Hlavní navigace

Přehled značek kvality potravin

2. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz
V prodejnách potravin narazíte na spoustu značek původu, kvality a jiných certifikátů. Málokdo se v nich vyzná. Fandové opravdového jídla ze Sklizena připravili přehled těch hlavních.

Abyste se příště již vyznali ve změti značek a věděli, co různá loga znamenají, můžete si prohlédnout jednoduchý přehled značek, se kterými se můžete setkat (nejen) v síti prodejen lokálních potravin Sklizeno.

Přehled značek kvality a původu potravin, na které můžete narazit:

Více než 50 % produktů ve Sklizeno nese nějakou ze značek i přesto, že si Sklizeno vybírá dodavatele podle kvality a původu potraviny a nikoliv podle certifikace. „To svědčí o tom, že certifikace jsou dobrým ukazatelem, podle kterého se orientovat, pokud hledáte kvalitní potravinu například v konvenční maloobchodní síti, a že mají svůj význam,“ vysvětluje David Kukla, zakladatel sítě prodejen. Pokud má potravina speciální značku, můžete se navíc spolehnout na to, že její výroba je pravidelně kontrolována.

V tomto seznamu lze najít nejběžnější a nejdůležitější certifikace kvality a původu. Vždy je však nejlepší dát na zdravý rozum, podotýká David Kukla. Důležité je, aby jídlo bylo kvalitní, pokud možno českého původu a aby vám chutnalo. A to dodržuje i Sklizeno: „Nevybíráme podle certifikací, ale podle toho, jak nám potravina chutná, zda se můžeme spolehnout na její původ, kvalitu a složení, to je pro nás důležitější než certifikace, objasňuje strategii sítě její zakladatel.

Dále k tématu: Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele

Podívejte se, které konkrétní potraviny nesou evropské chráněné značení:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).