Hlavní navigace

Poznáte české maso od polského?

Sdílet

 Autor: Photl.com/Vitalia.cz
Maso, které je označené i na obalu značkou CZ, nemusí nutně pocházet z českých chovů. Klidně se může jednat o polské maso, které bylo u nás jen zabalené. Jak poznáme skutečný původ masa?

Český zákazník častěji než jindy začíná hledět na kvalitu a původ zboží, které ukládá do své lednice. Nejinak tomu je i v případě masa. Jak ale poznat, že maso v obchodě pochází z českého chovu? Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To najdeme i na balení masa a pro zákazníka je to často znamení, že maso pochází od české firmy. To je ale mýlka. „Pokud je totiž maso ze zahraničí, v praxi převážně z Polska, dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje agrární expert Petr Havel. Proto je důležité se dívat i na čísla, která jsou za označením CZ uvedena.

Maso z českých chovů poznáme podle nového značení

Pokud zákazník vybírá vepřové nebo hovězí maso a chce mít jistotu, že opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky například s označením CZ 15 a CZ 333. „V případě vepřového masa přes osmdesát procent pochází přímo z českých farem, které spadají pod společnosti skupiny Agrofert, a můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbytek nakupujeme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané, spadajícího pod největšího zpracovatele masa v Česku Kostelecké uzeniny.

„Hovězí maso máme ze čtvrtiny z vlastního českého chovu, zbylých pětasedmdesát procent odebíráme od českých místních farem,“ dodává Jaroslav Janoušek s tím, že spolupráce s místními zemědělci mimo jiné podporuje zaměstnanost v krajích.

Značky CZ 15 a CZ 333 v novém vizuálu mají sloužit pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení, zákazníkovi tedy odpadá nutnost luštit malá písmenka na zadních etiketách.

Pro zákazníky přehlednější označení logem CZ 15 a CZ 333 zkouší jako první prodejny COOP na Táborsku v jižních Čechách. Postupně by se ještě během letošního roku mělo rozšířit do dalších maloobchodních sítí v České republice.

Čtěte dále: Označení „ze zemí EU a mimo EU“ říká jen to, že potravina pochází z této planety

Zdroj: TZ Iniciativa producentů zemědělských a potravinářských podniků 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).