Pražské restaurace musely vyhodit 280 kg nevyhovujícího masa

Jen za duben a jen v Praze neprošlo kontrolou veterinářů téměř tři sta kilogramů masa. Zázemí restaurací má velmi rozdílnou úroveň, konstatuje SVS.

Od ledna letošního roku kontrolují inspektoři Státní veterinární správy (SVS) i provozovny stravovacích služeb. Například v Praze během měsíce dubna provedli inspektoři Městské veterinární správy v Praze celkem jednapadesát kontrol, přičemž na úseku, který spadá do působnosti veterinárního dozoru, byly zjištěny závažné nedostatky v sedmnácti stravovacích zařízeních.

„Obecně lze říci, že v ´zázemí´ stravovacích zařízení panuje nejen rozdílná úroveň osobní a provozní hygieny, ale existují i velké rozdíly v dodržování požadavků na skladování a sledovatelnost potravin apod. Nejlepší podmínky se zpravidla vyskytují v restauracích nejvyšší kategorie, zatímco ve stravovacích zařízeních nižších cenových skupin jsou podmínky často zcela nevyhovující,“ uvedl Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS.

Nevyhovující potraviny

Z pohledu veterinárního dozoru se nejčastěji jedná o potraviny vykazující nežádoucí smyslové odchylky potravin neznámého původu (neoznačené, bez průvodních dokladů), ale i nedodržování teplotního řetězce atd. Ve všech těchto případech následuje správní řízení ve věci uložení sankce.

V dubnu letošního roku bylo v Praze celkově pozastaveno a neškodně odstraněno 280 kg masa vykazujícího smyslové odchylky, příp. masa neznámého původu. Pokuty za toto období převyšují částku 100 000 Kč.

Veterinární inspektoři následně postoupili orgánu ochrany veřejného zdraví a Státní zemědělské a potravinářské inspekci čtrnáct podnětů, jejichž řešení spadá do působnosti výše uvedených dozorových orgánů.

Galerie: UZAVŘENÉ RESTAURACE

Podívejte, které podniky již uzavřela SZPI ve 2. čtvrtletí letošního roku:

Zdroj: TZ SVS, www.svscr.cz