Hlavní navigace

Pozitivní streptokok v těhotenství: Týká se pětiny žen

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Skitterphoto, podle licence: Public domain
O streptokokovi v těhotenství by zpravidla žena ani nevěděla. Přesto je velmi důležité zjišťovat jeho přítomnost. Proč, jak vyšetření probíhá a jak to, že se s podáním antibiotik čeká až do chvíle porodu?

Streptokoky jsou bakterie, které se mohou vyskytovat v různých částech lidského těla (respirační systém, ústa, hrtan, kůže, pochva, děloha, močová trubice, konečník…). V praxi se rozdělují do více než dvaceti skupin a označují se písmeny A až V. Některé druhy jsou neškodné, jiné mohou být příčinou například hnisavých zánětů.

Zvláštní kapitolou je pak přítomnost streptokoka v době těhotenství, což je nežádoucí, protože právě tato bakterie může představovat potenciální riziko přenosu infekce na narozené miminko. V hledáčku gynekologů a porodníků je během těhotenství jeden z typů, a to Streptococcus agalactiae. „Streptococcus agalactiae je beta-hemolytický streptokok skupiny B. Jeho přítomnost můžeme zjistit z poševního sekretu, mozkomíšního moku, moče, sputa (pozn. sputum – vykašlávaný sekret, hlen, slina) či z krve (hemokulturou – tj. zpracováním krve na bakteriologické vyšetření),“ objasňuje gynekoložka Radka Gregorová.

Streptococccus agalactiae se řadí do skupiny B rodu streptokoků. Často se používá také zkratka GBS, což je z angličtiny Group B Streptococcus.

O streptokokovi v těhotenství zpravidla „ani nevíte“

Vyšetření na přítomnost streptokoka je nutné provádět také vzhledem k tomu, že bakterie je mnohdy přítomna i u jinak zdravých žen a nemusí být provázena subjektivně vůbec žádnými příznaky. „Vyšetření probíhá plošně u všech těhotných žen v pětatřicátém až osmatřicátém týdnu těhotenství, kdy lékař provede kultivaci pochvy.“ Pokud je u ženy prokázána přítomnost bakterie, považuje se za GBS-pozitivní a tento nález se poznamená také do těhotenského průkazu. „Žena by měla být o výsledku vyšetření informována a poučena o přínosu podání antibiotik před porodem,“ dodává gynekoložka.

U žen, které během těhotenství prodělaly zánět močových cest vyvolaný streptokoky skupiny B, a žen, u nichž došlo v minulém těhotenství k nákaze novorozence streptokoky skupiny B, není nutné test provádět, jsou automaticky považovány za pozitivní.

Jestliže se u ženy prokáže přítomnost streptokoka a netrápí ji žádné příznaky jako např. výtok, tak se v podstatě nijak během těhotenství neléčí a čeká se až na samotný porod. Případný výtok se řeší podáním vaginálních čípků dle doporučení lékaře. „Lokální léčba nálezu GBS v pochvě se neprovádí,“ potvrzuje gynekoložka. Léčba této bakterie je v těhotenství mnohdy také zbytečná, protože streptokok se u drtivé většiny žen za pár dnů objeví znovu a léčba tudíž nijak nesnižuje možné riziko pro dítě.

GBS pozitivní rodička a porod

A jak se dále postupuje, pokud je u těhotné ženy zjištěn streptokok? Ženám je před porodem a během porodu podávána preventivně infuze s antibiotiky (nejčastěji antibiotika penicilinové řady). „Při pozitivní GBS kultivaci je vždy nutné podat ženě antibiotika do žíly. Léčba se zahajuje nejméně čtyři hodiny před porodem. Pokud GBS pozitivní ženě odteče plodová voda, jsou jí podána antibiotika ihned po příjmu do porodnice,“ uvádí gynekoložka.

Pokud jsou antibiotika podána později, než se doporučuje, například kvůli rychle postupujícímu porodu, je preventivní účinek menší, ale podání antibiotik má stále smysl. Pokud porod u ženy s pozitivním výsledkem vyšetření začne odtokem plodové vody a dále následuje delší prodleva, kdy porod nepostupuje, lékaři zpravidla porod urychlí, aby se zmenšilo riziko nákazy novorozence.

V případě, že výsledek GBS kultivace není znám, jsou antibiotika podána v těchto případech (představují rizikové faktory pro přenos GBS infekce pro plod):

  • předčasný porod před 37. týdnem těhotenství
  • předčasný odtok plodové vody před více jak 12 hodinami
  • GBS pozitivní kultivace moči během těhotenství
  • GBS pozitivita v předchozím těhotenství

Přítomnost této bakterie v těle je v těhotenství zjišťována z důvodů hrozícího těžkého postižení novorozence, který se může nakazit v porodních cestách. MUDr. Gregorová popisuje, že postižení novorozenců je rozděleno na časnou a pozdní formu. „Časná forma onemocnění se projeví nejčastěji do osmačtyřiceti hodin po porodu. Infekce obvykle následuje po dlouhém porodu provázeném horečkou matky nebo po předčasném odtoku plodové vody. Novorozenec náhle zvrací, je promodralý, může mít zrychlenou srdeční akci a poruchy dýchání. Pozdní forma se obvykle projevuje mezi sedmým dnem až čtvrtým měsícem života dítěte, a to pod obrazem hnisavého zánětu mozkových blan.“

Jak moc je streptokok v těhotenství rozšířený?

MUDr. Gregorová uvádí, že GBS pozitivních těhotných žen je asi dvacet procent. „K přenosu na plod pak dochází až u sedmdesáti procent případů, ale onemocní pouze procento infikovaných novorozenců.“ V případě nákazy může přenesený streptokok vyvolat velké komplikace, mezi které patří například otrava krve, plicní onemocnění (zápal plic) nebo meningitida (zánět mozkových blan) a v nejhorších případech i úmrtí novorozence.

Prevence před streptokokem v podstatě neexistuje. Spousta lidí je nosičem streptokoka a ani o tom nemusí vědět. „Streptokok se běžně vyskytuje v pochvě, konečníku a nosohltanu. Bakterie se většinou dostanou do pochvy ze střev,“ dodává lékařka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Radka Gregorová

Absolventka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracovala na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Strakonice. Od roku 2012 působí na gynekologické ambulanci v Lékařském domě Praha 7. Současně pracuje v gynekologické ordinaci Gynprax Strakonice a externě spolupracuje s klinikou Quinta analytica s.r.o., která se zabývá prováděním bioekvivalenčních studií. Dlouhodobě spolupracuje s webovým portálem pro těhotné a maminky Babyweb.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).