Hlavní navigace

„Pravý šafrán“ nabízený přes Aukro.cz byl jen listí

16. 3. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Koupit šafrán na aukčním portále se nemusí vyplatit, přesvědčili se o tom inspektoři, kteří na Aukro.cz koupili „Pravý šafrán dovoz z Ománu“. Na pravý si ale jen hrál, šlo o obarvené listí.

Inspektoři SZPI specializovaní na internetový prodej zjistili v prodeji nevyhovující vzorek potraviny odebrané prostřednictvím serveru Aukro.cz pod nabídkovým popisem: Pravý šafrán dovoz z Ománu.

Levný šafrán nevěstí nic dobrého

Laboratorní rozbor prokázal, že metabolomický profil neodpovídá šafránu setému, a dále potvrdil přítomnost pro daný sortiment nepovoleného azobarviva E122 azorubin. Zásilka obsahovala jen otevíratelný průhledný sáček bez jakéhokoliv popisu se substrátem rostlinného původu.

Podle dohledatelných údajů už prodejce na Aukro.cz nic neprodává. „Pravý šafrán“ ale stihl prodat sedmi lidem, šlo o celkem dvacet sedm sáčků po 0,1 g. Přičemž cena za sáček byla dvacet pět korun. Už to by mohl být jeden ze signálů, že se nejedná o šafrán setý, stejnou gramáž totiž v obchodech běžně pořídíte za čtyřicet až padesát korun.


Autor: Vitalia.cz

Původní nabídka na Aukro.cz

Vzhledem ke skutečnosti, že potravina byla na internetu nabízena jako „Pravý šafrán dovoz z Ománu“, přičemž rozbor prokázal, že se o šafrán setý nejednalo, bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: Aukro.cz, TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).