují,“ odkazuje lékařka na to, co již řekla dříve – důležité je kůži postiženou ekzémem promazávat, aby se obnovovala porušená kožní bariéra.

Ptala jsem se i na bylinky. Mohou pacientům nějaké pomoci? To mi však dermatoložka nepotvrdila. Nejlepší přírodní léčbou atopického ekzému je dle MUDr. Vojáčkové pobyt u moře, i když ani to neplatí absolutně. Doporučuje přitom čtrnáctidenní pobyty. Důvod je prostý. Stav kůže postižené atopickým ekzémem se často první dny při působení mořské vody zhorší, poté se ale začne zlepšovat, nakonec se kůže začíná hojit. „Stav zhojené kůže potom může trvat různě dlouho. Až mnoho měsíců. V závislosti na těchto parametrech je potom možné doporučit, jak často by měl atopik cestovat k moři,“ doporučuje dermatoložka.

MUDr. Naděžda Vojáčková

Dermatoložka Polikliniky Anděl (www.andelpoliklinika.cz).

Od roku 1994 pracovala na Kožní klinice FN Na Bulovce, kde působila jako primářka. Nyní působí jako dermatolog v Poliklinice Anděl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).