Hlavní navigace

Potraviny, které vyživí váš mozek

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Potřebujete rychle zvýšit výkonnost mozku? Sáhněte po čokoládě s vysokým obsahem kakaa. Dobrým stimulantem je také káva, účinkuje ovšem i dlouhodobě, zlepšuje paměť a podporuje mozek k vyšším výkonům. Stárnutí mozku zpomaluje olivový olej.

Změnou jídelníčku chce mnoho z nás přispět zejména k redukci váhy a není pochyb, že právě stravování v tomto směru hraje velkou roli. Nicméně jsou také potraviny, které mají pozitivní vliv na náš mozek, paměť, schopnost koncentrovat se a mozkové funkce vůbec. Kupříkladu takový vlašský ořech! Ten se po vyloupnutí přímo podobá lidskému mozku…

Pokud chcete podpořit mozkové funkce, zkuste do jídelníčku zařadit potraviny, které mozek dobře vyživují. Které to jsou?

Ořechy, zejména vlašské

Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají blahodárný vliv na mozkovou činnost a lidskou psychiku jako celek. Nejlepší je jíst ořechy čerstvé, nesolené, nepražené. „Tvar vyloupnutého vlašského ořechu se podobá lidskému mozku. Je to krásný příklad podobnosti mezi surovinou a orgánem, kterému její konzumace prospívá. Pomáhají nejen mozku a paměti,“ uvádí výživová poradkyně Zuzana Komůrková.

Avokádo

Díky obsahu vitamínů B, C, K, E a omega-3 mastných kyselin se avokádo významně podílí na zlepšení vnímání, paměti a soustředěnosti, což potvrzuje i výživová poradkyně: „Je jednou z vůbec nejzdravějších potravin pro mozek, a to díky přirozenému obsahu zdravých nenasycených tuků, ale i vitamínu E a kyseliny listové. Patří mezi největší bojovníky proti Alzheimerově chorobě.“

Přečtěte si: Projíme se k Alzheimeru?

Banány

„Banány jsou díky sacharidům, které obsahují, tou správnou svačinou, která vám dodá okamžitou energii, pokud ji potřebujete. Díky vysokému obsahu draslíku posilují mozkové funkce a podporují schopnost logického myšlení,“ vysvětluje Zuzana Komůrková. Naopak nedostatek má za následek únavu, nervozitu a horší schopnost soustředění. Banány patří k potravinám, které zvedají náladu.

Kakao, tmavá čokoláda

Podle výživové poradkyně má kakao velmi pozitivní vliv na neurotransmitery v mozku, zlepšuje paměť a koncentraci. Dále stimuluje tělo k sekreci endorfinů a serotoninu, cítíme se v pohodě a máme dobrou náladu. Kakao obsahuje fenyletylamin, jenž bývá nazýván hormonem lásky a štěstí.

Pokud potřebujete rychle zvýšit výkonnost mozku, sáhněte po čokoládě s vysokým obsahem kakaa. Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, které působí kladně na přísun krve do mozku, což zlepší jeho výkon. V kakau dále najdeme i methylxantiny, které mají stimulační efekt a zlepšují koncentraci.

Mořské ryby

(např. losos, sardinky, tuňák, makrela)

Existuje řada vědeckých studií, které se zabývají pozitivním vlivem konzumace ryb na naše zdraví. Doporučení zní jíst ryby alespoň dvakrát týdně. Jestliže vaše děti rybám příliš neholdují, zkuste je „zakamuflovat“ do rybí pomazánky.

„Mořské ryby obecně jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (DHA a EPA), které mají pozitivní vliv na mozek. Podstatné je taky dbát na to, jak kvalitní ryby kupujeme, pokud budou z volného moře, jistě budou mít těchto látek mnohem více než ryby chované v sádkách. Výborné jsou proto například sardinky, které se sádkově chovat nedají díky své velikosti, proto jsou dobrým zdrojem omega-3,“ podotýká Zuzana Komůrková.

Borůvky

„Borůvky a bobuloviny vůbec jsou silnými antioxidanty. Borůvky, a zejména extrakt z nich, působí na hypotalamus a chrání naše paměťové buňky, což je podstatné např. jako prevence proti Alzheimerově chorobě.“

Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, najdeme v nich také vitamíny K, C a vlákninu. Jejich konzumace prospívá jak naší paměti, tak pozornosti.

Dýňová a další semínka

Semena obecně jsou opět výborným zdrojem zdravých omega-3 mastných kyselin. „Ta dýňová navíc obsahují zinek, železo, hořčík a vitamín E, což jsou látky, které mají pozitivní vliv na náš mozek,“ říká Zuzana Komůrková.

Také slunečnicová semínka představují bohatý zdroj hořčíku. Ten je důležitý pro naši paměť a chuť do učení. Zkuste si je přidat třeba do jogurtu ke snídani.

Vaječné žloutky

„Vejce obsahují látku vitamín B8 (Cholin), která pomáhá vytvářet buněčné membrány a přenášet impulzy, údajně zpomaluje stárnutí mozku a zapomínání. Je nezbytná také pro optimální vývoj mozku u dětí. Největší množství cholinu obsahují vaječné žloutky, vnitřnosti – zejména játra, ale také luštěniny a burské oříšky.“

Železo obsažené ve vejci navíc podporuje okysličení krve. A kyslík je pro mozek, jak je známo, nepostradatelný.

Káva

Káva je dobrým stimulantem mozku, proto po ní saháme, když se potřebujeme „rozebrat“ a soustředit. Kávové příznivce jistě potěší údaje z výzkumů uváděné Zuzanou Komůrkovou: „Podle posledních výzkumů patří pravidelné pití kávy mezi účinné prevence mozkové mrtvice. Podle dalších studií káva také výrazně zlepšuje paměť a stimuluje mozek k vyšším a dlouhodobějším výkonům. Alkaloid kofein v kávě podporuje bdělost. Zajímavá je také nedávná finská studie, která se zabývala vlivem kávy na Alzheimerovu chorobu. Její výsledky byly překvapivé – lidé pijící 3–5 šálků kávy denně snižují své šance na vyvinutí Alzheimerovy choroby až o pětašedesát procent.“ 

Test: Je to Alzheimer?

Olivový olej

Olivový olej je výborným zdrojem omega-9 mastných kyselin. Bývá uváděna souvislost mezi dostatečným příjmem těchto tuků a zpomalením procesu stárnutí mozku.

„Tento olej obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána v lécích proti Alzheimerově chorobě.“

Brokolice

Díky vysokému obsahu draslíku podporuje mozkovou činnost. Vitamín C, vláknina a kyselina listová zase chrání proti depresím.

Česnek

Obsahuje známou látku allicin, ta má vliv na prokrvení mozku. „Po konzumaci prudce zvýší podíl kyslíku v mozkových buňkách. Je ovšem potřeba jíst česnek syrový, případně v tabletách,“ upozorňuje Zuzana Komůrková.

Voda

Myslete na dostatečný pitný režim v průběhu celého dne, nikoliv jen nárazově. Nejenom naše tělo, ale i mozek potřebuje dostatečnou hydrataci. Je známo, že kdo málo pije, je unavený a hůře se koncentruje. Varovným signálem nedostatku tekutin je ostatně bolest hlavy.

Odborná spolupráce:

Zuzana Komůrková

Výživová poradkyně a lektorka kurzů zdravého vaření, spolumajitelka Studia Cesta ke změně. Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany, klienty s potravinovými intolerancemi, ale i ty, kteří se rozhodnou pro radikální změnu svého životního stylu. www.vyzivoukezmene.cz, www.facebook.com/VyzivouKeZmene

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).