Potravinářská komora brání kvalitu českých potravin

Autor: Isifa.cz

Tlak na co nejnižší cenu potravin vede k úplné degradaci jejich kvality. Důsledkem je rostoucí dovoz levných náhražek ze zahraničí. Proti tomuto trendu vystupují nyní čeští potravináři.

Český potravinářský průmysl čelí podle prohlášení Potravinářské komory ČR (PK ČR) v poslední době nejen tlaku obchodních řetězců na co nejnižší ceny svých výrobků a zvýšenému DPH u potravin, ale také negativnímu mediálnímu obrazu českých potravin. „Výsledkem je, že řada spotřebitelů ustupuje od nákupu českých potravin, anebo dokonce přímo od nákupů v České republice, což má za důsledek zvyšování dovozů nekvalitních a levných produktů ze zahraničí i posilování tzv. přeshraniční nákupní turistiky,“ uvedla Dana Večeřová, ředitelka marketingu a komunikace PK ČR.


Autor: Isifa.cz

České potraviny čelí tlaku z různých stran, potravináři je brání

Potravinářská komora, která již dříve vystupovala s kritikou nekalých obchodních praktik, zvyšování DPH i s poukazem na velmi malou podporu potravinářského sektoru ze strany státu, nyní reaguje i na současnou situaci. Rozhodla se vystoupit na obranu českých kvalitních potravin i českého spotřebitele, kterému jsou podle názoru PK ČR médii předkládány zavádějící a mnohdy i lživé informace o českých potravinách. „Nemůžeme k tomuto neradostnému stavu potravinářského sektoru mlčet ani teď a zveřejňujeme následující prohlášení,“ komentuje Dana Večeřová.

Prohlášení Potravinářské komory k situaci v potravinářském sektoru a k podpoře českých potravin

(v původním znění bez redakčních úprav)

Potravinářská komora ČR musí v úvodu tohoto prohlášení zdůraznit a připomenout, že potravinářská výroba má v naší zemi bohatou a dlouhou tradici. Čeští výrobci uzenářských specialit, pivovarníci nebo výrobci cukrovinek, byli v minulém století známí nejen v našem regionu, ale také daleko za hranicemi naší země. Samozřejmostí byla v té době vysoká kvalita výrobků, známý výrobce i prodávající, spotřebitel vyhledávající kvalitu a přísné postihy pro falšování výrobků. To, že pro současné vlády není ani zemědělství ani potravinářství prioritou, svědčí o hlubokém nepochopení vývoje současné světové ekonomiky a o hazardování s potravinovou bezpečností tohoto státu.

Přečtěte si: V našem potravinářství chybí pozitivní vzory

Situace v potravinářském sektoru v České republice se v posledních letech vyvíjí velmi nepříznivě. Výrobci potravin dlouhodobě bojují s tlakem obchodních řetězců na co nejnižší cenu dodávaných výrobků, jehož důsledkem je úplná degradace jejich kvality, která se již stala v obchodních kruzích hanlivým výrazem, tlaku, majícímu za důsledek, rostoucí dovoz levných náhražek ze zahraničí – masných výrobků bez masa, mléčných bez mléka, čokolád bez kakaa a tak bychom mohli pokračovat. Zásadním problémem, který vidíme a kde lze nalézt přímou souvislost s degradací kvality potravin, je, kromě neslušných marží prodejců uměle udržujících vysoké ceny u kvalitních tuzemských potravin, zvyšující se DPH na potraviny v době zhoršující se ekonomické situace spojené se snižováním koupěschopnosti spotřebitelů.

V neposlední řadě jsou spotřebitelé příliš často vystavováni negativní publicitě v řadě médií, kde jsou české potraviny celé české veřejnosti soustavně prezentovány jako méně kvalitní nebo nekvalitní a drahé v porovnání se situací v zahraničí. V řadě spotřebitelů tak logicky vzrůstá pocit, že nemá vůbec cenu nakupovat potraviny zde, v České republice a dávají pak přednost nákupům v zahraničí, i když z cenových porovnání skutečně porovnatelných výrobků vyplývá, že tam nelze nakoupit levněji. Výjimkou je samozřejmě Polsko, ale nová aféra s jedem na krysy v sušenkách, by měla spotřebitele konečně přesvědčit, že nákup polských „kvalitních“ produktů není to nejlepší.

Čtěte dále: Spotřebitel je manipulován médii, potraviny máme kvalitní

Na negativní vliv stálého zvyšování DPH na kvalitu potravin i na pokles jejich spotřeby jsme jako Potravinářská komora ČR upozorňovali již od roku 2007. V České republice se v posledních 5 letech zvedlo DPH u potravin o 10 %, což nemá obdobu v jiné evropské zemi, snad s výjimkou Slovenska. Pokud tento experiment některé země, jako např. Portugalsko, zkusily, po roce se vrátily k původní výši, neboť pochopily, jak to poškozuje jejich ekonomiku.

Kam zvyšování DPH u potravin vede, ukazuje názorně slovenský příklad, kde potravinářská výroba klesla v některých oborech až o 30 % a spotřebitelé masivně realizovali své nákupy potravin v sousedních zemích s nižším DPH tak, že musela vláda přijímat mimořádná opatření, včetně politického nátlaku na snižování marží obchodních řetězců.

Čtěte také: Řetězce ovlivňují, co lidé jedí. Měl by to dělat i stát

I v České republice zaznamenáváme od předloňského roku postupný pokles objemu výroby potravin, zvyšování jejich dovozů a pokles zájmu spotřebitelů o české potraviny, což bohužel, podporují svými prohlášeními i někteří čeští politici a některé politické strany, zvláště pak pan Vít Bárta a jeho demagogická prohlášení o oligopolech a jejich vlivu na zvyšování cen a okrádání českých spotřebitelů. Takováto prohlášení pak škodí nejen potravinářskému průmyslu., ale paradoxně i českému spotřebiteli. Je potřeba si také uvědomit, že potravinářský průmysl jako celek patří k jedněm z největších zaměstnavatelů v České republice a jako zpracovatel české zemědělské produkce má výrazný vliv také na prosperitu a rozvoj českého zemědělství. Jakékoliv snižování potravinářské výroby tak může mít i velmi negativní sociální dopady.

Proto v této souvislosti vyzýváme české spotřebitele, odpovědné vládní činitele i politiky k zastavení tohoto negativního trendu a k odmítnutí neopodstatněných negativních informací o českých potravinách. Vyzýváme k podpoře českého potravinářství a jeho výrobků, k zastavení dovozů nekvalitních levných zahraničních potravin, které oslovují spotřebitele výhradně nízkou cenou a často ohrožují i jeho zdraví a k šíření pravdivých a pozitivních informací o českých kvalitních potravinách.

Uvědomme si, prosím, že nákupem a preferováním českých potravin nepodporujeme jenom samotné potravinářské výrobce, ale umožňujeme i další rozvoj potravinářského průmyslu, třeba v podobě vzniku nových regionálních specializovaných výrobců, kteří nabídnou nejen nová pracovní místa, ale umožní i další růst českého zemědělství díky zvýšené poptávce po českých zemědělských surovinách – mléku, masu či obilí.

Protože máme, bez ohledu na současný stav, bohatou a dlouhou tradici potravinářské výroby, na kterou můžeme navázat, jako Potravinářská komora ČR pevně věříme, že společně s poctivými výrobci a obchodníky, loajálními spotřebiteli, a kompetentními státními orgány tuto tradici kvality udržíme i nadále.

Čtěte dále: Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Zdroj: Tisková zpráva Potravinářské komory ČR

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 25. 1. 2013 0:48