Hlavní navigace

Jak rychle vyléčit chrapot? Záleží na tom, zda jde o potíže z nachlazení či mluvení

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podzim je tu a s ním i všelijaká nachlazení, mezi jejichž příznaky patří i bolest v krku a chrapot. Přijít o hlas je nepříjemné a poněkud omezující. Vrátit vám ho mohou bylinky, dostatek tekutin i homeopatie. Co stojí za vyzkoušení?

Nejdřív malá vysvětlivka: chrapot je vlastně infekce, která napadla hlasivky. Stačí pobyt na chladném vzduchu, v místě, kde naplno běží studená klimatizace, nebo den, který jste strávili mluvením (prezentace, školení). Pomáhá proto cokoliv, co hlasivkám umožní rozředit hlen, který je potáhl v rámci infekce.

Odkašlávání, které pomáhá zbavit se hlenu na hlasivkách, napomohou nejlépe bylinkové čaje s medem a vysokým stupněm slizovitých látek. Ne náhodou naše babičky doporučovaly a vařily diviznu, lipový čaj, nebo třeba svařenou cibuli s majoránkou a medem.

Jak se zbavit housera? Pomáhá hlavně teplo a klid Přečtěte si také:

Jak se zbavit housera? Pomáhá hlavně teplo a klid

Pozor: tyto čaje, aby měly ten správný účinek a uvolnil se dostatek slizovitých látek, nestačí pouze zalít vodou, ale musí se chvíli v konvici povařit. Pijí se teplé, ne horké a rozhodně ne na ex. Mají totiž působit lokálně. 

Malé loky nechte pomalu sklouznout do krku, aby kontakt léčivých látek s hlasivkami byl co nejdelší a hlasivky se pokryly slizem. Čaje se musí pít opakované, po celý den a nejlepší je střídat je.

Homeopatika na různé druhy chrapotu

Pomoci mohou z přirozené léčby také homeopatika. Jen si musíte uvědomit, jaký druh chrapotu máte. Chrapot doprovázený drsným kašlem, který vznikl prochlazením na studeném větru a doprovází ho horečka, podle lékařky Hany Váňové nejlépe léčí Aconitum Napellus o síle 9 CH. Bere se pět granulí čtyřikrát denně.

„Chřipková onemocnění s chrapotem, suchostí hrtanu a suchým kašlem, kdy má pacient tepající bolesti hlavy s přecitlivělostí na světlo a hluk, léčí Belladonna o síle 9 CH. Pět granulí čtyřikrát denně,“ uvádí lékařka – homeopatka.

Naopak na chrapot, který vznikl po propocení, nebo promoknutí, například po sportovní zátěži, po pobytu na lyžích a podobně a nejhorší je ráno a během dne se zmírňuje díky rozmluvení, nejlépe platí Rhus Toxicodendron o síle 9 CH. Opět pět granulí, ale stačí je brát třikrát denně.

Kde se vzala homeopatie a co má společného se šamanismem Přečtěte si také:

Kde se vzala homeopatie a co má společného se šamanismem

„Pokud chrapot způsobila nadměrná únava hlasivek, tedy po dlouhém mluvení, zpívání, či křičení, je lékem Arnica Montana. Bere se pět granulí třikrát denně, opět o síle 9 CH,“ radí Hana Váňová. Arniku lze podle ní také používat preventivně, tedy čeká-li nás druhý den koncert, nebo školení s celodenním mluvením.

Hlavně nešeptejte! 

Preventivně se dá brát také komplexní homeopatikum Homeovox. Tablety se berou jako prevence dvě pětkrát denně, nechají se zvolna rozpustit v ústech bez zapíjení. Jako lék, když už vás chrapot postihl, se berou také dvě tablety co hodinu. Lék obsahuje víc druhů homeopatických látek a je poměrně dobře účinný. Je snad zbytečné dodávat, že je nutné zároveň dodržovat hlasový klid: tedy nemluvit, nezpívat, a nenutit se ani do šepotu, protože ten namáhá hlasivky nejvíc.

V každém případě podle Hany Váňové platí, že trvá-li chrapot dlouho, nebo se opakovaně vrací, měl by vás vidět lékař. Ten jednak může nejlépe vybrat ten nejvhodnější lék, a hlavně pomůže zabránit tomu, aby se na příliš namáhaných hlasivkách udělaly uzlíky, které se pak v chronické fázi dají řešit jen operací. Bylo by škoda, kdyby původně banální nachlazení skončilo takovou komplikací. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).