Při hubnutí vám pomůže fialová barva

Za 20 let stoupl v ČR denní příjem energie z jídla o 1200 kilojoulů, tedy až o pětinu. Nadbytečná kila má každý druhý dospělý a každé páté dítě, uvádí Jarmila Mandžuková v knize 100+1 přírodních rad na hubnutí, kterou vydalo nakladatelství Start. V knize, o níž píše agentura ČTK, autorka varuje před dietami, které jsou založeny na přemáhání hladu, a radí volit z předložených změn nejprve ty, které jsou člověku příjemné. „I při hubnutí je třeba si zachovat zdravý rozum a zůstat nohama na zemi,“…

Za 20 let stoupl v ČR denní příjem energie z jídla o 1200 kilojoulů, tedy až o pětinu. Nadbytečná kila má každý druhý dospělý a každé páté dítě, uvádí Jarmila Mandžuková v knize 100+1 přírodních rad na hubnutí, kterou vydalo nakladatelství Star­t.

V knize, o níž píše agentura ČTK, autorka varuje před dietami, které jsou založeny na přemáhání hladu, a radí volit z předložených změn nejprve ty, které jsou člověku příjemné. „I při hubnutí je třeba si zachovat zdravý rozum a zůstat nohama na zemi,“ připomíná.

Podle autorky je nejhorší střídat období přísných diet a přejídání, zdraví to škodí víc než nadváha sama. Ideální váha je ta, při níž se člověk cítí dobře, je plný energie a zdraví. Obvykle se jako nadváha označuje hmotnost o 10 až 19 procent vyšší než ideální váha, obezita je od 30 procent překročení.

Důležité je stanovit si reálné váhové cíle. Až člověk dosáhne žádané hmotnosti, má si říci stop a už v žádném případě v hubnutí nepokračovat. Jídlo by podle Mandžukové mělo být cosi, co zažene hlad, ne náhražka za nesplněná přání.

Důležitá je disciplína, než člověk začne jíst, měl by zvážit, zda má hlad, nebo jenom na něco chuť. Lépe je jíst menší porce několikrát denně, jíst pomalu, důkladně žvýkat a mít na jídlo klid. Vedle klasických rad, jako že maso má být zbavené nadbytečného tuku, či že večer se má „mlsat“ už jenom zeleninu, je třeba i rada, že místo čokolády je lépe dát si čokoládový pudink z nízkotučného mléka či kakao.

Nedaří se zhubnout? Jezte víc vitamínu C

Vliv na změny váhy mají vitaminy a minerály, chrom pomáhá udržet hladinu krevního cukru, tím tlumí chuť na sladké. Podle průzkumu mívají lidé s nadváhou nízkou hladinu vitaminu C, proto nehubnou. Váhu ovlivňuje i pitný režim. Jablečný ocet a zelený čaj podpoří spalování, a tedy váhový úbytek, syrovátka čistí střeva, čaj rooibos zažene chuť na sladké, čaj maté potlačí pocit hladu. Při hubnutí pomáhají čaje z heřmánku, kopřivy, kontryhele.

Další pomůckou může být akupresura, tlakem na určitý bod na uchu se potlačí kručení v břiše, masírováním jiného vlčí hlad.

Hubnutí se neobejde bez pohybu, pomáhá i jóga. Autorka zmiňuje teorie o hubnutí ve spánku a při poslechu meditační hudby, kdy si člověk představuje svoji novou štíhlou postavu. Hubnutí údajně ovlivňují měsíční fáze, kilogramy jdou lépe dolů, když měsíc couvá.

Pomáhají prý také barvy – žlutá, oranžová a červená povzbuzují chuť k jídlu, naopak fialová, modrá nebo šedá ji tlumí. Závěrečná 101. rada ale připomíná, že kdo nemá své tělo rád, nevyřeší to tím, že se bude týrat hlady. Kdo se naopak cítí ve svém těle dobře, jen zřídka se u něj projeví sklon k nadváze či obezitě.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 2. 3. 2011 9:30