Hlavní navigace

Přeučený levák si plete levou a pravou. Mimo jiné

13. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Sama jsem to v dětství zažila. Jakmile jsem začala brát hračky do levé ruky, babička se mi je v obavě, aby ze mě nevyrostl levák, snažila přendávat do druhé. Osvícená matka tomu naštěstí zabránila, babička mi totiž mohla zadělat na potíže.

Až patnáctiprocentní menšina leváků si právě dnes, 13. srpna, připomíná svůj den, přičemž v dnešní době už na ně není pohlíženo skrze prsty. V moderní společnosti přeučování leváků takřka odzvonilo.

„Trend se hodně změnil, dost pomohla osvěta odborníků ještě v osmdesátých letech. Také je celkově liberálnější přístup k výchově dětí, takže se systematickým přeučováním se dnes už nesetkávám,“ potvrzuje Jan KulhánekPsychoterapie Anděl. Co je častější, pokud je dítě nevyhraněné, tu bere věci levou rukou, tu pravou, nabízí se mu podávání věcí do pravé ruky. Buď to přijme, nebo ne.

Přeučováním zaděláváte na úzkostnost a koktání

Jenže ještě generace našich prarodičů, ba rodičů, to tak jednoduché neměla. Ve školách se hromadně vedlo k psaní pravou rukou, leváctví bylo považováno za něco nenormálního a „tužka se zkrátka drží v pravé“. Přitom striktní přeučování je poměrně velkým zásahem do fungování mozku a dotyčný si sebou může nést následky po celý život. „V dětství jde o různé neurotické potíže, jako je napětí, úzkostnost, okusování nehtů, koktání, ale také hyperaktivita a větší dráždivost. Patří k tomu také nejistota v orientaci v prostoru a v užívání pojmů levá a pravá,“ popisuje psycholog.

Podle psychiatra Cyrila Höschla se neschopnost rychle odlišit levou a pravou někdy vyskytuje také u nevyhraněných praváků či leváků a u osob „obojetných“, tzv. ambidexterů. To jsou lidé, o nichž se říká, že mají „obě ruce pravé“, ve smyslu obratné. Leváctví a leváci už sice dnes nemají špatnou reputaci, ale v úslovích se nálepky nešiků zkrátka nezbaví.

Přeučení na praváka mívá následky i v dospělosti: „U dospělých se popisuje porucha nálady ve smyslu depresivního prožívání a větší mírou pasivity,“ popisuje Jan Kulhánek. Přeučený levák musí na běžné činnosti vykonávat mnohem větší úsilí a nadměrně zatěžuje jednu polovinu mozku na úkor druhé.

Proč je někdo levák?

Právě náš mozek totiž za leváctví může, souvisí s rozdělením funkcí jeho dvou hemisfér. Leváci mají výrazně dominantní pravou mozkovou polokouli, u praváků to je naopak.

Vědci se dosud neshodli na jednoznačném vysvětlení, ale zpravidla se hovoří o předporodních a porodních potížích, jako je stres matky, předčasný či dlouhotrvající porod nebo vyšší hladina testosteronu matky během těhotenství.

Novější poznatek přičítá pravo- či levorukost genům, které ještě před narozením rozhodují o tom, jak bude jedinec orientovaný. Pokud některý z rodičů nebo dokonce oba používají spíš levou ruku, je větší pravděpodobnost, že jejich dítě na tom bude podobně. Přesvědčivé důkazy o dědičnosti však zatím věda nenabízí. Nové studie naznačují, že za leváctvím stojí nějaký hormonální mechanismus.

Více k tématu: Leváci se prý rodí hlavně v zimě

Záludná škrabka a nůžky

Mít dominantní levou ruku přitom není handicap v pravém slova smyslu. Vždyť historie se slavnými leváky jen hemží, asi nejznámějším je italský malíř Leonardo da Vinci, a také ve sportu může znamenat moment překvapení levé ruky plus.

„Nevýhodou ovšem může být to, že náš svět je dělaný hlavně pro praváky, spousta různých nástrojů a přístrojů je pro držení v pravé ruce,“ říká Jan Kulhánek. Začíná to hned ve škole při výuce psaní, kdy si rozmazáváte písmenka a ani nevidíte, co píšete. Obědvat u stolu po pravici praváka také není úplně jednoduché. Nebo taková škrabka na brambory, otvírák či obyčejné nůžky. Moc dobře si pamatuji, jak často jsem byla v dětství ušetřena škrabání brambor, protože pravou to prostě neumím. Schválně si někdy jako pravák zkuste vzít nůžky pro leváky. Ty mimochodem držím v pravé a jako pravák držím i příbor vyjma lžíce. Levou píši i hraji volejbal. Řadím se tak mezi skupinu ne zcela stranově vyhraněných leváků.

Naštěstí výrobci myslí na leváky čím dál častěji a ti už mají i svůj specializovaný obchod a také v papírnictví a domácích potřebách si lidé s dominantní levou rukou vyberou. Zatímco pro děti se kupují zejména psací pomůcky či pravítka, dospělí shánějí podle Kateřiny BriovéObchodProLevaky.cz manikúrní a krejčovské nůžky.

Světový den leváků se začal slavit v roce 1992 ve Velké Británii jako jejich připomenutí v pravostranně orientovaném světě. Právě 13. srpna můžete zkusit svého rodinného příslušníka – praváka popíchnout, aby dnes zkusil své obvyklé činnosti – krájení chleba, otevírání konzervy, čištění zubů – vykonávat druhou rukou. V tento den se konají různé zápasy leváků proti pravákům a oblíbený je svátek také v hospodách, kde se hrají různé hry nebo se pivo musí pít jen levou rukou.

Leváci
  • Levák je člověk, který upřednostňuje používání levé ruky: s předměty pracuje levou rukou a levou se mu i lépe píše.
  • Ve skutečnosti ale u leváka dominuje celá polovina těla, což lze pozorovat u nohou, zraku a sluchu.
  • Existuje poměrně velká skupina lidí, která je nevyhraněná a má znaky leváctví i praváctví.
  • V minulosti se dominance levé ruky považovala za handicap a děti byly ve školách hromadně přeučovány, což s sebou neslo následky na duševním zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).