Hlavní navigace

Pravda o přibírání na zimu: Musíme nutně ztloustnout?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Přibírání na zimu je asi tak stejně nebezpečné jako přibírání na podzim nebo přibírání na jaře. Zkrátka, když ho nebudete přivolávat, nemusíte se ho bát.

Přibírání na jakékoli roční období je v podstatě mýtus a má velmi jednoduché vysvětlení. A možná, že až si tento článek přečtete, opravdu přestanete na zimu přibírat, protože zjistíte, že o tom, jestli je teplo nebo zima, to vlastně vůbec není.

Babské řeči

Můžete tisíckrát říkat, že na zimu skutečně přibíráte a vysvětlovat si to starou babskou formulací, že tělo se přirozeně obaluje tukem, aby přečkalo zimu, že jsme k tomu geneticky předurčeni. Dokonce nám to některé časopisy i podsouvají jako pravdu.

Tělo samozřejmě vnímá, kdy je zima a kdy teplo. Ale není tak chytré, aby začalo ukládat jen proto, že venku klesly teploty, a navíc z i z hlediska evoluce – už jsme se přeci dávno přizpůsobili podmínkám 21. století. Jinak by ženy byly stejně chlupaté jako muži, protože v jeskyni prostě bývala zima.

Jednoduchá matematika

Je ale pravda, že někteří lidé mají tendenci na zimu přibrat. Kila mohou v jednotlivých ročních obdobích skákat. Je to dokonce vědecky podloženo. Ženy v průměru dvě až tři, muži až pět. Ale není to tím, že svítí slunce nebo padá sníh, ale tím, co naše tělo začne požadovat. V zimě jsou Vánoce a obecně se přejídáme během svátků. V létě bývá zase horko, nemáme tolik hlad a přirozeně hubneme.

Vedle přejídání, které je dáno veselím, máme i chutě na jinou skladbu jídelníčku než v teplých měsících. V zimě přirozeně stoupá například chuť na sladké, protože je kratší den, dříve se stmívá, chodíme za tmy do práce a z práce a celkově máme méně energie. Tělo pak prahne po rychlém sacharidovém dopingu v podobě monosacharidů, které nemají z výživového hlediska skoro žádný přínos – jen se po nich tloustne. Ve své vlastní podobě to jsou různé sušenky, čokoládové tyčinky, bonbóny, dortíky a tak dále. Vedle toho máme chutě na tučnější a mastnější jídla.

10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad:

Nevíš, co jíš

Člověk, který si nehlídá to, co jí, se pak těmto chutím poddává a má pocit, že na zimu obaluje tělo tukem, aby nezmrzl. V konečném důsledku ho ale obaluje úplně zbytečně.

Zajímavé na všem je, že ve chvíli, kdy se přestanete hlídat a nemáte jídelníček nijak řízený, si ani neuvědomíte, že jíte tučnější, mastnější, sladší, ani že jíte větší porce, protože vám chybí energie. A protože s nepříznivým počasím se také snižuje objem pohybové aktivity, začínáte přibírat na váze a vytvářet si rezervy. Takže v konečném důsledku je úplně jedno, že je zima. Můžete si za to sami tím, že se nehlídáte a že je vaše životospráva úplně celá špatně.

Učit se poslouchat tělo

Jsou chyby, které přibírání na zimu vyvolávají, a jsou to stále ty stejné dietní chyby jako v kterémkoli jiném ročním období. Největší z nich je nepravidelnost a špatná skladba jídelníčku, který není vyvážený. Jíst zdravě není složité, ale poměrně složité je se to naučit. Člověk, který se nikdy nezabýval tím, co jí, jen těžko pochopí, proč je bageta s marmeládou ke snídani špatně, zatímco toast s tvarohem neškodí. Člověk, který přemýšlí nad tím, co jí, ví, že bageta s marmeládou zvýší hladinu cukru v krvi tak rychle, že vyvolá další chuť na sladké, zatímco energie z toastu s tvarohem je využita správně, beze zbytku, který by se uložil a bez vedlejších účinků.

Nová výchova

Stejně tak, jako jste se museli naučit plavat, musíte se naučit i to, jakým způsobem fungují procesy ve vašem těle. Teprve potom totiž poznáte, kdy je správné co jíst a kdy ne. A potom budete vědět, že až dostanete chuť v zimě na hranolky, není to tím, že je zima a tělo „škudlí“ tukové zásoby, ale protože jste špatně jedli a tělu nyní něco chybí. Vůbec chutě na sladké, mastné, přesolené a jiné jídlo, které se vymyká „normě“, je vždycky jen důsledek špatné skladby jídelníčku.

A z toho jednoduše vyplývá – jakékoli přibírání na jakékoli období není v pořádku, protože není přirozené. Je to jen hloupý zvyk těla dohánět energii. A může se to zdát jako bludný kruh. Jenže tady je poměrně jednoduchá cesta, jak z něj ven. Když začnete jíst správně a vyváženě, nemusíte se bát ani toho, že tělo bude bez energie, protože ji bude přijímat z pravidelné a vyvážené stravy a metabolismus bude správně fungovat, a to ať je teplo, nebo zima.

Zimní rady, které jsou vlastně celoroční

  • Nebojte se naučit jíst – výživoví poradci vám vysvětlí základy správné skladby jídelníčku. Nemusíte mít nadváhu proto, abyste navštívili výživovou poradnu a chtěli se naučit správně jíst – chráníte se tak, abyste problém s kily navíc nemuseli nikdy řešit.
  • Jezte 5× denně – jíst by se mělo každé 2,5–3 hodiny, ideálně 5× za den, ale nemusí to být pro všechny stejné. Někdo může mít režim upravený podle toho, jak moc brzy ráno vstává a kdy chodí spát. Díky stravovacímu plánu na míru se naučíte, proč je správné jíst jednotlivé potraviny, v jakém množství a kdy.
  • Jezte denně v poměru 55:30:15 – je to poměr sacharidů, tuků a bílkovin, které byste měli přijímat ze stravy. Přičemž vám právě dietolog ve výživové poradně vysvětlí, co patří mezi sacharidy. Je to velká skupina potravin, do které zařazujeme především pečivo, luštěniny nebo těstoviny.
  • Ovoce je vhodné k dopolední i odpolední svačině – doplníte tak energii mezi hlavními jídly. Jen dejte pozor na to kalorické ovoce, které má vyšší obsah cukru, jako jsou třeba banány, hroznové víno a sušené ovoce.
  • Oběd i večeře by měly být korunovány zeleninou – ta by ostatně měla tvořit téměř polovinu talíře. Dobrá je v syrovém stavu nebo povařená v páře.
  • Hledejte nástrahy – vyhýbejte se bílému a sladkému pečivu, ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Ne každá šunka obsahuje dost masa a málo soli. Čtěte etikety!
  • Dávejte pozor na produkty bez tuku a bez cukru – ne vše, co má označení light, můžete rovnou považovat za dietní. Např. v jogurtech typu 0 % tuku je tuk často nahrazován cukrem a škrobem. Je tedy lepší zvolit bílý jogurt se střední tučností, tedy o obsahu 1–3 % tuku, a v případě, že máte chuť na jogurt sladký, raději si do něj přidejte čerstvé ovoce. Jogurt si můžete dosladit například medem, sirupem z agáve či stévií.
  • Vybírejte častěji zdroje bohaté na tryptofan – tryptofan je látka (aminokyselina), která nám pomáhá k navození pocitu pohody a vnitřního klidu v obdobích, kdy se nám ho nedostává. Nejvíce je obsažena v kuřecím a krůtím mase, vejcích, krevetách a dalších plodech moře, hnědé rýži, sójových výrobcích, mandlích, slunečnicových semínkách, banánech aj.
  • Jezte v malých porcích – ale pravidelně. V případě hladu se dojezte zeleninou.
  • Vařte v páře – pečte nebo duste. Jednak nebudete pokrmy okrádat o živiny a pak se také vyvarujete zbytečného tuku.
  • Bílkoviny jsou vhodné k obědu i k večeři – ať již ve formě libového masa, ryby, tofu, omelety, nebo luštěnin.
  • Pomáhejte si produkty speciální výživy – není na tom nic špatného, ale konzultujte je s poradcem. Neordinujte si nic sami. Když nemáte čas vařit si oběd, poobědvejte speciální polévku nebo puding, poradí vám v každé výživové poradně Naturhouse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Je experimentátorka, sama si vymýšlí a tvoří recepty, vyhledává nové suroviny a různě je zkouší kombinovat. Relaxuje sportem, běhá, plave a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).