Hlavní navigace

Přijď domů! Ovuluju.

9. 3. 2010

Sdílet

Nedávno v britském deníku The Independent psali, že ideální věk, kdy by žena měla mít první dítě, je zhruba třicet čtyři let. Shodli se na tom odborníci, kteří uvážili nejen stáří vajíček, ale i faktory jako vyspělost, finanční zabezpečení a stabilitu. Milióny „nezaháčkovaných“ žen na celém světě si tak mohly oddychnout.

Třicátnicím tento závěr dovoluje nastavit si budík na biologických hodinách o pár let dál. Tím se ovšem dostaly o krok blíž ke stádiu, které jeden můj známý, říkejme mu Bohdan, nazývá „gravyšinutost“.

Který věk ženy považujete za ideální k prvnímu otěhotnění?

  • Do 20 let
    5 %
  • Do 25 let
    31 %
  • Do 30 let
    52 %
  • Do 35 let
    10 %
  • Do 40 let
    1 %
  • Klidně nad 40 let
    1 %
žena

Naposledy, když jsem Bohdana viděla, byl čerstvě ženatý, ale měl výraz někoho, kdo by nejradši vůbec nechodil domů. Bylo to na vernisáži, ale on se nemohl zdržet. Volala mu totiž manželka, ať okamžitě přijde domů, protože ovuluje.

Z přítomných mužů nikdo nerozuměl tomu, proč je z toho tak otrávený. Měl doma atraktivní ženu, která mu právě zavolala, ať přijde domů, a nepřímo mu sdělila, že „bude sex.“ Co je na tom tak strašného?

„Jo, ze začátku mě to taky bavilo, ale teď už jsem na to alergický,“ řekl Bohdan. „Co praktikujeme, už není sex, ale rozmnožování. Nikdy jsem si nemyslel, že se to liší, ale v tom je sakra rozdíl!“

Čtěte téma: Milujeme se, aniž bychom chtěli

Tak schválně: kolikrát jste se za minulý měsíc milovali s partnerem či partnerkou jen proto, aby „byl doma klid“? To se zkrátka stane. Občas.

Povinnost souložit

Bohdan si Sylvu, sedmatřicetiletou televizní moderátorku, vzal po zhruba ročním vášnivém vztahu. Byla vyspělá, chytrá a hlavně věděla, co chce. Přitahovalo ho, že byla sebevědomá, dokázala se o sebe postarat a že byla náruživá. Myslel si, že svatbou se nic nezmění. Naopak, že to jejich vztah utuží.

Krátce po svatbě Sylva vysadila antikoncepční prášky a jejich vášnivé líbánky přešly plynule v povinnost souložit, aby co nejdříve otěhotněla.

Po pár měsících nechráněného sexu „bez výsledků“ a po tom, co ji všichni v okolí začali strašit tím, že po pětatřiceti je na první těhotenství pozdě, začala Sylva panikařit.

Čtěte téma: V šedesáti příliš stará na dítě?

Na celém světě existuje hned několik desítek žen, které své děti přivedly na svět po padesátce nebo dokonce okolo šedesátky. Mají vůbec „právo“ rodit děti, když jsou ve věku babiček? 

těhotenství test

„Nedokážu přesně říct, kdy se změnila, ale bylo to zhruba po nějakém sedmém negativním těhotenském testu,“ vzpomínal Bohdan. „Od té doby jsem u nás v domácnosti za dárce spermií.“ Popisoval, že už si ani nepamatuje, jak vypadá spontánní sex, protože v jejich manželství „jedou přesně podle rozvrhu v kalendáři“.

Sylva pořád ví přesně, co chce, ale teď už to Bohdanovi nepřipadá zdaleka tak atraktivní. Každý negativní test je provázen vzlykáním a několikadenní depresí, než se to přehoupne do další fáze – úkolu otěhotnět za každou cenu, neboli vyšinutosti graviditou, čili gravyšinutosti.

„No a takhle žijeme už skoro rok,“ řekl Bohdan. „Mám pocit, že jestli ta holka neotěhotní hodně brzy, tak se zblázníme oba.“ 

Čtěte téma:  Špatná výživa může za neplodnost

Jak jíme má mnohem větší vliv na naši plodnost, než si myslíme. Nejen, že nám špatná výživa může značně zkomplikovat šanci počít potomka, ale také jej zdárně donosit i porodit.

láska

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).