Hlavní navigace

Power jóga není jóga

5. 5. 2009

Sdílet

Chodili byste hrát nohejbal, pokud byste se chtěli stát fotbalistou? Asi ne. Sice byste si kopli do balonu, ale bylo by to k ničemu. S jógou je to stejné. Pokud se chcete stát pravým jogínem, neztrácejte čas na lekcích power jógy.

Viděli jste někdy instruktora power jógy? Většinou má moderní vzdušné značkové oblečení, které saje pot, super podložku a také mikrofon, abyste ho pěkně slyšeli. Povzbuzuje vás, abyste měnili jednu ásanu (pozice v józe) za druhou. A vy se potíte a potíte. A napadá vás: Jak to? Kde je meditace?

Jóga zkrátka není jen cvičení. Je to způsob života, péče o tělo i mysl, je to práce s energií a obrovský filozofický systém. Pravý jogín na sobě nemá hypermoderní oblečky. Většinou má úplně normální tričko a vyzařuje z něj zvláštní energie a klid. Má-li vám dát jóga opravdu více, než jen pravidelný pohyb, velice záleží na tom, kdo vás vede. Někteří lektoři jsou bohužel vyškolené rychlokvašky, pravý význam jógy nepochopili a ač ovládají jednotlivé ásany (pozice jógy), pojímají jógu tak nějak spartakiádně. „Jsme v jedné pozici, přejdeme do druhé, nádech a držíme a zpátky do té první.“

Power, body, gravid…

power jóga

Je mnoho druhů jógy a aby se v nich člověk vyznal, musel by ji pečlivě studovat. Proto je tak snadné, dát před slovo „jóga“ několik písmen a hned máte nový styl, reklamní tahák. Popravdě, někteří indičtí mistři se toho děsí a děsí je představa, že jsou na Západě „jogíni“, kteří si o přestávce běžně zapalují cigaretu a pak se vrátí k ásanám. To se samozřejmě naprosto vylučuje se systémem jógy. Správný jogín se takto nechová, protože pracuje na tom, aby měl zdravé tělo a čistou mysl. Pro jogína je naprosto nepřípustné, aby otravoval své tělo jakýmikoliv jedy, například zmíněnou cigaretou, vysvětluje jogínka, vystudovaná psycholožka Mgr. Zuzana Kůrová.

Vůbec nejoblíbenější je v moderním pojetí jógy Power jóga. Samozřejmě z jógy vychází, ale jedná se o velmi vzdálenou odnož upravenou pro fitness. To by bylo v pořádku, stejně jako její jiná forma – body building. Jenže její provozovatelé jí často přisuzují většinu pozitiv tradiční jógy a jako bonus přidávají, že se díky ní rychleji hubne. Říkají tomu „aktivní meditace“. Jak ale chcete meditovat, když na vás lektor chrlí povely zesílené mikrofonem? Za aktivní meditaci považuji spíše jízdu na kole přírodou, než něco, co si jen vypůjčilo „magické“ slovo „jóga“ a „opsané“ ásany.

Proč jóga někdy bolí?

Jóga

Pohyb k životu patří. Pokud se mu člověk vyhýbá, může se to časem projevit na jeho zdraví. Jen litry potu ale ještě nikoho v kondici neudržely, důležitá je i vnitřní pohoda. Mysl a tělo jsou propojené více, než by se nám mohlo zdát a jóga pracuje s obojím. Při tradiční józe se v určitých ásanách aktivují reflexní body, může tedy působit jako reflexní terapie, kdy se na základě určité ásany v těle něco stane a vy tak můžete částečně ovlivňovat funkce těla, dodává Zuzana Kůrová. Je to samozřejmě jen prevence, nebo diagnostika. Neznamená to, že když chodím na jógu, tak budu zdravá jako řípa. V józe se může stát, že to někde více bolí, nebo to táhne v souvislosti s oblastí, kde by mohl být problém. Proto lidem doporučuji, aby se věnovali právě ásanám, které jim problémy dělají, tak se dostanou dál. Pokud však budete cvičit špatně, tak si pochopitelně můžete ublížit. V józe nikdy nic nedělejte silou. Vždy by vám to mělo být příjemné a pohodlné. Pokud vás něco bolí, jděte třeba do protipozice a pak to zkuste znovu, doporučuje Zuzana Kůrová.

Jóga vyžaduje trpělivost

Jóga vám může pomoci zastavit se v uspěchaném dni, zklidnit se a dýchat. Není to ale zadarmo. Chce to velkou trpělivost a neočekávat velké výsledky hned. I tento proces je ale důležitý. Jen naučit se základní posed nebo dýchání, to je záležitostí několika lekcí. Někteří lidé chtějí hned cvičit a často se mě ptají, proč se mají učit něco, co je pro ně tak přirozené, jako například dýchání. Jakmile to zkusí, zjistí že jim to vlastně činí nějaký problém, někdy je jim z toho špatně nebo se jim točí hlava. Učí se dýchat třeba celou hodinu. Stává se, že je to pak od jógy odradí, říká Zuzana Kůrová.

Dýchání je přirozené, ale často při něm nevyužíváme celou kapacitu plic a někde pak zůstává starý vzduch, vznikají různé potíže, alergie atd. Správným dýcháním zásobujeme celé tělo, každou buňku kyslíkem a vylučujeme všechen oxid uhličitý. Často můžeme správným dechem ovlivnit problémy nohou, podbřišku nebo i srdce. Bolest se dá často rozdýchat. Nejprve vám to může přijít těžké, tělo brání naučené stereotypy, ale později se poddá a vy správně dýcháte i ve spánku. To samé platí o držení těla – rovněž vám zpočátku přijde strojené a nepříjemné.

A budu šťastný…

Jóga

Jogín tedy pracuje současně s tělem a s myslí. V józe se říká, že člověk má natolik pružné tělo, jak pružná je jeho mysl. Někdy nám zkrátka náš krkolomný život zabrání v tom, abychom se dostali do některé polohy. Lidé často již na začátku řeknou, tohle nezvládnu, tahle ásana je složitá. Okamžitě mají blok. Kdyby si řekli, pokusím se, zvládnu to, tak se tělo nastaví jinak. Stačí, když se budou soustředit jen na dech, po chvíli třeba zjistí, že se do složitější pozice dostali a navíc poměrně snadno, vysvětluje Zuzana Kůrová.Samozřejmě tak dokáže pracovat člověk, který již v meditaci dospěl do nějaké úrovně a umí pomocí mysli ovládat své tělo. Skrze ně pak dokáže uzdravit sebe, ale i někoho jiného, nebo regulovat vlastní teplotu atd. Začátečníci samozřejmě pracují hlavně s pružností těla a s jeho držením.

Nejen fyzické, ale i různé psychické bolesti, jako například smutek, deprese, únava nebo stres, můžeme pomocí jógy zahnat. Je to jako kouzlo. Psychologie říká, že by si člověk měl umět říci, tak a teď budu veselý a veselý náhle opravdu bude. Zní to jednoduše, ale nejde jen o vyslovení „zaklínadla“, musíte to myslet opravdu vážně a uvěřit tomu. Často stačí jen se rozhodnout. Pro spoustu netrénovaných lidí je to však problém. Pokud na to půjdou přes hmotu, tedy přes tělo, mohou změnit stav uvnitř. Vše se týká energie. Jakmile se někde v těle zastaví, pocítíme to jako tlak. Tady táhne, jinde tlačí, bolí, což se projeví také v psychice, jsme unavení atd. Energie musí proudit, dodává Zuzana Kůrová. Nikdo ovšem nemůže čekat, že si zaplatí hodiny jógy a dostane vše z toho, co jóga slibuje. Vždy záleží na jednotlivci, zda to přijme. 

Foto: Archív 1×, Ivana Dvorská 2×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).