Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva

GALERIE: Falšování vín neustává. Inspekce upozorňuje na nové nálezy a nejčastější praktiky podvodníků.

Již na jaře letošního roku server Vitalia.cz zmapoval situaci ohledně kontrol kvality vín. Závěry byly tristní: Falšovaných vín jsou desítky, vedou podvody se zemí původu a ředění vodou.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v kontrolách a na serveru Potravinynapranýři.cz zveřejnila řadu případů, kdy nápoje nevyhovovaly požadavkům jakosti, bezpečnosti nebo byly falšovány.

Jen během srpna již bylo zjištěno více než dvacet nedostatků, z nichž státní portál Bezpečnostpotravin.cz upozorňuje zejména na některé z nich (v galerii najdete i starší nálezy SZPI):

Vinařova chlouba? Oxid siřičitý, barviva, voda

Jako nebezpečná byla vyhodnocena vína, která obsahovala alergen – oxid siřičitý, jenž nebyl uvedený ve složení na obale výrobku. Jedno z nich nese celkem vtipně název Vinařova chlouba. Rulandské bílé z Vinařství Černý Valtice dokonce překročilo obsah oxidu siřičitého ve víně více než dvojnásobně, než povoluje příslušný právní předpis.

V dalších vínech hodnocených jako falšovaná byly zjištěny přídavky nepovoleného syntetického glycerolu, sacharózy a také syntetických barviv, například azorubinu, patentní modři a tartrazin. „Do vína se žádná barviva přidávat nesmí,“ upozorňuje SZPI.

Smutnou klasikou je pak ředění vína vodou. Srpnový rekordman, víno bílé „Slovácký soudek“ bylo falšováno přídavkem 73 % vody. Další vína měla přídavky vody nad 60 a 40 %. „Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup,“ komentuje nálezy inspekce.

Zdroje: SZPI, Potraviny na pranýři, Bezpečnostpotravin.cz