Hlavní navigace

Při léčbě rakoviny prsu je důležité: Nehubnout!

15. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Oč jindy mnozí usilují, není vítáno v době těžké nemoci. Kvalitní strava je podstatná pro úspěšnou léčbu a neztrácet kila je naopak velmi žádoucí.

Každý rok je v České republice diagnostikováno přibližně 6000 nových případů rakoviny prsu. Přestože se nejedná o onemocnění spojené s trávicím traktem, více než 30 % pacientek podstupuje terapii, která může mít negativní vliv na příjem stravy. Vyplývá to z výzkumu společnosti Nutricia, který proběhl na reprezentativním vzorku více než 4000 onkologických pacientů.

Třetina žen s rakovinou prsu podstupuje nutričně rizikovou léčbu

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen – ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc, tj. přibližně každá tisící žena. „Dlouhodobá léčba je pro lidský organismus náročná a mimo jiné může mít negativní vliv na dostatečný příjem stravy a nutriční stav pacientek. Nutričně rizikovou léčbu podstupuje v současné době více než třetina českých žen s rakovinou prsu,“ varuje Gabriela Pazdrová z Onkologické kliniky VFN Praha a dodává: „Jedná se zejména o léčbu chemoterapií, jejímž častým nežádoucím účinkem bývá nechutenství, nevolnost či afty v ústech, které dostatečný příjem potravy komplikují.“

Přečtěte si: „Peníze vám nepošlu, prso už nemám“

Špatný nutriční stav a nedostatek bílkovin ovlivňuje metabolismus protinádorových léků, což může vést k nárůstu nežádoucích účinků a snížení účinnosti léčby. „V období nemoci se velmi často vyskytují změny ve stravování, což může mít negativní dopad na příznivý průběh a léčbu onemocnění. Důležité je během léčby nehubnout!“ říká Václava Mošnová ze společnosti Nutricia a dodává: „Během terapie doporučujeme doplňovat energii a potřebné živiny všemi možnými způsoby, které náročná životní situace dovolí.“

Kvalitní strava ovlivňuje naše zdraví, v případě nemoci je jednou z důležitých podmínek úspěšné léčby a přispívá ke zlepšení zdravotního stavu. Lidem oslabeným náročnou léčbou je určena tzv. speciální výživa, jež je lékařsky ověřená a mívá formu nápoje pro posílení nemocného. Účinně doplní stravu pacientů, kteří trpí nechutenstvím nebo jim nemoc brání přijmout dostatečné množství potravy. Je určena především pro výživu při nádorovém onemocnění, před a po operacích, při chronických onemocněních, při postižení dutiny ústní nebo chrupu, při potížích s polykáním, nechutenství a pro seniory a další osoby, které trpí nedostatečnou výživou. Měla by obsahovat všechny důležité živiny v optimálním poměru a být přijatelná i pro dlouhodobé užívání.

Potraviny pro zvláštní výživu by měly být užívány pod dohledem lékaře či jiné kvalifikované osoby nebo na základě jejich doporučení. Více informací také na www.vyzivavnemoci.cz.

Čtěte dále: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).