Hlavní navigace

Potřebujete na chřipku antibiotika? Zjistíte to během pěti minut

10. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
První chřipková epidemie v novém roce udeřila v plné síle. Neberte antibiotika zbytečně, spolehněte se na domácí CRP test.

Prakticky celá Česká republika bojuje s chřipkou. Největší počet nemocných hlásí lékaři především v Moravskoslezském kraji, kde už některé nemocnice omezují návštěvy. S rostoucím počtem případů chřipky strmě stoupá také užívání antibiotik. Ne vždy je přitom jejich užívání nezbytné.

Hlava jako střep, teplota, bolesti v krku a ucpaný nos. Příznaky typické pro začínající onemocnění. Jak rozeznat, zda se jedná pouze o běžné nachlazení, nebo je třeba navštívit lékaře? Janka Tóthová, praktická lékařka, vyjmenovává pět situací, kdy je určitě vhodné vyhledat odbornou pomoc: Rýma, teplota, kašel. Kdy navštívit lékaře a kdy ne?

Pomoci může také diagnostická metoda zvaná CRP test. Díky ní sami v pohodlí domova zjistíte, zda je vaše onemocnění bakteriálního původu, a tedy je nutná léčba antibiotiky, nebo jde o virové nachlazení, které mnohdy zvládnete vyléčit běžně dostupnými léky.

Časté užívání antibiotik škodí

„Zvýšená tělesná teplota není dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je důležité znát hladinu tzv. C-reaktivního proteinu – CRP. Podle jeho obsahu v krvi poté můžeme poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým, původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, v druhém se zpravidla stačí vyležet a léčit běžně dostupnými prostředky,“ vysvětluje doc. Bohumil Seifert ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Na klasické nachlazení je tak nasazení antibiotik zbytečné. Při častém užívání antibiotik totiž hrozí riziko takzvané antibiotické rezistence, kdy se pacient stává vůči léčivu imunní, a k případné další léčbě proto potřebuje antibiotika mnohem silnější.

Podívejte se, v čem se liší chřipka a nachlazení.

Domácí diagnostika – první krok v péči o zdraví

O test CRP můžete požádat svého lékaře, nebo provést sami doma. Domácí testy z lékárny jsou dostačující, stejný test používají i někteří lékaři v ordinacích.

Domácí CRP test si zvládnete bez problému provést sami. Hlavní výhodou je, že nemusíte trávit čas v přeplněných čekárnách lékařů. To ocení hlavně maminky s malými dětmi a také senioři, u nichž je nákaza chřipkou nebezpečnější než u zbytku populace.

Zejména u rizikových skupin, seniorů či chronicky nemocných osob doporučují lékaři očkování. V České republice k nim patří až 2,4 miliónu lidí. Ti všichni mají nárok na očkování proti chřipce zdarma. Ostatní, pokud se pro očkování rozhodnou, mohou využít různých příspěvků své zdravotní pojišťovny.

Balení testu CRP obsahuje vše potřebné k odebrání kapky krve z bříška prstu a provedení testu a podrobný návod. Během pěti minut tak máte jasno, zda postačí domácí samoléčba, nebo je třeba vyhledat lékaře. Balení obsahuje dva CRP testy, takže je možné v průběhu léčby test zopakovat a zjistit, zda je bakteriální infekce na ústupu.

Zdroj: TZ Hartmann-Rico

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).