Hlavní navigace

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

17. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Pod názvem ghee – ghí známe skutečně přepuštěné máslo z ajurvédy, které sloužilo po tisíce let v Indii jako medicína, ale dnes má tradici a použití na mnoha kontinentech a v mnoha kulturách. Málokdo však ví, že ve skutečnosti přečištěné máslo a ghí, nebo dokonce i hnědé máslo, není jedno a totéž.

Co je spojuje, je fakt, že zpracováním másla přečištěním se prodlužuje jeho trvanlivost a mění se jeho vlastnosti. Máslo takto upravené může vydržet dokonce až rok, nemusí se chladit a nepřepaluje se. Navíc má vynikající účinky na zdraví a očištění organismu.

V první části seriálu se podíváme na přepuštěné máslo.

Přepuštěné máslo má nekonečné možnosti využití

Znáte přepuštěné (nebo také přečištěné) máslo? Pokud sledujete nebo následujete trendy zdravé výživy, pak pravděpodobně ano. Mnoho lidí má tendenci spojovat přečištěné máslo s krabím nebo humrovým dipem, nebo někdy holandskou omáčkou, ale to ani zdaleka neodhaluje potenciál, jaký přepuštěné máslo má.

Je to v podstatě tekuté zlato. Nebo, což je ještě důležitější, tekuté zlato vaření a zdravé kuchyně. Jeho kvality a využití jsou nekonečné.

Máslo se skládá ze tří složek: mléčného tuku, mléčné sušiny a vody. Nejkupovanější a nejpoužívanější „obyčejné“ máslo obvykle obsahuje 80 % mléčného tuku, 16–18 % vody a asi 1–2 % máslové sušiny. Ve většině států je vyžadováno, aby máslo obsahovalo nejméně 80 % mléčného tuku.

Másla prodávaná v Evropě, které můžete najít ve většině obchodů s potravinami, obsahují zhruba 82 % mléčného tuku, a domácí máslo může dokonce dosáhnout až na 86 %. Možná se vám tento rozdíl nezdá až tak veliký, ale každé procento může způsobit obrovský rozdíl, především při pečení. Čím více tuku, tím lepší chuť, a tím méně lepku…

A přepuštěné máslo je v podstatě čistý mléčný tuk: žádná mléčná sušina, žádná voda.

Proč je přepuštěné máslo tak speciální?

Existuje spousta receptů a pokrmů, které vyžadují vaření s máslem. Ale řada z nás se jistě setkala s tím, že pokud máslo nevaříte a nezahříváte opravdu hodně pomalu, má tendenci se velmi rychle pálit a produkuje kouř, což není pro vaření dobré. Příčinou je právě ta otravná (ale chutná) mléčná sušina.

Jakmile vyrobíte přečištěné máslo a odstraníte mléčnou sušinu, mléčný tuk sám o sobě má velmi vysoký „kouřový bod“ (bod přepálení). „Kouřový bod“ je teplota, na kterou může být tuk ohříván, aniž by se z něj začalo kouřit (a nezačal se tedy nevyhnutelně přepalovat).

Normální, z lednice vyjmuté máslo má kouřový bod kolem 177 °C (350 stupňů Fahrenheita). Zní to jako velmi vysoká teplota, ale ve skutečnosti je to jeden z nejnižších kouřových bodů ze všech tuků na vaření. Přepuštěné máslo má vyšší kouřový bod, což znamená, že vydrží vyšší teplotu, než se přepálí. Kouřový bod je někde kolem 200–250 °C. Z tohoto důvodu je vhodné na smažení, restování, dušení i pečení. Dnes jej používají šéfkuchaři po celém světě pro jeho výborné vlastnosti a říkají mu klarifikované máslo.

O opravdu vysokých teplotách hovoříme v případě výroby sauté (Způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, za vysoké teploty se uvaří všechny složky najednou. Hlavní surovina, většinou maso, i přísady se nakrájí na kousky nebo tenké plátky, a na pánvi se za pravidelného míchání uvaří. Ve výsledku je maso mírně zahnědlé a přitom si zachová svoji strukturu, šťavnatost i chuť. Ostatní přísady jsou také měkké a ze všech přísad tak vznikne omáčka zajímavé chuti, sauté.), smažení atd., kdy se obecně dosahuje teploty nad 204 stupňů Celsia.

Přepuštěné máslo má vyšší kouřový bod než obyčejné jedlé tuky, ale i než kokos, hroznová semínka, sádlo nebo kachní sádlo, sezam, avokádo, řepka, zelenina, a dokonce i slunečnicový olej! Pouze tři další oleje se mohou pochlubit vyšším kouřovým bodem než přepuštěné máslo: světlice barvířská (také označovaná jako planý nebo turecký šafrán má tento bod nejvyšší), rýžové otruby (druhý nejvyšší) a rafinovaný olivový olej (ne extra panenský).

Uvařte si přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo zlepšuje stravitelnost pokrmů a posiluje jejich dobrou chuť. Podle ajurvédy je nejvhodnějším tukem pro člověka, napomáhá detoxikaci těla navázáním toxinů rozpustných v tucích. Přepuštěné máslo obsahuje mastné kyseliny s krátkými řetězci, které mají blahodárný účinek na zánětlivé procesy ve střevech.

A také má úžasnou chuť.

Na základě všech těchto referencí je jasné, že přepuštěné máslo je vhodnou součástí jídelníčku. Samotná výroba není zdaleka tak zastrašující, jak vypadá, ale vyžaduje nízkou teplotu, trpělivost a bedlivě sledovat, co se v hrnci děje každou minutu. Vzhledem k tomu, že přepuštěné máslo vydrží v lednici po dobu nejméně jednoho měsíce, obvykle dokonce déle, raději doporučujeme vyrobit velkou dávku najednou.

Výhody domácího přepuštěného másla nebo ghí:

  • Můžete si vybrat kvalitu použitého másla.
  • Doma přepuštěné máslo a ghí mají lepší chuť.
  • Výroba vlastního másla je daleko levnější a kvalita másla je vyšší.
  • Dlouhá skladovatelnost (v chladničce i při pokojové teplotě).

Obecně platí, že jakmile je máslo přečištěno, ztratí zhruba 25 % objemu, takže 1 šálek másla přinese zhruba 3/4 hrnku přečištěného másla.

Takže jak na to? Jak jsme již řekli, přepuštěné máslo je čistý mléčný tuk. Cílem je odstranit z běžného másla mléčné sušiny a umožnit vodě odpařit se během procesu zahřívání. Jakmile se máslo roztaví a začne se ohřívat, vytváří se pěna. Opatrně seberte syrovátku, která vystoupá na vrchol, a uchovejte ji. A dávejte pozor, máslo bude prskat.

Ale rozhodně stojí za to, je voňavé a zdravé.

Jak vyrobit přepuštěné máslo

Potřebujeme:

  • nesolené máslo vysoké kvality
  • fáčovinu nebo jinou tenkou látku
  • jemné síto nebo cedník
  • žáruodolnou skleněnou nádobu, nádobu na skladování

Postup:

  1. Pokryjte síto s jemnými oky několika vrstvami fáčoviny a položte na nádobu, v níž budete máslo skladovat. Ponechte připravené stranou.
  2. Rozkrájejte máslo tenké plátky a položte na střední pánev. Začněte máslo pomalinku zahřívat, dokud se úplně nerozpustí.
  3. Nechte máslo dusit na mírném ohni, dokud se na něm objeví bubliny a začne prskat. Pěna a syrovátkové proteiny začnou stoupat na povrch. Použijte kovovou lžičku a pečlivě posbírejte vše z povrchu, ale máslo nemíchejte! Pěnu odstraňujte v průběhu celého procesu vaření, většinou posbíráte celou malou misku. Sběr pěny vám umožní sledovat máslo po celou dobu procesu. Regulujte teplotu. Pěnu nevyhazujte, skvěle se hodí do jakékoli omáčky nebo do těstovin.
  4. Jakmile se pěna ztratí (doba se liší v závislosti na kvalitě a množství másla), máslo začne prskat a na jeho povrchu ze tvoří velmi malé a jasné bubliny, zvyšte svou pozornost, protože to znamená, že vaření je téměř u konce.
  5. Okamžitě máslo odstraňte ze zdroje tepla a nechte ho několik minut odstavené, přitom sbírejte zbylou pěnu, která stoupá k povrchu. Máslo opatrně slijte přes tenké síto, a pevné látky ponechte na dně pánve. Než máslo přendáte do nádoby na skladování, nechte ho vychladnout. Uložte ho do lednice, kde by mělo vydržet nejméně po dobu jednoho měsíce, spíš však podstatně déle.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).