Hlavní navigace

Pozor na mleté maso, inspekce našla salmonelu v „Čerstvé porci“ z Lidlu

9. 5. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI
Mleté maso od zahraničního dodavatele je kontaminováno bakteriemi Salmonelly. Inspekce varuje před jeho konzumací. Maso prodával řetězec Lidl.

Půlkilové balení vepřového mletého masa polské společnosti Hamburger obsahuje bakterie rodu Salmonella. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při laboratorním rozboru.

Mletá masa a podobné masné polotovary, např. tzv. mělněné maso, jsou velmi vhodným prostředím pro růst různých mikroorganismů. Ke snížení rizika jsou zavedena legislativní opatření, k nimž patří také kontroly potravinářů. Sledují se především E. coli, listerie, mikrobiální toxiny a právě salmonela.

Mleté maso se salmonelou

  • Čerstvá porce – Vepřové mleté maso 100%
  • balení 500 g
  • šarže: 154511316005
  • výrobce: Hamburger Pini Sp. z o.o. ul. Poludniowa 4, 99–300 Kutno, Polsko, země původu: Polsko
  • prodejce: Lidl Česká republika v.o.s.

Výrobek byl nabízen v distribuční síti společnosti Lidl. Potravina byla označena datem použitelnosti do 30. 4. 2016 a v tržní síti se tedy již nenachází. „SZPI nicméně důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali,“ sdělil mluvčí Pavel Kopřiva.

Salmonely snesou chlad

Původcem onemocnění z potravin – salmonelózy jsou bakterie rodu Salmonella. Salmonelózy vznikají nejčastěji po požití vajec a výrobků z vajec, mléka a mléčných výrobků, drůbežího masa a masných výrobků. Byla však zjištěna onemocnění vzniklá po konzumaci cukrářských výrobků plněných krémem, pudinků, čokolády, zmrzlin, ovocných a zeleninových výrobků.

Salmonely jsou v syrovém mase, drůbeži a vejcích, v syrové zelenině, nepasterovaných mléčných výrobcích, mohou se však nacházet i v jiných druzích potravin. Jedním ze zdrojů infekce je i voda.

Inkubační doba je při salmonelóze 6 až 24 hodin. Onemocnění začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikový charakter. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny. Těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. Ještě tři týdny po odeznění příznaků jsou salmonely vylučovány stolicí a močí. Člověk, který překonal infekci, se může stát bacilonosičem.

U salmonelóz se mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu, postižení nervového systému.

Salmonely dobře snášejí chlad a při ledničkových teplotách nebo pod bodem mrazu vydrží živé i několik měsíců. Jsou citlivé na teplo. Teploty nad 60 oC je spolehlivě ničí, prevencí je tedy důkladné tepelné zpracování syrových potravin.

Zásady pro eliminaci mikroorganismů

  • udržovat čistotu
  • tzn. krájecí podložky, nože a další kuchyňské náčiní použité ke zpracování surovin omývat horkou vodou s detergentem nebo mýdlem nebo v myčce na nádobí
  • oddělovat syrové a tepelně již upravené potraviny
  • tzn. používat jiné náčiní a pomůcky pro krájení a přípravu mas (včetně drůbeže – ta je z hlediska možné přítomnosti salmonel a kampylobakterů nejrizikovější) a jiné nebo důkladně omyté pro přípravu zeleninových salátů či obecně jídel, která se budou konzumovat bez tepelného opracování

Čtěte více: Test prkýnek: Která jsou plná bakterií?

Zdroj: TZ SZPI, Bezpečnostpotravin.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).