Hlavní navigace

Pozor, hubnu a ty budeš taky!

15. 2. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejhorší chlap je takový, který nedostal najíst, tvrdily už naše babičky. Jenže co když žena chce zpět své štíhlé křivky a muž její snahu bojkotuje? Na dusno je zaděláno.

Snad každá žena touží být štíhlejší a tedy i krásnější. Mnohé drží nesmyslné diety jen proto, aby se aspoň přiblížily svému vysněnému novému tělu. Jenže touha po kráse má jeden zásadní háček – partnerské soužití.

Své o tom ví i Vojtěch (41) a Zuzana (35). Několik let byl v jejich vztahu klid, občasné bouřky se přihnaly – a jak rychle přišly, tak rychle odešly. Dokud Zuzana nezačala hubnout.

„Nevím, co pořád řeší. Jasně že dřív byla hubenější, ale libí se mi i tak,“ kroutí hlavou Vojtěch. Jeho manželka to ale vidí úplně jinak. „Po dvou porodech se mi moje tělo nelíbí a chci se svému muži zase líbit. Bojím se, že by mi utekl za mladší,“ přiznává své obavy Zuzana. Přitom není obézní, a kdybyste ji potkali na ulici, řeknete si, že vypadá úplně normálně.

Její touha zhubnout citelně zasáhla vzájemné soužití. Dokud byla se svou postavou spokojená, na stole se objevovaly lahůdky typu svíčková, guláš se šesti nebo pečená kachna. Teď je všechno jinak.


Autor: Isifa.cz

Na stole vládne brokolice, sója, tofu, kuskus… „Už mě s tím fakt štve. Chci se pořádně najíst, a ne mít na talíři zrní,“ říká Vojtěch. Manželčina snaha zhubnout totiž zasáhla i společné stravování. Odmítá vařit podle ní nezdravá jídla a preferuje hodně odlehčenou kuchyni. „Už jsem to Vojtovi řekla. Podle mě by měl zhubnout taky. Zdravá strava mu jen prospěje,“ odhaluje svoje plány Zuzana. Jenže její snaha zatím tvrdě naráží na manželův odpor. Ten nevidí jediný důvod, proč by měla hubnout Zuzana a natož on. „Podle mě by všechno mohlo zůstat tak, jak je. Zuzana se mi líbí. Dala mi dvě krásné děti, tak proč by se měla snažit vypadat jako vychrtlá modelka,“ dodává.

Manžela nakrmte, jinak…

Zhubnu, tak zní snad nejčastější novoroční předsevzetí. Hlavně ženy se s příchodem nového roku pouštějí do více či méně snesitelných diet jen proto, aby dosáhly vysněné postavy. Jenže ve svém hubnoucím nadšení často mění jídelníček celé rodině a právě tady často dobré úmysly ztroskotají. Podle psychologů je dokonce nasazení hubnoucí diety pro partnerský vztah velký stres. „Čím hůře splnitelné předsevzetí, tím je větší váš stres, který se přenáší i do partnerského vztahu. Typickým příkladem je hubnutí,“ vysvětluje psycholožka Jana Březinová. Hubnout a přitom vařit pro svého muže a případně děti je podle ní nadlidský úkol.

Mnoho žen v rámci zachování rodinného klidu vaří nadvakrát. Sobě chystají dietní a často méně chutná jídla, a manželovi a dětem poctivá a „nezdravá“. Jenže svíčková voní vždy lépe než dušená brokolice, a tak se může snadno stát, že své dietní předsevzetí žena poruší. Její pevná vůle zhubnout tváří v tvář vonícímu jídlu a spokojeně si pochutnávající rodině dostane nemalé trhliny. Ale při každém porušení diety přijdou výčitky svědomí a vztek. Pochopitelně bude naštvaná a její špatnou náladu odnesou opět její nejbližší.


Autor: SXC

Ale ani převedení celé rodiny na lehčí stravu není ideálním řešením. Hubnoucí žena sice může mít pocit, že dělá něco pro zdraví svých dětí i partnera, ale často se může setkat s nepochopením. „Hladový muž je většinou nepříjemný, a tak se objevují první partnerské problémy, které nelze řešit jinak než dobrým jídlem, a tedy porušením diety,“ vysvětluje Laura Janáčková, psycholožka a ředitelka Institutu partnerských vztahů. Sama je přesvědčená, že v rámci zachování zdravého partnerského vztahu a rodinné pohody se ženy nemají pokoušet o radikální kroky a změny, se kterými ostatní nesouhlasí.

Vzniklé napětí za pár pracně shozených kilogramů opravdu nestojí. Navíc čím silnější bude odpor rodiny proti novému způsobu stravování, tím je menší šance, že žena dietu dodrží.

Hubněte s rozumem

Radikální diety postavené na extrémním hladovění s povolenou konzumací jen několika málo „superdietních“ potravin jsou odsouzeny k neúspěchu už v okamžiku, kdy s nimi začínáte. Jediný správný a zdravý způsob hubnutí je pozvolný, při kterém netrpíte pocitem hladu. Navíc čím víc je dieta náročnější a stresující, tím je větší riziko jejího nedodržení. Pokud tedy uvažujete o zahájení diety, nepokoušejte se o obrovské změny svého životního stylu ze dne na den. Důležitá je také podpora vašeho okolí.

Žádná předsevzetí by vás neměla stresovat, ale naopak byste je měli vnímat jako pozitivní změnu ve svém životě. K úspěšnému dodržení vám může hodně pomoci, ale také uškodit vaše okolí. Podpora přátel a rodiny je důležitá v těžkých chvílích, kdy budete chtít všechno vzdát. Ideální je najít si k plnění svého předsevzetí parťáka, se kterým budete mít společný cíl. Lépe se budete vzájemně motivovat a hlavně budete lépe snášet případné neúspěchy. Rozumné je najít společnou řeč s partnerem, který by v ideální případě měl stát vedle vás a nehatit vám vaše plány.

Na druhé straně vy byste jej neměli nutit do něčeho, co on sám nechce. „Svého partnera bojujícího s dietou podporujte, denně si všímejte jeho úsilí a hlavně jej nezapomeňte oceňovat,“ radí psycholožka Laura Janáčková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).