Hlavní navigace

Přírodní antibiotika vám možná rostou na zahrádce

19. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Taky si z dětství pamatujete tu fůru léků, které do vás cpali při každé příležitosti? Velice účinná přírodní antibiotika jsou přitom všude kolem nás – bylinky, česnek, křen, zázvor…

Přírodní antibiotika je navíc možné užívat bez následků, které na nás zanechávají kvanta tablet užívaných i v případě, kdy to vůbec není potřeba.

Je známo, že antibiotika jsou léky, které hubí bakterie. Předepisování antibiotik na virózy bývá častým selháním a zbytečným preventivním opatřením řady lékařů. Časté užívání antibiotik vede ke vzniku rezistence, zátěži vnitřních orgánů, rozvoji alergií a přemnožení kvasinek a plísní v těle. Předtím než začnete užívat antibiotika, měli byste mít jistotu, že máte silnou bakteriální infekci. To je možné zjistit pomocí CRP vyšetření z krve, které by vám měl lékař, před tím než vám antibiotika předepíše, udělat. Řada lékařů dnes již nabízí CRP vyšetření ve svých ordinacích z kapky krve odebrané z prstu na počkání.

Pokud před návštěvou lékaře dáte přednost alternativní medicíně, měli byste mít nějaké povědomí o bylinkách a jejich vlastnostech. Existuje celá řada přírodních přípravků s výraznými dezinfekčními účinky, které skvěle fungují jako účinná antibiotika, antivirotika nebo antimykotika. V mnoha případech dokážou klasická antibiotika plně nahradit.

Lichořeřišnice větší běžně roste na zahrádkách


Autor: Rüdiger / de.wikipedia.org

Lichořeřišnici vídáme běžně, její léčivé účinky nejsou ale moc známé

Jedním z nich je bylinka, kterou možná znáte z vašich zahrádek. Lichořeřišnice větší je nízká rostlinka s vejčitými listy a křiklavě žlutými či oranžovými květy. Běžně roste na zahrádkách a málokdo tuší, jaká síla se v ní ukrývá. Využívají se především semena, ze kterých se připravuje tinktura, která se používá k léčbě angín, zánětů v krku a zánětů močových cest. Je účinná také při vypadávání vlasů. Je možné v podstatě využít kteroukoli část rostliny a zajímavé také je, že ji můžete i přímo konzumovat v syrovém stavu. Například příjemně štiplavě chutnající listy můžete s klidem použít do salátu místo ředkviček.

Rostlina má výrazné antibiotické působení, hubí obrovské množství nejrůznějších streptokoků a stafylokoků, E. Coli, salmonely, Proteus vulgaris a řadu dalších baterií. Užívání lichořeřišnice se doporučuje v případě jakékoli bakteriální infekce.

Domácí výroba lichořeřišnicové tinktury

Dobře vymytou uzavíratelnou sklenici napěchujte čerstvými částmi celé rostliny a zalijte 40% vodkou nebo lihem. Nechejte stát na slunci minimálně dva týdny. Poté skladujte v temnu a užívejte po kapkách jak vnitřně, tak i zevně k dezinfekci pokožky nebo podpoře růstu vlasů či odstranění lupů.

Brusinky a borůvky na dezinfekci močových cest a střev

Za přírodní antibiotika je také možno považovat chutné ovoce, jako jsou borůvky a brusinky. Kdo by takové léky nebral! Chutnají, léčí, a to bez vedlejších účinků. Brusinky se využívají především při zánětech močových cest, hubí streptokoky a E.Coli, borůvky rovněž, ale jejich úkolem je pro změnu dezinfekce trávící soustavy. 

Kromě obsahu cenných vitamínů a vlákniny mají příznivý vliv na zrak, pomáhají při cukrovce a jsou velice účinné při bolestech v krku a angínách. Pokud jste nemocní a tušíte, že byste potřebovali antibiotika, připravte si borůvkovou a brusinkovou dobrotu a vůbec se neobávejte konzumace tohoto ovoce ve větším množství. Neublíží vám.

Česnek, cibule, křen i zázvor vyženou nemoc z těla

Česnek, cibule, křen i zázvor jsou známé firmy, které vás snadno dokážou i rozplakat. Nemějte jim to za zlé a sáhněte po nich, a to nejen když je vám zrovna nejhůř. U všech těchto zmíněných přírodních antibiotik se můžete kromě antibiotického spolehnout také na antivirové a antimykotické působení. Zázvor je známým dezinfekčním prostředkem, česnek je zase odborníkem je plísně a kvasinky všeho druhu a křen i cibule jsou na virózy a chřipky jak dělané.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Česnek a cibuli máme běžně doma, ale k léčbě je používáme málokdy

Česnek je známé antisklerotikum, ředí krev, má blahodárný vliv na srdce a celý krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu i krevní tlak, je ideální při virózách, nachlazení, zánětech dýchacích cest, pomáhá také při cukrovce, podporuje imunitu a je vhodný při veškerých virových i bakteriálních onemocněních. Navíc ničí kvasinky a plísně, jak ve střevech, tak i kdekoli jinde, ženy si například mohou při zánětu zavést stroužek česneku do pochvy a výsledek je zaručen. Pozor u citlivých žen! Bude třeba snést trochu pálení nebo se téhle medicíny raději vzdát.

Cibule působí dosti podobně, je specifická tím, že uvolňuje hleny a výborně účinkuje při zánětech dutin, kašli a astmatu. Navíc je močopudná, má příznivý vliv na močové cesty a záněty ledvin a celkově uklidňuje.

Cibulový sirup proti kašli

Cibuli nadrobno nakrájíme, dáme do skleněné misky a smícháme s medem. Přikryjeme pokličkou a třikrát denně užíváme polévkovou lžíci šťávy, která se z cibule uvolní.

O křenu možná nevíte, že kromě svého antibiotického a antivirového působení zvyšuje tlak a pomáhá při revmatických a neurologických potížích.

Všechny zmíněné dary přírody je třeba užívat v přiměřeném množství, mohou být velice dráždivé a to jak při vnitřním, tak i při vnějším užití. Konzumace česneku, cibule a křenu není vhodná při dvanácterníkových a žaludečních vředech, při užívání ve větším množství dráždí sliznice a zevně také pokožku. V těhotenství velmi opatrně, může dojít k silnému podráždění a prokrvení sliznic!

Čajovníkový olej proti zlatému stafylokoku

Čajovníkový olej, známý jako tea tree oil, je výborným antimykotikem, antivirotikem i antibiotikem. Používá se zevně, lépe však naředěný, může silně dráždit pokožku a u někoho také vyvolat alergickou reakci. Výborně účinkuje při zánětech pokožky i sliznic, při ekzémech, používá se ředěný v přípravcích při mykózách pohlavních orgánů, k dezinfekci ústní dutiny, na opary, afty a podobně.

Jako antibiotikum hubí zlatého stafylokoka, který rád cizopasí na pokožce atopiků a způsobuje rozsáhlé ekzémy. Čajovník dokonce i skvěle funguje při vymítání zákožky svrabové.

Propolis pomáhá na všemožné neduhy, ale pozor na alergii

V neposlední řadě je třeba zmínit velice účinné přírodní antibiotikum, které můžete najít jedině ve včelím úlu. Propolis je hnědá či oranžová lepkavá látka, kterou si včely vytváří z pryskyřic a rostlinných šťáv. Využívají ji ve svých úlech k mnoha účelům.

Kvalitní propolis můžete tedy sehnat jedině od včelaře. Nejčastěji se prodává ve formě tinktury nebo masti. Přidává se také do zubních past. Používá se k léčbě a dezinfekci sliznic i pokožky. Hojí rány, pomáhá při zánětech v krku a ústech, aftech, oparech, paradentóze, vředech, ekzémech, využívá se při nachlazení, angínách, zánětech kdekoli na těle, např. zánětech pohlavních orgánů, pokožky nebo i vnitřních orgánů.

Jeho využití je opravdu široké. V žádném případě byste ho však neměli užívat, pokud máte alergii na včelí produkty! Před prvním užitím je dobré vyzkoušet jeho snášenlivost. Někdy se může objevit silná alergická reakce i v případě, že máte alergii na různé květové pyly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).