Hlavní navigace

Preventivní vyšetření zraku dětí ukáže: Koukají na vás správně?

9. 6. 2010

Sdílet

Rodiče předškolních dětí  v Ústeckém kraji se od května setkávají s projektem  „Koukají na nás správně?“ Preventivního vyšetření zraku v mateřských školách by se mělo zúčastnit zhruba 11 tisíc dětí z 15 měst Ústeckého kraje. Cílem projektu je včasné odhalení případných dioptrických vad u dětí ve věku od 3 do 6 let, zahájení účinné léčby a předcházení tak dalšímu zhoršování zraku, zejména vzniku tupozrakosti. To, že dítě špatně vidí, mnohdy nezjistí ani rodiče, jelikož malé dítě samo na problém…

Rodiče předškolních dětí  v Ústeckém kraji se od května setkávají s projektem  „Koukají na nás správně?“ Preventivního vyšetření zraku v mateřských školách by se mělo zúčastnit zhruba 11 tisíc dětí z 15 měst Ústeckého kraje.

Cílem projektu je včasné odhalení případných dioptrických vad u dětí ve věku od 3 do 6 let, zahájení účinné léčby a předcházení tak dalšímu zhoršování zraku, zejména vzniku tupozrakosti. To, že dítě špatně vidí, mnohdy nezjistí ani rodiče, jelikož malé dítě samo na problém neupozorní. Důsledkem špatného vidění může být zhoršená prostorová orientace, špatná motorika a koordinace pohybů dítěte. Oční vada je tak často odhalena až ve škole, kdy má dítě problémy se čtením a psaním.

K vyšetření je používána speciální videokamera, která dokáže odhalit jak dioptrické vady, tak třeba patologické zakřivení optického aparátu oka nebo šilhavost. Více informací o projektu naleznete zde.

Preventivní vyšetření se uskutečnilo již ve 3 mateřských školách v Lovosicích, kde byl zkontrolován zrak 218 dětem předškolního věku. Oční vada byla přístrojem zjištěna celkem u 15 dětí a na základě těchto výsledků měření lze říci, že u 6,8 procent předškoláků byl zaznamenán určitý druh a stupeň refrakční oční vady.

V současné době probíhá vyšetření v rámci projektu v Chomutově, během června bude pokračovat dále v Kadani a Varnsdorfu. Po prázdninách bude vyšetření probíhat v následujících městech: Bílina, Děčín, Litoměřice, Litvínov, Louny, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Rumburk, Teplice a Žatec.

Čtěte téma: Laserová operace očí na vlastní kůži

Stále ještě ze zvyku posouvám rukou neexistující brýle, které mi „sjíždějí“ po kořenu nosu …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).