Hlavní navigace

Přeočkování proti žluté zimnici již není nutné

3. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Žlutá zimnice patří mezi závažná smrtelná onemocnění. Očkování pro turisty vyrážející do rizikových oblastí je v podstatě povinné. Nyní se jeho podmínky mění.

Žlutá zimnice či žlutá horečka je těžké virové infekční onemocnění. Vyskytuje se v tropech Střední a Jižní Ameriky a v rovníkové Africe. Na nemoc umírá až 5 % domorodců, opakovaně jsou hlášeny smrtelné případy onemocnění neočkovaných turistů, pobývajících v rizikových oblastech i velmi krátkou dobu.

Proto podle celosvětového doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je před vstupem do endemických oblastí toto očkování povinně nebo naléhavě vyžadováno. Očkování se podává v jedné dávce a ochrana nastupuje do deseti dnů. Dosud se soudilo, že ochrana přetrvává deset let, pak je v případě pobytu v tropech nutné přeočkování.

Aktuálně WHO informovala členské státy o vědecké aktualizaci, týkající se očkování proti žluté zimnici. Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) na základě vědeckého vývoje doporučuje pouze jednu dávku očkovací látky proti žluté zimnici. „Pro trvalou imunitu je jedna dávka dostačující a přeočkování není nutné. Tento závěr byl schválen i Světovou zdravotnickou organizací,“ informuje ministerstvo zdravotnictví.

Žlutá zimnice se projevuje vysokými horečkami se zimnicí, poškozením jater a ledvin, kostní dřeně, krvácivými poruchami. Dojde-li k uzdravení, zanechává nemoc trvalou imunitu. Více o nemoci: Žlutá zimnice.

Virus je přenášen komárem. Rozlišuje se městská a džunglová forma onemocnění. Zdrojem nákazy lesního typu infekce bývá opice, zatímco u městského typu to bývá člověk. V obou případech je přenos na člověka zprostředkován náhodným bodnutím infikovaného komára.

Speciál: Očkování pro a proti

Použité zdroje a další informace:

www.mzcr.cz/dokumenty/zmena-ockovani-proti-zlute-zimnici

lekarske.slovniky.cz/pojem/zluta-zimnice

www.vakciny.net/ockovani_ci­zina/zluta_zimnice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).