Hlavní navigace

Praskají vám zuby? Pozor na rýži

1. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Ulomený, uštípnutý či prasklý zub je častým důvodem návštěvy stomatologa. Příčiny jsou různé, od úrazu, přes kaz po plombu. Zdravý zub jen tak nepraskne, ale kamínek v rýži umí své.

První důvod, který nás napadne coby příčina prasklého nebo ulomeného zubu, je asi úraz. Pak je dobré vědět, že v takovém případě není nic ztraceno.

Poškozený zub po úrazu

Pokud se zub vylomí celý, je možné ho zachránit. Důležité je zub uchovat ve vlhkém prostředí – ideální je navlhčený kapesník nebo ještě lépe třeba hrnek mléka, to bývá po ruce v každé domácnosti. V nouzi stačí i vlastní sliny, zub k lékaři donesete uschovaný v ústech pod tváří.

Návštěva lékaře je důležitá i po úrazu, kdy zub napraskne či se ulomí třeba jen střípek zubu. Je důležité vzít veškeré úlomky a přinést je k zubaři. Zbytek zubu se dá celkem bez problémů přilepit, aniž by bylo vidět, že tam nějaký problém kdy byl. Vezměte vše, co ze zubu zůstalo.

Více k tématu: Vyražený zub hoďte do mléka a rychle k zubaři

Zub může prasknout kvůli amalgámové plombě

Příčinou fraktury neboli praskliny zubu nemusí být vždycky jenom úraz. Stačí, když je zub oslabený nebo přetížený. Zub může prasknout i kvůli neošetřenému velkému kazu, a příčinou může být dokonce i rozsáhlá amalgámová plomba.

Rozsáhlejší amalgámová výplň totiž v zubu působí jako kovový klín. „Když pacientům vyšetřujeme zuby pod mikroskopem, často vidíme u rozsáhlých amalgámových výplní prasklinky jdoucí strukturou zaplombovaného zubu. U větších prasklin pacientům doporučujeme výměnu amalgámové plomby za bílou fotokompozitní výplň, která narušený zub více stmelí, nepůsobí v něm jako klín a obecně je k zubům mnohem šetrnější,“ říká stomatolog Zubního centra Ořechovka Jakub Miketa. Včasnou výměnou výplní lze předejít podélným prasklinám zubů, které mohou někdy vést až k extrakci (vytažení) zubu.

Tip: Jakou zvolit plombu: bílou, nebo amalgám? poradí server 120na80.cz

Nejčastěji praská mrtvý zub

Podle odborníků praskají vůbec nejčastěji takzvané mrtvé zuby po ošetření, při kterém lékař odstraňuje nerv ze zubní dřeně a kořenových kanálků, které pak zaplňuje speciální výplní. „Mrtvý zub velice rád praská, protože je mnohem křehčí a oslabenější než zdravý zub. Zejména zadní zuby od čtyřek dál je proto potřeba ošetřit ještě postendodonticky, tedy zhotovit na ně protetickou náhradu typu korunky nebo overlaye,“ říká stomatoložka Zubního centra Ořechovka Kristýna Krejsová.

Fraktury mrtvých zubů bývají poměrně velké, a pokud zasahují hluboko, je nutné zub extrahovat (vytáhnout). Vhodným ošetřením můžete takové zbytečné ztrátě zubu předejít.

Zdravý zub jen tak nepraskne. Ale pozor na rýži

Naprosto zdravé zuby mohou prasknout v důsledku již zmíněného úrazu, ale i tady platí, že snáze se poškodí již nějakým způsobem oslabený zub než zdravý.

„Pokud už naprosto zdravý zub praskne, stane se tak v důsledku úrazu nebo po skousnutí něčeho extrémně tvrdého, jako je například kamínek v rýži nebo brok ve zvěřině,“ popisuje Kristýna Krejsová.

Praskání zubů není dědičné

Za prasklinami zubů určitě nehledejte genetiku, sklon k praskání zubů se nedědí.

Sám od sebe většinou nepraskne ani zub, který není něčím oslaben či nějakým způsobem přetížen.

Přetížení hrozí například v případě, že o nějaký zub přijdete a nenecháte si jej nahradit vhodnou protetickou náhradou, například implantátem či můstkem. „Zbytkový chrup je potom extrémně namáhán a přetížený zub může prasknout, i když není ničím narušen nebo oslaben,“ říká lékař Jakub Miketa.

Chronické skřípání zubů jistě poškodí váš chrup 

Poškození může způsobovat noční skřípání zubů (tzv. bruxismus), při kterém dochází k zatínání a přetěžování zubů během spánku.

Kromě bolestí zubů, bolesti čelistí či hlavy a zánětu čelistí je důsledkem bruxismu i poškození jednotlivých plošek zubů. Chronické skřípání zubů jistojistě poškodí váš chrup. Začíná to drobnými trhlinkami na zubech a zubních výplních, které se postupně zvětšují. Zuby se obrušují a mohou se i zlomit.

Více k tématu: Skřípání zubů vyjde draho, někdy končí až u psychiatra

„Pokud chce pacient trpící bruxismem zabránit poškozování zubů, případně i korunek či můstků, měl by si nechat zhotovit u zubního lékaře noční chránič zubů,“ doporučuje zubní lékařka.

Speciální chránič zubů by měli používat i sportovci, u kterých je riziko úrazu zubů, potažmo jejich prasknutí.

Odborná spolupráce

MUDr. Kristýna Krejsová

odborná zubní lékařka

Působí v pražském Zubním centru Ořechovka.

MDDr. Jakub Miketa

odborný zubní lékař

Působí v pražském Zubním centru Ořechovka.

www.orechovka67.cz, www.facebook.com/zubnicen­trumorechovka 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).