Hlavní navigace

Příčina choroby: lék

27. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pořád dokola opakuji: nemoc je informace o tom, že člověk dělá v životě nějakou chybu. Výjimka potvrzuje pravidlo. Karel přišel ke své nemoci jako slepý k houslím.

Karla už sedm let trápí nosní polypy. Jde o výchlipky vyrůstající z vedlejších nosních dutin a šířící se na sliznici nosu. Oficiální medicína marně pátrá po jejich příčině. Kvůli polypům Karel nemůže dýchat nosem, špatně spí, chrápe. Navíc se mu zhoršil čich, často krvácí z nosu. Když selhala léčba medikamentózní, přišly na řadu operace. Endoskopických odstranění polypů má za sebou už šest. A plánuje se další. Pořád dokola. Tak se přišel poradit, kde dělá v životě chybu.

Kde udělal Karel chybu

Karlovi je čtyřiadvacet. Je vrcholový sportovec, fotbalista, dodržuje vzornou životosprávu. Jeho potíže začaly ve třinácti letech. Tehdy se objevily stavy dechové tísně. Lékaři diagnostikovali počínající astma a nasadili kortikoidy. Od té doby je užívá. Celoročně, každý den. K inhalacím vystřídal Beclomet, Symbicort a Ecobec. Poslední půlrok vdechuje každé ráno Miflonid, na rozšíření dýchacích cest užívá Foradil. Kromě inhalace ústy si kortikoidy stříká sedm let i do nosu. Po Avamysu a Rhinocortu přišel na řadu Nasonex.

Karla jsem podrobně vyšetřil, poslechnul plíce a nic na něm nenašel. Dýchání sklípkové, čisté, po astmatu ani stopy. Ani on sám si na záchvaty dušnosti nestěžoval. Žádné astma totiž nemá, ani neměl.

Dechová tíseň se objevila v době, kdy se rodiče za dramatických okolností rozváděli. Doma tehdy měli strašné dusno. Karel je citlivý a hádky rodičů intenzivně prožíval. Byl v neustálém napětí, sevřený, doslova lapal po dechu. Jeho potíže byly somatizací, ztělesňováním složité rodinné situace, žádným astmatem. Na to se kortikoidy nedávají. Když je ale pan doktor předepsal, starostivá matka dohlížela nad jejich pravidelným užíváním. Když dospěl, pokračoval v zavedené praxi sám. K lékaři si už chodil jen pro recept. Před sedmi lety ho začaly trápit nosní polypy a ztráta čichu. Vůbec nechápal, co to mohlo způsobit. Vždyť přece tolik let pravidelně užívá léky. Právě proto!

Kortikoidy – doba užívání co nejkratší!

Kortikoidy jsou extrémně účinné, ale také zrádné. Mají rychlý a silný protialergický, protizánětlivý účinek. Zmírňují otok a svědění. Jejich podání musí být vždy dokonale zdůvodněné, doba užívání pokud možno co nejkratší. V opačném případě přicházejí na řadu účinky nežádoucí.

Přestože se kortikoidů při jejich inhalačním podání dostává do těla relativně málo, mohou se projevit i celkově: odvápněním kostí, postižením zraku: šedým nebo zeleným zákalem, zvýšením nitroočního tlaku nebo kožními problémy. Nejzávažnější jsou ale jejich nežádoucí účinky přímo na sliznici nosu a dýchacích cest. Dochází k jejímu vysoušení a ztenčení, sliznice je zranitelnější, stěny vlásečnic ztrácejí pružnost, zůstávají trvale rozšířené, snadno praskají a krvácejí. Kortikoidy na jedné straně potlačují alergickou slizniční reakci, na straně druhé oslabují její imunitu. Sliznice je o to náchylnější k zánětům.

Příčinou choroby byl lék

Karlovi jsem vysvětlil, že za polypy, krvácení z nosu, ani za ztrátu čichu nemůže. Příčinou jeho choroby je lék. Dlouholetým svědomitým užíváním kortikoidů si zničil čichové buňky i nosní sliznici. Ta se zoufale brání tvorbou polypů. Karel je dvakrát denně zalévá jako zeleninu na zahrádce. Každý rok je lékař endoskopickou operací sklidí. A tak pořád dokola.

S Karlem jsme se domluvili, že další operaci polypů odloží. Kortikoidy do nosu si přestane vstřikovat okamžitě, s inhalačními se rozloučí postupně, aby si tělo odvyklo a vystačilo s kortikoidy z vlastních zdrojů.

Při kontrole po půl roce byl úplně bez léků. Bez astmatických potíží zvládá vrcholovou kopanou. Trochu se mu zlepšil čich. To ale nejpodstatnější: růst polypů se zastavil. Potvrdil mu to i lékař na ORL. Operaci má ještě v záloze. Vypadá to ale, že letos se už polypy sklízet nebudou.

Přečtěte si další články od autora: Jan Hnízdil

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jan Hnízdil, věnuje se komplexní psychosomatické medicíně, www.hnizdozdravi.cz.

Je autorem řady knih, mimo jiné: Bolesti zad: Mýty a realita, Mým marodům, Zaříkávač nemocí, Příběhy obyčejného uzdravení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).