Hlavní navigace

Přesunuli výrobu piškotů Opavia do Polska, dostanou pokutu

24. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Letos se výroba piškotů Opavia v tichosti přesunula do Polska, což se odrazilo nejen na změně obalu, ale i na tvaru a údajně i chuti piškotů. Po vlně nevole z řad zákazníků se začíná zlobit i inspekce.

Poté, co se na internetu spustila vlna nevole, když Opavia přesunula výrobu svých piškotů do Polska a změnila jejich vzhled, se na kdysi oblíbené piškoty podívala i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspekce se zabývala neodpovídajícími a nedostatečnými informacemi na obalech některých výrobků značky Opavia a nařídila společnosti Mondelez Czech Republic s.r.o. jejich přeznačení.

Uveďte zemi původu, ať je jasno

SZPI nařídila společnosti Mondelez Czech Republic, aby zajistila na obalech potravin značky Opavia nevyráběných v České republice uvedení země původu. Jedná se o následující výrobky: Piškoty, BeBe Rodinné, Brumík, Disko, Zlaté Mini Polomáčené, Zlaté kolečka a Zlaté sušenky. Aktuálně je na těchto výrobcích uvedeno „Prodávající: Mondelez Czech Republic s.r.o., Karolínská 661/4, 18600 Praha, Česká republika“.

Uvedení údaje o prodávajícím není údajem o zemi původu a ve spojení se značkou Opavia, která se tradičně váže k výrobnímu závodu v Opavě, se může jednat o informace, které mohou spotřebitele vést k závěru, že se jedná o výrobek původem z ČR.

Země původu není u sortimentu cukrovinek povinný údaj, výjimku představují případy, kdy ostatní informace na obalu potraviny by mohly být pro spotřebitele zavádějící právě ohledně země původu. K přesunu výroby piškotů ze závodu Opavia do zahraničí došlo v průběhu roku 2015.

Opatření se týká produktů vyrobených po 31. 3. 2016. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).