Hlavní navigace

Pozor na teplou vodu! Na Proseku řádí Legionella

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aktualizováno: Pitná voda na Proseku je v pořádku, není důvod přistavovat cisterny (16. 9. 2015 10:09)
V pražských vodovodech opět bují bakterie, tentokráte je ve středu zájmu Prosek, kde se vyskytla bakterie Legionella pneumophila. Co způsobuje?

Včera ( 14. 9.) ve večerních hodinách se na internetu začaly šířit informace o kontaminaci teplé vody na pražském Proseku bakterií Legionella pneumophila. Jak dnes pro Českou televizi uvedl mluvčí Prahy 9 Jiří Houdek, prvotní informace o kalné vodě tekoucí z kohoutku poskytl obyvatel jednoho z bytů v ulici Vysočanská už na přelomu letošního července a srpna. Praha 9 a dodavatel teplé vody do této oblasti, tedy Pražská teplárenská, se však o potížích dověděl až včera.

Jak uvedla Pražská teplárenská: „Výskyt bakterie byl Hygienickou stanicí zjištěn ve vnitřních rozvodech teplé vody, tj. na zařízení odběratele, nikoliv v předávací stanici Pražské teplárenské, na které nebyl v následně odebraných vzorcích výskyt bakterie zjištěn. Může se jednat o delší dobu nepoužívaný odtok či slepé rameno vnitřního rozvodu, ve kterém se bakterie mohla rozmnožit.“

Desinfekce potrvá měsíc

Počínaje dnem 18. 9. 2015 tak bude po dobu jednoho měsíce probíhat desinfekce rozvodů teplé vody za použití přípravku, který navrhla realizační firma. Jedná se o přípravek na bázi peroxidu vodíku, který je pro tento účel schválen rozhodnutím hlavního hygienika ČR. V den zahájení desinfekce teplé vody tak musí obyvatelé umožnit pracovníkům desinfekční firmy kontrolu koncentrace peroxidu vodíku v nejvyšších patrech jednotlivých domů. Desinfekci provádí firma Euroclean. Je možné, že při zahájení desinfekce dojde k jednorázovému uvolnění usazenin z potrubí, takže (do výměny vody v systému) bude teplá voda po určitou dobu zakalená. Desinfekce potrvá přibližně jeden měsíc.

Situace se týká jednoho pražského bloku, ohraničeného ulicemi Vysočanská, Veltruská, Litvínovská, Litoměřická.

Bakterie rodu Legionella se přirozeně vyskytuje ve vodním prostředí. Na rozdíl od jiných, běžných vodních mikroorganizmů, se dokáže množit až do teploty 45 °C a prokazatelně přežívá i teplotu 60 °C. Tolerance k vyšší teplotě jí umožňuje namnožit se ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody.

Jak dojde k nákaze?

Vdechnutím vodního aerosolu obsahujícího Legionelly. Aerosol vzniká dopadem, vířením nebo rozstřikováním vody, nejběžnějším zdrojem v bytech jsou tak sprchy. Hygienické předpisy jako kompromis připouští určité množství (100 KTJ ve 100 ml) Legionell v teplé vodě bytových domů. Tato hodnota však není pro výrobce teplé vody závazná a výrobce nemá stanovenou povinnost ověřovat, zda se této hodnotě alespoň blíží. V důsledku toho lze v některých rozvodech nalézt Legionelly v hodnotách řádově vyšších.

Doporučení:

Obyvatelé postižených ulic by tak měli minimalizovat oplachování obličeje a mytí hlavy teplou užitkovou vodou a čistit si zuby s použitím balené vody. Sprchování těla horkou vodou je možné, jen je důležité, aby se teplá voda nedostala do úst, očí, uší a nosu. Vodu do jídel (například do omáčky) je dobré buď převařit (100 °C), nebo tuto vodu zahřívat dvacet minut při stabilní teplotě 60 °C. Bezprostřední zdravotní nebezpečí nehrozí, všechna tato opatření jsou pouze preventivní, ale je velmi vhodné dodržovat tyto rady, pokud bydlíte ve zmíněném čtverci ulic. Co se studené vody týče, ta je nezávadná.

Pitná voda na Proseku je v pořádku, lidé nemusí mít žádné obavy

Pitná voda dodávaná společností Pražské vodovody a kanalizace v oblasti Proseka v Městské části Praha 9 je zcela mikrobiologicky nezávadná a splňuje veškeré požadavky vyhlášky č. 252/2004 Sb. pro pitnou vodu, upozorňuje PVK.

Bakterie Legionella pneumophila se v pitné vodě z vodovodu pro veřejnou potřebu nevyskytuje. Tato bakterie byla zjištěna v rozvodech teplé vody, které PVK neprovozují. PVK teplou vodu nedodávají, a tudíž nezodpovídají za její kvalitu.

„Vzhledem k tomu, že pitná voda je v pořádku, tak není žádný důvod do uvedené lokality přistavovat cisterny s náhradním zásobováním pitnou vodou,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Zdroj: Česká televize, Praha9.cz, Hygienická stanice Praha, Pražská teplárenská, PVK 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).